Ühenda meile

Poliitika

Metsola: See on hetk vastata Euroopa üleskutsele

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

President Metsola rääkis oma kõnes lõhest, mis valitseb inimeste ootuste ja selle vahel, mida Euroopa praegu suudab pakkuda, eriti tervishoiu, energeetika ja julgeoleku valdkonnas. Ta ütles ka, et Euroopa tulevik on seotud Ukraina tulevikuga.

President Metsola kõne on leitav allpool.

president von der Leyen,

president Macron,

Peaminister Costa,

Kallid eurooplased!

Olen nii uhke, et olen täna siin, kui jõuame selle ainulaadse kodanikuaktiivsuse harjutuse verstapostini. Euroopas hoones. Tulevikus meie vundamentide tõestamine.

reklaam

Paljude täna kuuldavate kõnede hulgas on minu arvates üks sõnum, mille saame täna ära võtta: Euroopa tulevik on veel kirjutamata ja meie lugu sõltub teist, meist kõigist.

See arutelu sai uue reaalsuse 24. veebruaril – kui president Putin andis oma armeele korralduse Ukrainasse tungida. Keskaegne agressiooniakt, mis on muutnud maailma.

24. veebruari järgne maailm on hoopis teistsugune. Ohtlikum. Euroopa roll on sellega koos muutunud. Me ei saa endale lubada rohkem aega kaotada.

See, kuidas me oleme invasioonile reageerinud ja kuidas me peame jätkama reageerimist, on meie väärtuste lakmuspaber. Meie vastuse ühtsus ja otsusekindlus on ajanud kriitikud segadusse ja pannud meid uhkeks olema eurooplased. See peab olema edaspidine plaan.

Aga kui me siin räägime, siis Ukrainasse tungitakse endiselt. Pommid tapavad endiselt valimatult. Naisi vägistatakse siiani. Miljonid on põgenenud ja põgenevad ka edaspidi. Inimesed on endiselt lõksus Mariupoli all asuvates tunnelites.

Ukrainlased ootavad toetust Euroopalt. Sest nad teavad, mida ütlevad teile miljonid eurooplased, kes olid sunnitud pool sajandit raudse eesriide ikke taga veetma: Euroopale pole alternatiivi.

Euroopa tulevik on seotud Ukraina tulevikuga. Oht, millega me silmitsi seisame, on tõeline. Ja ebaõnnestumise hind on märkimisväärne.

Ja ma küsin: kuidas hindab ajalugu meie tegusid? Kas tulevased põlvkonnad loevad multilateralismi võidukäigust isolatsionismi üle? Rahvaste ja inimeste vahel, kes on uhked oma erinevuste üle, nagu Laura varem ütles, kuid kes mõistavad, et selles uues maailmas saab tulevik olla ainult koos?

See kõik sõltub meist. See on meie vastutus. Ja lubage mul teile täna siin öelda, et Euroopa Parlament võitleb tugevama Euroopa ja kõige selle eest, mida Euroopa tähendab. See tähendab vabadust, demokraatiat, õigusriiki, õiglust, solidaarsust, võrdseid võimalusi.

See tähendab, et peame rohkem kuulama, kui räägime. See harjutus peab olema teie kohta. Meie projektist, mis töötab külade, linnade ja piirkondade inimeste heaks üle kogu Euroopa.

Euroopal on uhke ajalugu. Oleme loonud ühisturu, taganud laienemise järjestikusteks riikideks, võtnud omaks üldised valimisõigused, kaotanud sisepiirid, loonud ühisraha ja lisanud oma lepingutesse põhiõigused. Meie Euroopa projekt on olnud edulugu. See ei pruugi olla täiuslik, kuid me esindame liberaalse demokraatia, isikuvabaduste, mõttevabaduse, turvalisuse ja turvalisuse bastioni. See inspireerib miljoneid Euroopas ja kogu maailmas.

See konverents tõestab aga ka seda, et inimeste ootuste ja selle vahel, mida Euroopa suudab praegu pakkuda, on lõhe. Seetõttu vajame järgmise sammuna konventi. Ja see on see, mida Euroopa Parlament nõuab. On probleeme, mis lihtsalt ei jõua ära oodata.

See kehtib kaitse kohta. Me vajame uut julgeoleku- ja kaitsepoliitikat, sest teame, et vajame üksteist, et üksi oleme haavatavad. Ja siin ei pea me jalgratast uuesti leiutama. Me saame olemasolevaid liite pigem täiendada kui nendega konkureerida.

See kehtib energia kohta. Me sõltume endiselt liiga autokraatidest. Kus energiasaared veel eksisteerivad. Kus me peame üksteist toetama, kui lahutame end Kremlist ja investeerime alternatiivsetesse energiaallikatesse. Kus me mõistame, et taastuvenergia puudutab nii turvalisust kui ka keskkonda. Kuid me saame seda teha ainult koos.

See kehtib ka kliimamuutuste kohta. Põlvkonna väljakutse, mida Euroopa on uhkusega juhtinud ülemaailmsel tasandil.

See kehtib tervise kohta, kus me peame pandeemia õppetunde arvesse võtma ja oma tervishoiusüsteemid omavahel siduma, teavet jagama ja ressursse koondama. Kui järgmine viirus meid tabab, ei saa me lasta sellel oma elu sulgeda. Meie esimene instinkt ei saa olla mineviku piiride taasloomine.

See kehtib meie majandusmudeli kohta, kus peame tagama piisava paindlikkuse ilma käsi sidumata järgmiste põlvkondade jaoks. Kus suudame luua töökohti, mida vajame edu saavutamiseks.

See kehtib ka rände kohta, nagu kuulsime videotes ja tunnistustes, kus me vajame endiselt süsteemi, mis on õiglane kaitset vajavate inimeste suhtes, mis on kindel nende suhtes, kes seda ei vaja, kuid mis on tugev nende vastu, kes kõige rohkem kuritarvitavad. haavatavad inimesed planeedil.

See kehtib võrdsuse ja solidaarsuse kohta. Meie Euroopa peab jääma kohaks, kus saate olla see, kes soovite, ja kus teie potentsiaali ei mõjuta teie sünnikoht, sugu ega seksuaalne sättumus. Euroopa, mis seisab meie õiguste eest – naiste, vähemuste ja meie kõigi eest. Euroopa, mis ei jäta kedagi maha.

Kõigis neis ja muudes valdkondades tahan, et Euroopa juhiks. Sest kui mitte meie, siis on see lihtsalt keegi teine.

Kallid eurooplased!

Sellel Euroopa tuleviku konverentsil osales sadu tuhandeid inimesi üle Euroopa. See on olnud intensiivne kogemus osalusdemokraatia võimuses pärast kuid kestnud arutelusid ja võimsat debatti. Tahan teid tänada, et uskusite Euroopa lubadusse.

Ja ma tahan eriti tänada Guy Verhofstadti ja Dubravka Šuicat ning nõukogu erinevaid eesistujariike – peaminister Costat, minister Clement Beaune’i täna siin – tänan teid selle protsessi juhtimise eest. Samuti tahan tänada meie surnud presidenti David Sassolit, kes oleks nii uhke. Ta oleks täna nii uhke. Ja loomulikult poleks seda saanud teha ilma kõigi töötajateta ja ma palun teil kiita Euroopa Parlamendi ja institutsioonide töötajaid, kes tõesti selle nimel tööd tegid. Ma tänan teid kõiki sellesse harjutusse uskumise, Euroopa eest võitlemise ja küünikute vastu võitlemise eest.

Lihtsam on olla küüniline, olla populistlik, vaadata endasse, kuid me peaksime paljastama populismi, küünilisuse ja natsionalismi sellena, mis nad on: vale lootuse müüvad need, kellel pole vastuseid. Need, kes kardavad sepistada rasket ja pikka progressi teed.

Euroopa pole kunagi kartnud. Nüüd on aeg astuda üles ja mitte tagasi astuda.

Oleme taas Euroopa integratsiooni määraval hetkel ja ükski muudatusettepanek ei tohiks olla piirideta. Kõik protsessid, mis on vajalikud selleks, et me sinna jõuaksime, tuleks omaks võtta.

Üliõpilasena sattusin poliitikasse, sest uskusin, et minu põlvkonna koht on Euroopa. Usun ikka. Me ei näe vana ega uut Euroopat. Me ei näe suuri ja väikseid riike. Mõistame, et ideed on suuremad kui geograafia.

See tunne 18 aastat tagasi, kui 10 riiki, sealhulgas minu oma, ühines ELiga, on hetk, mis jääb mulle igaveseks. Ma lugesime sekundeid südaööni ja sa võisid tunda rõõmu, lootust, kirge, millega inimesed uskusid. Inimesed Ukrainas, Gruusias, Moldovas ja endiselt Lääne-Balkanil vaatavad meie poole sama eesmärgikindlalt. Loomulikult peab iga riik järgima oma rada, kuid me ei peaks kartma vallandada Euroopa jõudu muuta inimeste elu paremaks, nagu see tegi minu kodumaa puhul.

Lõpuks oleme kogunenud siia Euroopa päeval, noortele pühendatud aastal, Euroopa Parlamendi asukohas Strasbourgis. Miski ei sümboliseeri enam demokraatia jõudu, Euroopa jõudu astuda koos järgmine samm.

See on hetk vastata Euroopa üleskutsele. See on meie aeg.

Aitäh.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.
reklaam

Trendid