Ühenda meile

Bulgaaria

Väidetavad endised kommunistlikud riigijulgeolekuagendid saavad Bulgaaria välisministeeriumis tuntust

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Uus Bulgaaria välisminister Teodora Genchovska nimetas ametisse oma poliitilise kabineti, valides oma töötajateks väljapaistvad endised riigijulgeolekuagendid.

Petyo Petev on ametisse nimetatud Kabineti juhataja. 1956. aastal sündinud ta oli riikliku julgeoleku esimese peadirektoraadi (DS) salajane kaastöötaja koodnimega "Dinov". See teenistus tegeles välispoliitilise luurega. Petev värvati 1979. aastal ja kuulutati toimikukomisjoni otsusega 199/16.03.2011 endiste kommunistlike teenistuste agendiks.

Ametisse on määratud Ivan Petrov Peasekretär Bulgaaria välisministeeriumist. Ta sündis 1953. aastal ja oli salajane kaastöötaja koodnimega “Balinov” samuti Riigijulgeoleku I Peadirektoraadist. Ta värvati 1983. aastal ja kuulutati toimikukomisjoni otsusega 199/16.03.2011 endiste kommunistlike teenistuste agendiks.

Ametisse on määratud Petar Vodenski, sündinud 1951. aastal ministri nõunik. Ta oli Bulgaaria Rahvaarmee kommunistliku sõjaväeluure salajane kaastöötaja koodnimega “Velinov”.

See talitus oli otseses kontaktis Nõukogude Liidu Relvajõudude Peastaabi luure peadirektoraadiga ja allus täielikult Nõukogude Liidu KGB (Riigi Julgeoleku Komitee) salapolitseiteenistustele.

Selle agendid kogusid sõjalist, sõjalis-tehnilist ja välispoliitilist teavet tolleaegsete NATO vastaste, eriti NATO kagupoolsete külgede kohta. Petar Vodenski värvati 1984. aastal ja kuulutati toimikukomisjoni otsusega 177/12.01.2011 endiste kommunistlike teenistuste agendiks.

Ametisse on määratud ka Petko Sertov ministri nõunik. Alates 1984. aastast on ta riigijulgeoleku teise peadirektoraadi töötaja, mis tegeles vastuluurega väljaspool armeed ning keskendus peamiselt välisdiplomaatide arendamisele riigis ning Bulgaaria vaimulike, intelligentsi ja välisreisidel viibinud spordimeeste jälgimisele.

reklaam

Sertov oli Sergei Staniševi valitsuse ajal ka Riikliku Julgeoleku Agentuuri esimees, kuhu kuulusid Bulgaaria peaministri Staniševi Sotsialistlik Partei, endise Bulgaaria kuninga ja peaministri Simeon Saxe-Coburg-Gotha partei ja Bulgaaria türgi vähemuse partei. See valitsus on regulaarselt osalenud kümnetes korruptsiooniskandaalides, millele järgnesid mitmed ministrite tagasiastumised. 

Endise riikliku julgeoleku agentide ametisse nimetamine on tekitanud Bulgaarias avalikkuses suurt muret. Suur hulk endiste kommunistlike teenistuste poolt represseeritute kogukonna analüütikuid ja avaliku elu tegelasi on ametisse nimetamise vastu tugevalt välja astunud.

Teodora Gentšovska

Välisminister Teodora Gentšovska on pärit Slavi Trifonovi populistlikust erakonnast “Seal on selline rahvas”. Enne ministriks valimist oli ta Venemaa-meelse Bulgaaria presidendi Rumen Radevi administratsiooni peaekspert. Enne seda töötas Gentšovska kaitsenõunikuna Bulgaaria alalises esinduses Euroopa Liidu juures ja Bulgaaria alalises delegatsioonis NATO juures.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.
reklaam

Trendid