Ühenda meile

Tubakas

Poliitilised ja kodanikuühiskonna juhid ühendavad jõud, et võidelda Big Tobacco lobitööga

JAGA:

avaldatud

on

Võttes arvesse Qatargate'i järgset suurenevat kontrolli Euroopa institutsioonide mõju üle ja Euroopa kestvat võitlust õitseva ebaseadusliku tubakakaubanduse tõkestamiseks, koostas Euroopa Parlamendi töörühm, mis käsitleb ELi õigusakti läbivaatamist. Tubakatoodete direktiivi korraldab 19. aprillil ümarlaua, et käsitleda Brüsselis asuva Big Tobacco lobitöö – tööstusharu, mis on pikka aega tegutsenud. kütus must turg ja õõnestanud katseid seda ohjeldada.

Prantslasest parlamendiliikmete Michèle Rivasi ja Anne-Sophie Pelletier juhitavale üritusele „Tubaka lobitegevuse mõjustrateegiad Euroopa institutsioonides” oodatakse tubakatoodete tarbimist piiravate valitsusväliste organisatsioonide juhtivate koalitsioonide esindajaid ja Bathi ülikooli tuntud teadlasi. Tubakakontrolli uurimisrühm (TCRG). Osalejad arutavad erinevaid lobitöö ja "pehme jõu" tööriistu tööstuse mõjuarsenalis, mida see viimastel aastatel agressiivselt on kasutanud.

Paljastati ELi lobirünnakud

2020. aastal avaldas TCRG a õppima paljastades Big Tobacco laialdased lobitööd ELi jälgimis- ja jälgimissüsteemi konsultatsioonifaasis, mille Euroopa Komisjon käivitas 2019. aasta mais osana võitlusest ebaseadusliku tubakakaubanduse vastu. Kuigi Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) Raamkonventsiooni tubaka Uuringu teadlased nõuavad, et jälgimis- ja jälgimisskeemid oleksid tööstusest sõltumatud avastatud et tööstuse avalöögid on viinud selleni, et EL andis tubakatootjatele süsteemi põhielementide üle märkimisväärse mõju.

Organiseeritud kuritegevusest ja korruptsioonist teatamise projekt (OCCRP) uurimine alates 2020. aastast ilmnes tõsiseid puudusi ELis kasutusele võetud jälgimis- ja jälgimissüsteemis, mis tulenevad Big Tobacco nende aastate Trooja hobuse taktikast. Philip Morris Internationali poolt välja töötatud elementide pärimisest Kodifitseerige süsteemi, mida vaevasid loomupärased turvalisuse ja võltsimise haavatavused, et kehtestada pettusekuritegude eest nõrgad rahalised heidutusmeetmed, järeldab OCCRP, et ELi mahasurumine ebaseadusliku tubakakaubanduse vastu on selgelt kujundatud tööstuse huvidest. Viimasel ajal on seda teinud ka Euroopa Parlamendi liikmed, sealhulgas Michèle Rivasi tõstatatud küsimused endise komisjoni ametniku Jan Hoffmani võimaliku huvide konflikti tõttu aktsepteerimine ametikoht Dentsus – kellele kuulub ettevõte Blue Infinity, et aitas areneda Kodifitseerida – pärast osalemist tema valimisel ELi jälgimis- ja jälgimissüsteemi võtmeoperaatoriks. 

Aga kuidas see olukord tekkis? Corporate Europe Observatory (CEO) ja European Public Health Alliance (EPHA) andmetel on tubakatööstus töötab laiaulatuslik lobitöö raamat, mis hõlmab Brüsseli määruste edasilükkamist ja nende vastu protesteerimist, liikmesriikidevahelise lõhe ärakasutamist ja isegi ilmselgelt valeväidete levitamist tubaka tarbimise piiramise poliitika mõju kohta. Lisaks jälgimisele on need meetodid imbunud koos tegevjuhi ja EPHAga tubakaaktsiisi maksustamise ja rahvatervise poliitika väljatöötamise protsessi. rõhutades nõrk läbipaistvus ELi institutsioonides kui Big Tobacco jõumängude peamine võimaldaja.

Ja mis puudutab, tubakavastase veebiplatvormina Genération Sans Tabac on esile, on tööstus Covid-19 pandeemia ajal kiirendanud oma mõjuvõimu püüdlusi, kasutades ära tõsiasja, et vaevlevad valitsused langetasid oma valvurid selle lobirünnakute vastu – reaalsus, mille võib Katariga järgnev olukord ümber pöörata. läbipaistvusreformid nagu Euroopa Parlamendi ettepanekud.

reklaam

Ülemaailmsed jõupingutused tubaka tarbimise piiramiseks

Tubakatööstuse mõjuvõimud ei piirdu kindlasti ainult Euroopaga, kus tubakatootjad on aktiivselt tegevad lobitöö Aafrika ja Aasia valitsused – maailma uued suitsetamiskohad –, et kujundada jälile ja leida süsteeme oma ärihuvide järgi.

Ülemaailmse rahvatervise reageerimise osana kutsub WHO juhtivad tubaka tarbimist piiravad organisatsioonid kokku FCTC osaliste konverentsi (COP10) kümnendale istungjärgule ja protokolli osaliste koosoleku kolmandale istungjärgule (MOP3). tubakatoodete ebaseadusliku kaubanduse likvideerimiseks, mis mõlemad on võõrustas novembril 2023 Panamas. Päevakord sisaldab erilist rõhku tubaka tarbimise piiramise jõupingutuste eraldamisele Big Tobacco mõjustrateegiatest – seda peetakse suuresti WHO FCTC eduka rakendamise kõige olulisemaks ohuks – ning tubakatarbimise laiemate sotsiaalsete, majanduslike ja keskkonnamõjude käsitlemisele.

Prantsusmaa tubakavastased valitsusväliste organisatsioonide föderatsioonid Alliance Contre le Tabac (ACT) ja Riiklik suitsetamisvastane komitee (CNCT) kuuluvad organisatsioonide hulka, kes seisavad vastu tööstuse manööverdamisele. Tubakatarbimise laiaulatuslikke kahjusid käsitlevate avalike haridusalgatuste ja poliitikakujundajatele suunatud propageerimiskampaaniate kaudu peegeldab nende töö valitsusväliste organisatsioonide ja poliitikute kasvava ülemaailmse koalitsiooni tegevust, mis püüab võidelda Big Tobacco eksitavate narratiivide ja laieneva mõjuvõimu vastu võimusaalides. tagades sellega, et riiklik poliitika seab kodanike tervise ja heaolu tööstuse kasumist kõrgemale.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid