Ühenda meile

keskkond

Komisjon rahastab üle 171 miljoni euroga 396 uut LIFE keskkonna- ja kliimaprojekti üle Euroopa

JAGA:

avaldatud

on

Euroopa Komisjon on selle raames heaks kiitnud 171 uut projekti üle Euroopa Keskkonna- ja kliimameetmete programm LIFE, mille väärtus on üle 396 miljoni euro. Tänu programmi kaasrahastamisnõuetele mobiliseerib see kokku enam kui 722 miljoni euro suuruse investeeringu, mis on 28.5 % rohkem kui eelmisel aastal. Peaaegu kõigi ELi riikide projektid saavad ELi toetust järgmiste allprogrammide raames: loodus ja bioloogiline mitmekesisus; ringmajandus ja elukvaliteet; kliimamuutuste leevendamine ja nendega kohanemine; ja puhta energia üleminek.

LIFE projektid aitavad saavutada Euroopa rohelise kokkuleppe laiaulatuslikke kliima-, energia- ja keskkonnaeesmärke, sealhulgas ELi eesmärki muutuda 2050. aastaks kliimaneutraalseks. Need toetavad bioloogilist mitmekesisust ja looduse taastamist, parandavad eurooplaste elukvaliteeti saasteainete ja kasvuhoonegaaside vähendamise kaudu. gaasiheidet, suurendada majanduse ringlust ja vastupanuvõimet kliimale ning kiirendada üleminekut puhtale energiale kogu Euroopas. 

Näited auhinnatud projektidest

Üks suurimaid loodus ja bioloogiline mitmekesisus Projektid hõlmavad 13 ELi liikmesriiki ja teisi Euroopa riike, kes tegelevad kalapüügi kaaspüügiga Põhja-Atlandi, Läänemere ja Vahemere vetes. Madalmaade juhitud projekti eesmärk on minimeerida – ja võimalusel kõrvaldada – kaaspüük asjaomastes piirkondades kooskõlas ELi bioloogilise mitmekesisuse strateegia aastaks 2030.

Et edendada rohkem ringmajandus ja elukvaliteet, üks projekt Bulgaarias edendab säästvat tarbimist, vältimist ja jäätmete liigiti kogumist, kaasates kohalikke ametiasutusi, ettevõtteid ja kodanikke. Projekti eesmärk on näidata, kuidas Bulgaaria traditsioonilist prügilasse ladestamist saab asendada uute uksest ukseni jäätmete kogumise ja ringlussevõtu skeemidega, mille kohaselt makstakse nii, nagu viskad.

Toetamine kliima leevendamine, Prantsusmaa projekti eesmärk on demonstreerida uuendusliku ja kulutõhusa fotogalvaanilise süsteemi tehnilist ja majanduslikku teostatavust enne selle turule toomist. Tehnoloogia koosneb kahepoolsetest päikesepaneelidest, mis on riputatud kasutamata kohtade, näiteks kanalite, basseinide ja veehoidlate kohal. See tehnoloogia aitab toota rohkem taastuvenergiat, vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid ja konkurentsi maakasutuse pärast.

Samuti toetab uus mitut riiki hõlmav projekt puhta energia üleminek HORECA (hotell, restoran, toitlustus) väärtusahelas seitsmes EL riigis. Projekti eesmärk on koolitada üle 500 töötaja ja kaasata ligikaudu 10 000 majutus- ja toitlustussektori sidusrühma, et säästa aastas 390 miljoni lambipirni energiat.

reklaam

Lühidalt: uued projektid 396 miljoni euro suuruse ELi rahastamise raames 

Loodus ja bioloogiline mitmekesisus 

29 loodus ja bioloogiline mitmekesisus projekte, mille kogueelarve on ligilähedane 211 miljonit eurot (millest EL panustab umbes 140 miljonit eurot) taastab magevee-, mere- ja rannikuökosüsteeme ning elupaiku; parandada lindude, putukate, roomajate, kahepaiksete ja imetajate kaitsestaatust; tõhustada juhtimist; ning toetada asjakohaste ELi õigusaktide, nagu näiteks, rakendamist ja järgimist Birds ja elupaikade direktiivid ja ELi bioloogilise mitmekesisuse strateegia aastaks 2030. Seda tehes aitavad nad võrdselt kaasa selle elluviimisele ELi poolt Kunmingi/Montreali ülemaailmne bioloogilise mitmekesisuse kokkulepe.

Ringmajandus ja elukvaliteet

LIFE projektid mobiliseeritakse €298m, millest EL annab üle € 94 miljonit panustada ringmajandust ja parandada elukvaliteeti

Kogusumma 36 projekti keskendub veekasutus, elektrijäätmed, kemikaalid, õhu- ja mürasaaste aidata parandada ELi kodanike elukvaliteeti ja arendada seda toetavaid tehnoloogiaid Ringmajandus tegevuskava

Lisaks viis projekti suurendab keskkonnajuhtimine ja teave, andes tarbijatele võimaluse elada mürgivaba elu ja teha säästvaid toiduvalikuid ning toetades omavalitsusi jäätmekäitluse parimate tavade kasutuselevõtul ja rohelise linna kokkuleppe rakendamisel. EL panustab ligikaudu 6 miljonit eurot projekti kogueelarvesse peaaegu 10 miljonit eurot. 

Kliimamuutuste leevendamine ja nendega kohanemine

Kokku 34 projektid umbes väärt 110 miljonit eurot (millest EL annab ligikaudu 65 miljonit eurot) aitab kaasa kliimamuutuste leevendamine, kliimamuutustega kohanemine ja kliimajuhtimine ning kliimamuutuste mõjudega seotud teave. Need kiirendavad selle rakendamist Euroopa kliimaõigus ja ELi kliimamuutustega kohanemise strateegia hõlbustades üleminekut kliimaneutraalsele, jätkusuutlikule ja vastupidavale Euroopa majandusele.

Need projektid käsitlevad muu hulgas kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamist; süsiniku eemaldamine põllumajandus- ja metsamaadel; säästvad toidusüsteemid; taastuvenergia ja energiatõhususe parandamine; kliimasõbralikud alternatiivid fluoritud kasvuhoonegaasidele; kliimaga kohanemine linna- ja maapiirkondades, samuti suurem valmisolek äärmuslikeks ilmastikunähtusteks, nagu kuumalained ja üleujutused. 

Puhta energia üleminek

67 projektid mille kogueelarve on üle 102 miljonit eurot (millest EL annab ligikaudu 97 miljonit eurot) parandab ELis puhtale energiale ülemineku turu- ja regulatiivseid tingimusi, edendades ja juurutades eelkõige energiatõhusust ja väikesemahulisi taastuvenergia lahendusi. 

Need projektid toetavad direktiivis sätestatud energiatõhususe ja taastuvenergia poliitika elluviimist REPowerEU plaan ja Sobib 55 pakile, samuti energialiidu üldeesmärgid. 

Taust

Oma 31-aastase eksisteerimise jooksul on programmi LIFE on kaasrahastanud enam kui 6,000 keskkonna- ja kliimameetmete projekti kogu ELis ja assotsieerunud riikides. Täna välja kuulutatud 171 projekti valiti välja enam kui 751 taotluse hulgast, mis esitati 2022. aasta mais avaldatud LIFE 2022 projektikonkursi raames.

Euroopa Komisjon suurendas programmi LIFE rahastamist peaaegu 60% perioodil 2021–2027, viies selle 5.43 miljardi euroni. LIFE programmi raames rahastatavaid toetusi haldab CINEA – Euroopa Kliimainfrastruktuuri ja Keskkonna Täitevasutus.

Rohkem informatsiooni

Projekti kokkuvõtted

Keskkonna- ja kliimameetmete programm LIFE

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid