Ühenda meile

Kasahstan

Võimupartei ülekaalukas võit Kasahstani valimistel kinnitas

JAGA:

avaldatud

on

Kasahstani keskvalimiskomisjon kinnitas partei Amanat ülekaaluka võidu. Veel viis erakonda on esindatud ka riigi parlamendi alamkojas Mazhilis, kirjutab poliitikatoimetaja Nick Powell.

See oli tulemus, mis kinnitab mitte ainult lahkujaküsitlusi, vaid president Kassym-Jomart Tokajevi otsust pakkuda uuele parlamendile suuremaid volitusi (referendumil kinnitatud) ja seejärel välja kuulutada ennetähtaegsed valimised. Võitjaks on 54% häältest Amanat (Pühendumus) Partei, mida ta varem juhtis, kuigi uus põhiseadus seab presidendi parteipoliitikast kõrgemale.

Teisele kohale 11% saavutas sotsiaaldemokraatlik Auyli Rahvademokraatlik Partei, mis viitab sellele, et uues parlamendis on poliitiline debatt pigem reformitempo, mitte selle suuna üle. Kolmandale kohale tuli ligi 9% häältega vastloodud erakond Respublica, mis on tugevalt majandus- ja sotsiaalreformi pooldaja.

Aq jol Demokraatlik Partei, Rahvapartei ja Natsionaalsotsiaaldemokraatlik Partei täitsid samuti Mazhilises esindatuse saavutamise 5% künnise. Rohelisel parteil Baytaq ei õnnestunud veidi üle 2% toetusega piiri ületada. Vaatamata poliitilise kampaania ja parteide moodustamise reeglite liberaliseerimisele oli valimisaktiivsus veidi üle 54%, langedes suurimas linnas Almatõs 26%-le.

Euroopa Liidu välisteenistuse pressiesindaja avaldas tulemustele vastates EL-i täielikku toetust Kasahstanis käimasolevate muudatuste elluviimisele. EL rõhutas edasiste poliitiliste ja sotsiaalmajanduslike reformide olulisust, lisades, et vastupidavate demokraatlike institutsioonide ja tugeva kodanikuühiskonna loomine on olulised sammud kaasavama ja demokraatlikuma Kasahstani suunas.

Kohal oli 793 vaatlejat 12 rahvusvahelisest organisatsioonist ja 41 riigist. "Suurenenud konkurents, eriti ise üles seatud kandidaatidega, on märkimisväärne areng," märkisid OSCE Parlamentaarse Assamblee vaatlejad.

Portugali parlamendisaadik Pedro Roque Oliveira ütles, et Kasahstan, riik, mis toetab demokraatia tunnusjooni, nagu õigusriik, tugev opositsioon ja esinduslik valitsus, võib olla piirkonnale eeskujuks. Valimised olid viimane avalik hääletus poliitilises uuenemistsüklis, mis algas eelmisel aastal referendumi ja presidendivalimistega ning seejärel selle aasta alguses senati valimistega.

reklaam

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid