Ühenda meile

Religioon

Joseph Biden ei ole kogu maailma juht ja patriarh Bartholomew ei ole kõigi õigeusklike pea

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Konstantinoopoli patriarh Bartholomew on praegu visiidil USA-s. Tema ja president Biden kohtusid vanade tuttavatena. Nad on välja töötanud teatud plaanid tööks õigeusu kristlastega kogu maailmas. Mis plaanid need on? Seda pärast kohtumist ei avalikustatud, kirjutab Louis Auge.

"Oleme tänulikud Ameerika Ühendriikide valitsusele selle jätkuva toetuse eest Oikumeenilisele Toolile, ideedele ja põhimõtetele, mida me püüame propageerida," ütles patriarh Bidenile.

Nad arutasid kliimat ja võitlust COVID-19-ga ning teatasid "plaanidest teha koostööd õigeusu kogukonnaga kogu maailmas ühist muret pakkuvates küsimustes". Millised ühised plaanid võivad olla 5 miljoni koguduseliikmega kohalikul õigeusu kirikul USA valitsusega?

Nii ütles Vene õigeusu kiriku kirikudiplomaatia juht metropoliit Hilarion Venemaa uudisteagentuurile RIA:

"Meid ei tohiks petta. USA president ei ole kogu maailma juht ega ka Konstantinoopoli patriarh kõigi õigeusklike pea. Keegi ei ole volitanud ei esimest ega teist töötama õigeusu kogukonnaga "üle maailma". Ukraina näitel näeme, milleni selline interaktsioon viib – õigeusu lõhenemiseni ja usklike rõhumiseni,” ütles metropoliit.

Ta rääkis, kuidas Ameerika Ühendriikide juhid näitasid üles huvi "Ukraina õigeusu kiriku" (OCU) moodustamise vastu, mida on tunnistanud vaid neli kohalikust õigeusu kirikust viieteistkümnest. Esimesena õnnitles selle struktuuri vastvalitud juhti just nimelt välisministeeriumi esindaja.

2018. aastal otsustas patriarh Bartholomew luua Ukrainas oma juhtimisel uue kiriku. Vana kirik on iseseisev, kuid oli ja on lähedal Moskva patriarhaadile. Selles on üle 12 tuhande koguduse, 250 kloostrit ja kümneid miljoneid koguduseliikmeid. Konstantinoopoli jaoks pole neid praegu olemas. Bartholomew’ uus kirik võtab neilt kirikuhooned nagu vaenulikud haarangud. Selles sfääris on ilmunud uus tõug ühinemiste ja omandamiste spetsialiste. Kuid "vana" kirik ainult kasvab. Selle asemel, et üks kirik ära võtta, ehitatakse kaks uut. Inimesed ei pöördu vaatamata riigi survele oma kirikust ära. See on hämmastav.

reklaam

Metropoliit Hilarion kardab aga, et pärast patriarh Bartholomew visiiti USA-sse hoogustuvad tagakiusamised kanoonilise Ukraina õigeusu kiriku vastu.

Loodetavasti pole need "ühised plaanid", millest USA president ja patriarh Bartholomew arutavad, sellega kuidagi seotud. Muide, patriarh Bartholomew hämmastas oma visiidi ajal paljusid, nimetades Joseph Bidenit "meie presidendiks". Kuid näiteks Venemaa suurlinna see ei sega. «Nagu teada, ei ela suurem osa Konstantinoopoli patriarhaadi karjast mitte Türgis, vaid just USA-s. Kreeka diasporaa selles riigis on Konstantinoopoli patriarhaadi peamine sponsor ja teeb selle huvides lobitööd. Seetõttu ei näe ma selles patriarh Bartholomewi väljendis midagi üllatavat, kelle jaoks orientatsioon USA-le on strateegiline ega ole varjatud,“ selgitas metropoliit Hilarion.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid