Ühenda meile

Hiina

Hiina vormistab Hongkongi jaoks laialdase valimiste segamise ja nõuab lojaalsust

JAGA:

avaldatud

on

Hiina viis teisipäeval (30. märtsil) lõpule Hongkongi valimissüsteemi põhjaliku ümberehituse, piirates drastiliselt linna demokraatlikku esindatust, kuna ametivõimud üritavad tagada, et ülemaailmses finantssõlmes valitseksid "patrioodid", kirjutama Jugapuu Lun Tian ja Clare Jim.

Need meetmed on osa Pekingi jõupingutustest tugevdada oma üha autoritaarsemat haaret oma kõige vabama linna üle pärast riikliku julgeoleku seaduse kehtestamist juunis, mida kriitikud peavad vahendiks eriarvamuste purustamiseks.

Muudatuste tulemusel väheneb otse valitud esindajate arv ja laienenud seadusandlikus koosseisus kasvab Pekingis heaks kiidetud ametnike arv, teatas uudisteagentuur Xinhua.

Uuringu käigus jälgib võimas uus kontrollikomisjon riigiametnike kandidaate ja teeb koostööd riikliku julgeoleku asutustega, et tagada nende lojaalsus Pekingile.

Hongkongi vanem poliitik Maria Tam, kes töötab Hiina parlamendiga Hongkongi mini-põhiseadusega seotud küsimustes, ütles Reutersile, et riikliku julgeoleku tagamise komitee aitab uuel kontrollikomisjonil „mõista kõigi kandidaatide tausta, eriti kas nad kandideerivad oli järginud riikliku julgeoleku seadust. ”

Peking kehtestas juunis Hongkongi suhtes vaidlusalused julgeolekualased õigusaktid, karistades seda, mida see üldiselt määratleb kui õõnestamist, eraldumist, kokkumängu välisjõududega ja terrorismi kuni elu vanglas.

Hiina võimud on öelnud, et valimiste raputamise eesmärk on vabaneda “lünkadest ja puudustest”, mis ohustasid 2019. aasta valitsusvastaste rahutuste ajal riiklikku julgeolekut, ning tagada, et linna juhiksid ainult “patrioodid”.

reklaam

Need meetmed on Hongkongi poliitilise struktuuri kõige olulisem ümberkujundamine alates 1997. aastal Hiina valitsusse naasmisest ning muudavad seadusandliku ja valimiskomisjoni suurust ja koosseisu Pekingi-meelsete arvude kasuks.

Hongkongi tegevjuht Carrie Lam ja mitmed linnaametnikud, sealhulgas justiitsminister, avaldasid kõik eraldi avaldused, mis kiitsid Hiina sammu.

"Usun kindlalt, et valimissüsteemi parandamise ja" Hongkongi haldavate patriootide "rakendamise abil saab tõhusalt leevendada ühiskonna liigset politiseerimist ja Hongkongi lõhki rebinud sisemist lõhet," ütles Lam.

Hiljem pressikonverentsil esinedes ütles Lam, et muudatused esitatakse seadusandlikule nõukogule aprilli keskpaigaks ja eeldatakse, et need võetakse vastu mai lõpuks.

Ta lisas, et seadusandliku nõukogu valimised, mis lükati septembris edasi, kus valitsus viitas koronaviirusele, toimuvad detsembris, samas kui linna juhtkonna valimised toimuvad plaanipäraselt märtsis. Slaidiesitus (4 pilti)

ESITAMATA

Otseselt valitud esindajate arv langeb 20-lt 35-le 90-lt ja seadusandliku kogu suurus kasvab 70-le kohale 1,200-lt praegu, ütles Xinhua, samas kui tegevjuhi valimise eest vastutav valimiskomisjon suureneb 1,500-lt liikmelt XNUMX-le.

117 kogukonnatasandi linnaosanõunike esindatus valimiskomisjonis kaotatakse ja Xinhua sõnul kaotavad ka kuus ringkonnakogu volikogu kohta seadusandlikus nõukogus.

Linnaosade volikogud on linna ainus täielikult demokraatlik institutsioon ja peaaegu 90% 452 ringkonna kohast on pärast 2019. aasta hääletust demokraatliku leeri kontrolli all. Nad tegelevad peamiselt rohujuuretasandi küsimustega, nagu ühistranspordi ühendused ja prügivedu.

Valimiste ümberkorraldamine kiitis Rahvusrahvaste Kongressi alaline komitee Hiina seadusandliku kogu tipus heaks vastuseisu, teatas Xinhua.

Peking oli oma mini-põhiseaduses - põhiseaduses - lubanud Hongkongi lõppeesmärgina üldisi valimisõigusi, mis tagab ka linnale ulatusliku autonoomia, mida Mandri-Hiinas pole nähtud, sealhulgas sõnavabaduse.

Kriitikute sõnul liigutavad muudatused Hongkongi vastupidises suunas, jättes demokraatlikule opositsioonile kõige piiratud ruumi, mis tal üleandmisest alates kunagi olnud on, kui üldse on.

Alates julgeolekuseaduse kehtestamisest on enamik demokraatiameelsetest aktivistidest ja poliitikutest sattunud selle alla või arreteeritud muudel põhjustel.

Mõned valitud seadusandjad on diskvalifitseeritud, ametivõimud nimetavad oma vandeid ebasiiraks, samal ajal kui hulk demokraatiaaktiviste on pagendatud pagulusse.

Xinhua sõnul vajavad kõik seadusandliku kogu kandidaadid, sealhulgas otseselt valitud kohad, kandidaate ka valimiskomisjoni viiest alamsektorist, mis muudab demokraatiameelsete kandidaatide valimistel osalemise keerulisemaks.

"Nad tahavad suurendada ohutustegurit, et tulevikus ei saaks demokraadid ainult väga piiratud kohti, kui Peking neile ei meeldi, ei saa nad isegi valimistel kandideerida," ütles Ivan Choy, Hongkongi Hiina ülikooli valitsuse ja avaliku halduse osakonna vanemõppejõud.

Ta loodab, et demokraatlikud kandidaadid saavad pärast reforme LegCos maksimaalselt kuuendiku ehk umbes 16 kohta.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid