Ühenda meile

Aserbaidžaan

EL ja Aserbaidžaan tugevdavad kahepoolseid suhteid, sealhulgas energiakoostööd

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Komisjoni president Ursula von der Leyen ja energeetikavolinik Kadri Simson kohtusid täna (18. juulil) Bakuus president Ilham Alijevi ja Aserbaidžaani energiaministri Parviz Shahbazoviga, et tugevdada ELi ja Aserbaidžaani vahelist koostööd. Kaks presidenti kirjutasid alla a uus vastastikuse mõistmise memorandum strateegilise partnerluse kohta energeetika valdkonnas.

Praegu peavad EL ja Aserbaidžaan läbirääkimisi ka uue laiaulatusliku lepingu üle, mis võimaldab tõhustada koostööd paljudes valdkondades, sealhulgas majanduse mitmekesistamise, investeeringute, kaubanduse ja kodanikuühiskonna potentsiaali täieliku ärakasutamise valdkonnas, rõhutades samal ajal inimkonna tähtsust. õigused ja õigusriik.

Pärast tänast visiiti Bakuus kohtub EL-Aserbaidžaani koostöönõukogu 19. juulil Brüsselis, et vaadata üle üldised suhted ja arutada võimalikke vastastikust huvi pakkuvaid valdkondi koostööks tulevikus.

President von der Leyen "Täna avame selle uue vastastikuse mõistmise memorandumiga uue peatüki oma energeetikaalases koostöös Aserbaidžaaniga, kes on meie jõupingutustes oluline partner Venemaa fossiilkütustest loobumisel. Me ei soovi mitte ainult tugevdada oma olemasolevat partnerlust, mis tagab stabiilse ja usaldusväärse gaasitarned ELi lõunapoolse gaasikoridori kaudu. Samuti paneme aluse pikaajalisele partnerlusele energiatõhususe ja puhta energia vallas, kuna me mõlemad järgime Pariisi kokkuleppe eesmärke. Kuid energeetika on vaid üks valdkondadest, kus saame oma koostööd Aserbaidžaaniga tõhustada, ja ma ootan huviga, et saaksime meie suhte potentsiaali täielikult ära kasutada.

Alternatiivsete gaasitarnete tagamine Euroopale

. uus vastastikuse mõistmise memorandum strateegilise partnerluse kohta energeetika valdkonnas kahe presidendi täna allkirjastatud kohustus sisaldab kohustust kahekordistada lõunapoolse gaasikoridori võimsust, et tarnida 20. aastaks ELi igal aastal vähemalt 2027 miljardit kuupmeetrit. See aitab kaasa REPowerEU kava mitmekesistamise eesmärkide saavutamisele ja aitab Euroopal oma tegevuse lõpetada. sõltuvus Vene gaasist. Tugevdatud energiakoostööle tuginedes suurendab Aserbaidžaan juba praegu maagaasi tarneid ELi, 8.1 miljardilt kuupmeetrilt 2021. aastal eeldatavalt 12 miljardi kuupmeetrini 2022. aastal.

Energiavolinik Kadri Simson ütles: „Uus vastastikuse mõistmise memorandum rõhutab Lõuna gaasikoridori strateegilist rolli meie mitmekesistamispüüdlustes. Aserbaidžaan on juba suurendanud maagaasi tarneid ELi ja see suundumus jätkub – sel aastal lisandub kuni 4 miljardit kuupmeetrit gaasi ja 2027. aastaks oodatakse gaasimahtude enam kui kahekordistumist. Kuid meie koostöö ulatub sellest kaugemale, kiirendades gaasi kasutuselevõttu. taastuvad energiaallikad ja metaaniheite käsitlemine; need sammud suurendavad nii varustuskindlust kui ka aitavad saavutada meie kliimaeesmärke.

reklaam

Nagu on märgitud vastastikuse mõistmise memorandumis, jagavad EL ja Aserbaidžaan ambitsiooni kiirendada taastuvenergia tootmis- ja ülekandevõimsuse arendamist ja kasutuselevõttu, et täielikult ära kasutada sünergiat ELi puhta energia ülemineku ja Aserbaidžaani tugeva kasutamata taastuvenergia potentsiaali vahel, eelkõige avamerel. energiasektoris.

Mõlemad osapooled tunnistavad ka ülemaailmse metaanilubaduse olulisust ja tunnistavad, et maagaasi tarneahela võimalikult tõhusaks, keskkonna- ja kliimasõbralikuks muutmine on kollektiivne vastutus. Vastastikuse mõistmise memorandum toetab skeemide loomist maagaasi kogumiseks, mis muidu õhutatakse, põletatakse või lastakse atmosfääri. Meie koostöö on samuti ülioluline, et toetada Aserbaidžaani ühinemist lubadusega.

Pärast vastastikuse mõistmise memorandumi allkirjastamist peab volinik Simson minister Šahbazoviga EL-Aserbaidžaani energiadialoogi, et arutada vastastikuse mõistmise memorandumi praktilist rakendamist.

Taust

EL on mitu kuud teinud intensiivset koostööd rahvusvaheliste partneritega, et mitmekesistada tarneid ja leevendada energiahindade tõusu. Aastal ELi energiaalase välistegevuse strateegia kaasnevad REPowerEU plaan, tunnistas komisjon, et lõuna gaasikoridor mängib ELi maagaasi tarnimise mitmekesistamisel võtmerolli, eelkõige Kagu-Euroopa riikide jaoks.

Komisjon on pikka aega toetanud lõunapoolse gaasikoridori laiendamist kui olulist panust turvalise, usaldusväärse ja prognoositava maagaasivarustuse tagamisse Kagu-Euroopas ja potentsiaalselt ka Lääne-Balkani riikides Aadria-ülese torujuhtme kaudu.

Rohkem informatsiooni

ELi-Aserbaidžaani vastastikuse mõistmise memorandum

President von der Leyeni pressiteade 

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid