Ühenda meile

Aafrika

Ühendkuningriik ja Angola: kes keda nõustab?

JAGA:

avaldatud

on

ÜRO delegaadid olid eelmise aasta lõpus üllatunud, kui Angola pakkus Ühendkuningriigile majanduslikke juhiseid.

Tõepoolest, vaesunud Angola, kes andis nõu tohutule Ühendkuningriigile, mis on olenevalt mõõtmisest maailma suuruselt viiendal või kuuendal kohal, tundus üsna jultunud. Vaatlejad jäid segadusse, küsides, kas see viitab Rishi Sunaki rahvuse olukorrale või näitas Angola liigset enesekindlust.

Sellegipoolest soovitas Angola Ühendkuningriigil võtta vastu kiireloomuline vaesuse leevendamise strateegia ja rakendada uusi meetmeid, et kaitsta oma kodanikke elukalliduse kriisi eest. Maailmapanga andmetel tuli see ettepanek riigist, kus ligikaudu üks kolmandik elanikkonnast elab vaesuses (teenides alla 2.15 dollari päevas). Angolas kasvab tööpuudus ja rahvas maadleb hüppeliselt kasvavate majapidamisarvetega.

On haruldane, et Aafrika lõunapoolsed riigid soovitavad globaalsele põhjaosariigile majanduspoliitilisi muudatusi. Konservatiivse valitsuse kriitikud eesotsas Rishi Sunakiga võtsid Angola algatuse omaks, väites, et see viitab Ühendkuningriigi rahvusvahelise positsiooni kahanemisele.

Kartik Raj organisatsioonist Human Rights Watch (HRW) rõhutas sõnumi tõsidust ja hoiatas: "Kui ülikõrge vaesuse määraga riik esitab Ühendkuningriigile sellise päringu, peaks valitsus seda kuulama, mitte eirama."

Kui Sunak ja tema liitlased paistsid hämmeldunud ja muljet avaldamata, oli vastukaja Angola pealinnas Luandas samalaadne. João Lourenço valitsuse vastased lükkasid selle ettepaneku räigelt kõrvale kriitikast valitseva MPLA partei ja Angola nõrga majanduse suunas.

Lourenço ja tema kaaslased viitasid tõenditele Angola majanduse taastumise kohta. Riik on hiljuti väljunud viieaastasest majanduslangusest ja naftatarnijana on ta valmis saama kasu globaalsete energiahindade eeldatavast püsivast tõusust. Reitinguagentuurid on tõstnud Angola krediidivõimet ja avaldanud tunnustust riigivõla vähendamisele. Kolmeaastane IMFi leping on edukalt sõlmitud ja COVID-19 piirangud on tühistatud.

reklaam

Siiski on mures, et taastumine on nõrk ja märkimisväärsed riskid püsivad. Näiteks takistavad Fitchi madalad reitingud poliitilise stabiilsuse, õigusriigi põhimõtete ja inimõiguste osas Angolal optimeerida naftatulusid kõigi oma kodanike heaolu nimel.

Mitmed kõrgetasemelised riigivõimu kuritarvitamise juhtumid on õigusriigi põhimõtteid õõnestanud. 2018. aastal vangistati Angola-Šveitsi rahastaja Jean-Claude Bastos pärast võitu Inglismaa kõrgemas kohtus kuueks kuuks ilma kohtuprotsessita, püüdes teda survestada pooltevahelises ärivaidluses järeleandmisi tegema. See ärritas riskikapitaliste ja heidutas rahvusvahelisi investeeringuid kaua pärast vabastamist.

2019. aastal peeti LS Energialt ja APR Energylt pikema perioodi jooksul kinni peaaegu 100 miljoni dollari väärtuses makseid. Kuigi Angola ametnikud lõpuks maksed lahendasid, põhjustasid vaidlused Washingtonis värinaid ja pingestasid suhteid USA-ga.

2020. aastal peeti raha kinni USA-s asuvalt kinnisvaraarendajalt Africa Growth Corporation, mis ehitab Aafrikas välismaistele elanikele taskukohaseid eluasemeid ja jaemüügipindu välismaistele ettevõtetele, pärast seda, kui Angola valitsus arestis tema kinnisvara, varad ja pangakontod. Esialgne 95 miljoni dollari suurune AFGC kahjum vähenes poole võrra ettevõtte ja Angola valitsuse vahelise läbirääkimiste tulemusena, mis oli osa AFGC pöörasest katsest investoritele raha tagasi teenida. Kuid Angola peaprokuröri asetäitja on sellest ajast alates eitanud sellise tehingu vahendamist, sundides AFGC-d esialgu kahju hüvitama.

Mitmekesise majandusega naftat tootva riigina sõltub Angola praegune majanduslik tugevus suuresti energiahindadest. Kuna Angola seisab silmitsi naftajärgse tulevikuga, on ülioluline koguda piisavalt rikkust tulevaste põlvkondade toetamiseks. Rohelisele kütusele üleminekul liikumine nõuab kõrgemat haridustaset, väärtuslikku oskuste arendamist, eriti digitehnoloogia vallas, välismaiste otseinvesteeringute suurendamist ning uute sektorite loomist ja kasvu.

Nendes piirkondades võiks abi pakkuda Suurbritannia, mis on praegu kodumaise energia puudumise tõttu haavatav, kuid on traditsiooniliselt tugeva tehnoloogiaga ja ajalooliselt atraktiivne välismaistele investoritele. Võib-olla on neil kahel rahval siiski väärtuslikke õppetunde, mida üksteisega jagada.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid