Ühenda meile

Kasahstan

Kasahstan oli esimene Kesk-Aasia tiiger

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

ELi on kutsutud üles jätkama järgmistel aastatel oma koostööd Kasahstaniga "süvendama ja laiendama". Üleskutse tehti Brüsselis Euroopa Aasia Uuringute Instituudi (EIAS) korraldatud Kasahstani-teemalisel konverentsil.

7. detsembri üritus toimus riigi 30. iseseisvuse aastapäeva tähistamiseks.

Mitmed kõnelejad kiitsid Kasahstani viimase kolme aastakümne jooksul tehtud pidevaid ja dramaatilisi edusamme, eelkõige inimõiguste parandamisel, mida mõnikord kasutatakse kritiseerimiseks. Kasahki valitsejad.

Kuid paljud nõustusid ka sellega, et teatud väljakutsed seisavad veel ees, kuna riik püüab tugineda viimase 30 aasta majandus- ja muudele arengutele.

Konverents "30 aastat Kasahstani iseseisvust ja ELi ja Kasahstani tulevase koostöö väljavaated" toimus isiklikult EIASi peakorteris.

Üks peaesinejatest oli Marat Terterov, Brüsselis asuva energiaharta sekretariaadi laienemistegevuse juht.

Brüsseli Kenti ülikooli endine professor Terterov küsis: "Mida tähendab 30 aastat iseseisvust? Kasahstani jaoks tähendab see, et see riik on pärast iseseisvuse saavutamist kaugele jõudnud."

reklaam

Ta lisas: "See hinnang põhineb minu paljudel visiididel riiki, kus näete elujõulise ja kaasaegse riigi loomist, mis põhineb usaldusväärsel valitsemisel.

"See on olnud hiilgav selle riigi arenguks, mis on ikkagi noor."

„Kasahstan oli esimene Kesk-Aasia tiiger, mis põhines taasiseseisvumisjärgsel kiirel majanduskasvul. Me ei tohiks alahinnata selle panust ühiskonda. See, mida oleme Kasahstanis näinud, on pigem evolutsioon kui revolutsioon. Nüüd on see normaalne riik. Kuid ma rõhutan, et see on endiselt noor riik, kuigi see on ressursirikas.

Ta ütles konverentsil: "Kuidas siis riik selle normaalsuseni jõudis? Noh, oli vara reformida ja kehtestati mitme riigi välispoliitika. Samuti taasaktiveeris see oma energiatööstuse ja see tõi kaasa palju välismaiseid otseinvesteeringuid riiki. Need välismaised otseinvesteeringud jõudsid Kasahstani erinevatesse sektoritesse. See on suur piirkondlik mängija. Paljud asjad olid õiged ja täna ei saa te piirkonnas palju ära teha ilma Kasahstanita, mis on praegu piirkondlik võtmemängija."

Ta hoiatas siiski, et väljakutseid tuleb veel lahendada, lisades: „Üks asi, mida tahaksin esile tõsta, on energiatõhusus, mis on riigis veel vähe arenenud valdkond. Usun, et sel põhjusel oleks riigil hea kasutada energiahartat rohkem platvormina.

"Oleks hea keskenduda sellele valdkonnale - energiatõhususele - ja töötada välja rohkem energiatõhususe strateegiaid."

Teine väljakutse on see, kuidas riik tugineb oma vaieldamatule majanduskasvule, märkis ta ja lisas: "Ma arvan, et erasektori suurem osalus selles protsessis oleks hea mõte."

Ta lõpetas: "EL peaks vaatama Kasahstani kui vara, muu hulgas seetõttu, et see on väga kasulik partner väljakutseid pakkuvas piirkonnas, millel on ka üsna head suhted Venemaaga."

Sündmusest räägiti alates iseseisvumisest 16. detsembril 1991, et riik on saanud kasu olulistest majanduslikest ja sotsiaalsetest arengutest ning suhete laienemisest rahvusvaheliste partneritega, nagu EL.

Kõnelejad, sealhulgas Euraasia Riikliku Ülikooli Kaasaegsete Uuringute Instituudi direktor Mukhit-Ardager Sydyknazarov, nõustusid, et alates nende kahepoolsete suhete loomisest 1992. aastal on ELi ja Kasahstani partnerlus märkimisväärselt arenenud.

See, nagu konverentsil kuuldi, hõlmab nüüd mitut koostöö- ja dialoogivormingut erinevatel teemadel, nagu roheline majandus, inimõigused, kohtureformid, kaubandus, välismaised otseinvesteeringud, kultuur ja haridus.

Boriss Jarotševitš Euroopa välisteenistuse Kesk-Aasia osakonnast märkis, et EL on praegu Kasahstani suurim majanduspartner, esindades 41% väliskaubandusest ja 30% kogu kaubavahetusest.

Öeldi, et EL on tervitanud Kasahstani arengus tehtud edusamme, püüdes samas pidevalt vahetada ideid ja väärtusi edasise sotsiaalmajandusliku edendamise eesmärgil. Konverentsil räägiti EL Kesk-Aasia strateegia ning 2020. aastal jõustunud EL-Kasahstani tõhustatud partnerlus- ja koostöölepingu (EPCA) raames.

Jarochevitš ütles, et koostöö ja dialoogi ulatus süveneb ja laieneb järgmise paari aasta jooksul.

Kuigi pandeemiajärgne taastumine on nende vaheliste suhete esirinnas, kaubandus- ja investeerimisvõimalused on ELi ja Kasahstani ühises koostöökavas olulisel kohal kliimamuutused, energia, ühenduvus ja digitaliseerimine.

Jarochevitš ütles: „Me tervitame väga Kasahstani presidendi edusamme kodanikuühiskonnaga töötamisel. Meil on Kasahstaniga regulaarne inimõigustealane dialoog, mis on samuti tervitatav. Oleme selles riigis näinud olulisi arenguid. Need on väga olulised sammud.

„Kasahstanil ja teistel Kesk-Aasia riikidel on üldiselt tohutu potentsiaal ning EL ja teised

 peaks sellest teadlik olema," sõnas ta.

Ava- ja lõppsõna ütles Kasahstani suursaadik Belgias, EL-is ja NATO-s Margulan Baimukhan.

Ta ütles: "Nagu me täna kuulsime, on Kasahstan ELile usaldusväärne partner ja me ootame huviga tulevast koostööd."

EIASi direktor Lin Goethals ütles, et konverents on hea võimalus hinnata Kasahstani arengut viimase 30 aasta jooksul ning tulevikuväljavaateid ELiga suhtlemisel.

Arutelude käigus esitles dr Sydyknazarov oma äsjailmunud raamatut „Katkematu rahvuslus Kasahstanis. Kasahstani riik XVI-XIX sajandi Euroopa ja Ameerika kaartidel”.

Üritus hõlmas interaktiivset küsimuste ja vastuste sessiooni paneeliliikmete ja publiku vahel.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid