Ühenda meile

Tervis

Kõrged sigarettide hinnad suurendavad ohutumatest alternatiividest halvasti informeeritud Prantsuse suitsetajate mustal turul oste.

JAGA:

avaldatud

on

1,000 täiskasvanud Prantsusmaal läbi viidud uuring näitas, et Prantsuse kodanikud tunnistavad ebaseaduslikku tubakakaubandust ohuks nende turvalisusele, ohutusele ja rahvatervisele, isegi kui nad ei ole teadlikud selle tegelikust suurusest ja tegelikest kuludest riigituludele. Uuringutulemusi tutvustas selle kuu alguses Pariisis ülemaailmse uuringufirma Povaddo president William Stewart, kirjutab poliitikatoimetaja Nick Powell.

Viimastel aastatel on sigaretipaki hind Prantsusmaal tubakamaksu tõusu tõttu hüppeliselt tõusnud, üle 10 euro. Samal ajal on murettekitavalt kasvanud suitsetajate arv, kes on hakanud salasigarettide poole pöörduma, praegu hinnanguliselt 29% Prantsusmaa kogutarbimisest.

Povaddo uuring hõlmas 1,000 täiskasvanut igas 13 ELi riigis, kuid ettekanne keskendus Prantsusmaa tulemustele, kus on Euroopas ülekaalukalt suurim salasigarettidega kauplemine, kus müüakse igal aastal üle 15 miljardi sigareti. Prantsuse suitsetajate arvu pikaajaline vähenemine näib olevat peatunud, kusjuures väike kasv on vastupidine arvu vähenemisele mujal.

Rohkem kui kolm neljandikku (77%) küsitletud Prantsusmaa täiskasvanud kodanikest ei ole mitte ainult teadlikud, et tubakatoodete ebaseaduslik kaubandus on tabanud Prantsusmaa maksutulusid; Samuti usuvad nad, et tubaka ja muude nikotiini sisaldavate toodete ebaseaduslik kauplemine kujutab endast tõsist ohtu ohutusele, turvalisusele ja rahvatervisele nende kodumaal (78%) ja kogu ELis (80%).

72% küsitletud prantslastest on veendunud, et ebaseaduslik tubakakaubandus õõnestab suitsetamismäära vähendamise jõupingutusi ning 69% usub, et seni, kuni ebaseaduslikud sigaretid on saadaval, on kõik suitsetamiskäitumise kontrolli alla võtmise katsed olematuks. 74% usub, et keelatud tubakas loob lastele võimaluse suitsetada, 67% peab seda ka takistuseks, mis takistab täiskasvanutel vähem kahjulikele alternatiividele üleminekut.

Povaddo uuring näitas ka, et suur enamus küsitletud Prantsusmaa elanikest (69%) usub, et võitlus illegaalse tubaka ja nikotiini sisaldavate toodetega on tubaka tarbimise piiramise meetmete oluline osa. 56% arvab, et praegune Prantsusmaa tubakavastane poliitika on ebatõhus ega toeta täiskasvanud suitsetajaid.

76% nõustus, et valitsused peavad nikotiini sisaldavate toodete reguleerimise ja maksustamise üle otsustamisel arvestama ebaseadusliku tubakakaubanduse hoogustumise soovimatute tagajärgedega. 83% uskus, et ülemäärane tubakamaksu tõstmine soodustab illegaalset tubakatarbimist, kuna must turg pakub ligipääsu odavamatele tubaka- ja nikotiini sisaldavatele toodetele.

reklaam

Samas näitab Povaddo uuring, et enamikul prantslastest vastajatest (56%) on sigarettide olemasolevate suitsuvabade alternatiivide, näiteks e-sigarettide kohta vähe teadmisi või üldse mitte. Vaid 14% näib olevat kuumutatud tubakatoodetega tuttav.

"Selle küsitluse tulemused näitavad, et Prantsuse avalikkus on avatud uuele tubaka tarbimise piiramise poliitikastrateegiale, sest täiskasvanud suitsetajatele suunatud lähenemine "loobu või sure", mis sõltub suuresti tubakamaksu tõstmisest, ei tööta ja on tegelikult tekitades muid negatiivseid tagajärgi,” ütles William Stewart.

Temaga ühinesid Prantsuse tubakatarbimise piiramise poliitika arutelus Giorgio Rutelli, kes on Itaalia rahvatervise ja poliitikaajakirja Formiche peatoimetaja, ning Jean-Daniel Lévy, Harris Interactive France'i asedirektor.

Giorgio Rutelli lisas, et vaatamata kõigile tubaka tarbimise piiramise meetmetele, mida üle maailma rakendatakse, püsib täiskasvanud suitsetajate arv maailmas stabiilsena. "Seetõttu arvan, et on vaja leida uus, tõhusam lähenemine täiskasvanud suitsetajatele, kes ei soovi suitsetamisest loobuda," sõnas ta. „Riigid peavad hindama tehnoloogiate ja alternatiivsete, vähem kahjulike toodete rolli võitluses suitsetamise vastu. Täiskasvanud suitsetajaid, kes muidu suitsetamisest ei loobuks, tuleks teavitada olemasolevatest suitsuvabadest alternatiividest.

"Me peaksime kaasama poliitikakujundajad, teadusringkonna ja kodanikuühiskonna pidevasse arutelusse meie aja ühe kõige olulisema rahvatervise teema üle," lisas ta. Jean-Daniel Lévy märkis, et Prantsusmaal puudub avaliku poliitika hindamise kultuur. Ta uskus, et sõnumid suitsetamisest loobumise kohta on muutunud vähem tõhusaks kui dieedi, treeningu ja keskkonnakaitsega seotud sõnumid, kuna kõrgeid makse peeti valitsuse tulude suurendamiseks, mitte rahvatervise meetmeks.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid