Ühenda meile

Kasahstan

Kasahstani president kirjutas alla seadusele, millega kaotatakse surmanuhtlus ja inimõiguste voliniku kohta

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Kasahstani president Kassõm-Jomart Tokajev allkirjastas täna (29. detsembril) seaduse „Teatavate Kasahstani Vabariigi seadusandlike aktide muutmise ja täiendamise kohta surmanuhtluse kaotamise kohta'.

Eelmisel aastal võttis riik Kasahstani põhimõtete ja poliitilise arengu suuna kohaselt vastu otsuse ühineda kodaniku- ja poliitiliste õiguste rahvusvahelise pakti teise fakultatiivprotokolliga – rahvusvahelise protokolliga surmanuhtluse kaotamise kohta. Sellest teatati president Tokajevi avalduses 75. aastapäevalth 2020. aasta septembris toimunud ÜRO Peaassamblee istungjärgul, mille käigus ta rõhutas riigi pühendumust põhiõiguse elule ja inimväärikusele jõustamisele. Kasahstani parlament ratifitseeris kodaniku- ja poliitiliste õiguste rahvusvahelise pakti teise fakultatiivprotokolli 23. detsembril senati täiskogu istungil.

Riigipea rõhutas selleteemaliste arutelude käigus selle aasta alguses riiklikus avaliku usalduse nõukogus, et surmanuhtluse kaotamine tuleks vastu võtta reservatsioonideta, toetades sellega Kasahstani inimõiguslaste seisukohta selles küsimuses. Kasahstani otsus kaotada surmanuhtlus tagab, et kriminaalseadusandlus riigis on humaanne.

President Tokajev allkirjastas täna ka seaduse "Kasahstani Vabariigi inimõiguste voliniku kohta". Ta teatas selle seaduse väljatöötamise algatusest 2021. aasta jaanuaris Kasahstani parlamendi esimese istungjärgu avamisel VII kokkutulekul. See seadus laiendab oluliselt Kasahstani inimõiguste ombudsmani volitusi ja määratleb selgelt büroo õigusliku staatuse.

Nende seaduste vastuvõtmine on kooskõlas valitsuse kursiga inimõiguste kaitse ja poliitilise moderniseerimise tagamisel Kasahstanis. Need on osa presidendi laiaulatuslikest poliitilistest reformidest ja tema algatusest "Kuulatav riik".

Mõlemad seadused allkirjastati pärast ulatuslikke arutelusid valitsuse ning Kasahstani kodanikuühiskonna esindajate ja inimõiguslaste vahel, sealhulgas riiklikus avaliku usalduse nõukogus.

Surmanuhtlus peatati Kasahstanis täielikult 2003. aastal Kasahstani esimese presidendi Nursultan Nazarbajevi dekreediga moratooriumi kehtestamise kohta. Kui Kasahstan ei ole hukkamist sooritanud peaaegu kaks aastakümmet, siis enne surmanuhtluse täielikku kaotamist määrati surmaotsused enamasti harvadel juhtudel rasketes kuritegudes süüdimõistetutele.

reklaam

2020. aastal ühines Kasahstan ÜRO kodaniku- ja poliitiliste õiguste rahvusvahelise paktiga, mis on mitmepoolne leping, mis sisaldub rahvusvahelises inimõiguste seaduses.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid