Ühenda meile

Poliitika

Välisasjade nõukogu räägib, kuidas Ukrainat kõige paremini aidata, kaitset koordineerida

JAGA:

avaldatud

on

Välisasjade nõukogu kogunes täna, et arutada Ukraina kaitseministri Oleksii Reznikoviga käimasolevat olukorda Ukrainas. Ministrid saavad Reznikovilt olukorra analüüsi ja saavad teada, kuidas EL saab kandidaatriiki kõige paremini toetada. Kaitseministrid peaksid läbima ka eelmise aasta novembris välja pakutud algatuse strateegilise kompassi. 

«Venemaa kasutab kogu oma sõjalist võimekust. Probleem on selles, et [see] kasutab tsiviilisikute vastu sõjalist võimekust. See ei ole sõda, see on riigi massiline hävitamine, ilma igasuguse sõjaseaduste arvestamiseta, sest sõdadel on ka seadused.

Olukorra halvenedes Ukrainas voolab põgenikke endiselt naaberriikidesse. EL-i riigid on vastu võtnud hinnanguliselt 2 miljonit põgenikku ning nende arv kasvab endiselt. Ainuüksi Rumeenia on vastu võtnud üle 526 tuhande inimese. Nad teevad koostööd teiste ELi riikidega, et aidata Ukraina põgenikke toetada, tehes samas ruumi rohkematele. 

"Püüame pakkuda kõiki võimalikke võimalusi," ütles Rumeenia välisminister Bogdan Aurescu. "Oleme loonud ka rohelised sõidurajad, et viia Ukraina põgenikud Moldova Vabariigi piirilt... Rumeenia territooriumile, et leevendada põgenike arvust ülekoormatud Moldova võimude pingutusi."

Ministrid peaksid täna läbima ka strateegilise kompassi. Strateegiline kompass oleks ELi riikide vahelise julgeolekualase koostöö raamistikuks. Kuigi kaitse pole traditsiooniliselt olnud Euroopa Liidu poliitika osa, julgustaks see ettepanek ELi riike julgeolekuohtudele ühiselt reageerima. Strateegiline kompass määrab ka selle, kuidas EL peaks jaotama kaitsekulutusi ja 

"[Strateegiline kompass] ei ole vastus Ukraina sõjale, kuid see on osa vastusest," ütles Borrell. "Oleme selle kallal kaks aastat töötanud ja tööle asudes ei osanud me ette kujutada, et [viimasel heakskiiduhetkel] on olukord nii hull ja Euroopal seisab ees nii suur väljakutse. ”

reklaam

Jagage seda artiklit:

Trendid