Ühenda meile

koronaviirus

Andke patsientidele parem juurdepääs: vajame Euroopas ravimitele käibemaksu nulli

JAGA:

avaldatud

on

Kuna eurooplased seisavad silmitsi rahvatervise kriisiga, peaksime suurendama patsientide ligipääsetavust, kaotades käibemaksu kõige olulisematele kaupadele, kirjutab Bill Wirtz.

COVID-19 pandeemia on pannud tervisepoliitika taas Euroopa otsustajate südamesse ja meeltesse. Enne haiguspuhangut oli Euroopas olnud arutelu uimastite hinnakujunduse üle, kuid see hõlmas ainult poliitiliste institutsioonide ülemkihti. Sageli süüdistatakse farmaatsiaettevõtteid, samuti hindade läbipaistvuse puudumist. Uimastite kulusid lähemalt uurides selgub, et üks peamisi kulude tõukejõude on ravimite müügimaks.

Informeeritud patsiendid teavad, et kõik Euroopa riigid peale ühe võtavad käibemaksu käsimüügiravimilt ja retseptiravimilt. Saksamaa võtab mõlemat tüüpi ravimitelt koguni 19% käibemaksu, samas kui Taanis on kõrgeim koht, kus määrad on 25% - see on viiendik ravimi koguhinnast!

On ainult üks riik, kes ei nõua käibemaksu retseptiravimite või käsimüügiravimite eest: Malta. Luksemburg (kumbki 3%) ja Hispaania (kumbki 4%) näitavad samuti, et tagasihoidlikud narkootikumide käibemaksumäärad pole hullumeelne idee, vaid sellest saavad kasu juba miljonid eurooplased. Nii Rootsi kui ka Ühendkuningriik maksavad retseptiravimitele käibemaksu 0%, börsiväliselt aga vastavalt 25% ja 20%.

Üks märkimisväärseid takistusi patsientide narkootikumide kättesaadavamaks muutmisel on mõne ELi liikmesriigi ebaõiglane maksupoliitika. Enne kui räägime intellektuaalomandi õiguste vähendamisest ja hindade kehtestamisest kogu blokis, peaksime arutama, kas meil peaks olema ravimite käibemaks.

Eriti retseptiravimite puhul, kus vähiravimid võivad jõuda olulise hinnatasemeni, koormavad kuni 25-protsendilised käibemaksumäärad patsiente ja nende tervisekindlustust märkimisväärselt. Retseptiravimite osas on vähe mõtet kõigepealt käibemaksu nõuda ja seejärel lasta riiklikel tervisekindlustuse pakkujatel vaheleht valida. Mis puutub börsivälisse meditsiini, siis see, et see, et see pole välja kirjutatud, pole seetõttu hädavajalik kaup, on poliitikakujundajate pimeala.

Paljud börsivälised ravimid, alates peavaluvastastest ravimitest, kõrvetised, huulte ravi, hingamisteede ravimid või dermatoloogilised kreemid, pole mitte ainult miljonite eurooplaste jaoks hädavajalikud ravimid; nad toimivad sageli ennetava ravina. Mida rohkem me neid kaupu maksustame, seda rohkem koormame MD-sid ebaoluliste visiitidega.

reklaam

Malta eeskujul peaksid Euroopa riigid vähendama kõigi ravimite käibemaksumäära 0 protsendini. Käibemaksu eesmärk on kärpida äritegevus, tagades, et kõik äritehingud maksavad õiglase osa, isegi need ettevõtted, kes traditsiooniliselt ei maksa ettevõtte makse. Ravimite müüki kui puhtalt äritehingut pidades patsientide vaatevinklist mööda läheb. Miljonid patsiendid vajavad iga päev spetsiifilisi retseptiravimeid ja teised sõltuvad käsimüügiravimite abist, et leevendada valu või ravida probleeme, mis ei vaja professionaalset meditsiinilist abi.

Euroopa riikidel on aeg kokku leppida meditsiiniga seotud kohustuslikus nullilepingus või vähemalt 5-protsendilises ülemmääras, mis vähendaks kahekohalisi ravimite hindu, suurendaks ligipääsetavust ja looks õiglasema Euroopa.

Bill Wirtz on Consumer Choice keskuse vanemanalüütik. Ta säutsub @wirtzbill

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid