#EUFoodSafety süsteem on liiga suur, ütlevad audiitorid

| Jaanuar 15, 2019

Ehkki Euroopa Liidu tarbijakaitsesüsteem toiduainete keemiliste ohtude eest kaitstakse ja seda austatakse kogu maailmas, on see Euroopa Kontrollikoja uue aruande kohaselt praegu liiga suur. Euroopa Komisjonil ja liikmesriikidel puudub võime süsteemi täielikult rakendada, ütlevad audiitorid.

ELi toiduohutuspoliitika eesmärk on tagada inimeste elu ja tervise kõrgetasemeline kaitse ning kaitsta ELi kodanikke kolme liiki toiduainetest: füüsikalised, bioloogilised ja keemilised ohud. See audit keskendus keemilistele ohtudele.

Audiitorid leidsid, et ELi toiduohutuse mudel käsib austust kogu maailmas, kuid et see on praegu liiga suur. Toiduainete, sööda ja taimede ning elusloomade kemikaale reguleeriv õigusraamistik on endiselt pooleliolev töö, mida nad ütlevad ja mida ei ole veel rakendatud toiduainete tootmist reguleerivates ELi õigusaktides ettenähtud tasemele. Lisaks kannatab Euroopa Toiduohutusamet, kes annab teaduslikke nõuandeid Euroopa poliitika kujundamiseks, oma kemikaalidega seotud töös tagasilööke. See mõjutab süsteemi osade nõuetekohast toimimist ja mudeli kui terviku jätkusuutlikkust.

„Toiduohutus on ELi jaoks esmatähtis; see mõjutab kõiki kodanikke ja on kaubandusega tihedalt seotud, ”ütles raporti eest vastutava Euroopa Kontrollikoja liige Janusz Wojciechowski. „Kuid praegune ELi süsteem seisab silmitsi mitmete vastuolude ja väljakutsetega.”

Mõned liikmesriikide kontrollid hõlmavad teatavaid kemikaale sagedamini kui teised ja nende õiguslik raamistik on nii ulatuslik, et riigiasutustel on raske täita kõiki oma kohustusi. Avaliku sektori asutuste kontrollid võivad moodustada vaid väikese osa kõigist teostatud kontrollidest, näiteks audiitorid, ja ELi mudel võib kõige paremini jääda usaldusväärseks, kui avaliku ja erasektori kontrollisüsteemid üksteist täiendavad. Kuid nende kahe vahelist sünergiat hakati alles uurima.

EL on piiranud teatavate pestitsiidide kasutamist ohukriteeriumide alusel. Sellegipoolest võib audiitoritele selgitada, et selliste pestitsiidide jääke võib lubada ELi imporditud toodetes, kui riskianalüüs näitab, et tarbijatele ei ole ohtu.

Audiitorid tuvastasid ka kontrollisüsteemi piirangud, kuna liikmesriikidel on raskusi täitemenetluse laadi kindlaksmääramisel mittevastavuse korral.

Audiitorid soovitavad, et Euroopa Komisjon peaks: \ t

  • Hinnata võimalikke muudatusi keemilisi ohte reguleerivates õigusaktides, pidades silmas võimet seda järjekindlalt rakendada;
  • julgustada täiendavust veelgi, nii et liikmesriikide ametiasutused saaksid erasektori teostatud kontrollide suhtes rohkem tugineda;
  • selgitama, milliseid meetmeid ta võtab toiduainetes sisalduvate pestitsiidide jääkide suhtes, et säilitada nii ELi toodetud kui ka imporditud toidu suhtes sama kindluse tase, järgides samal ajal WTO eeskirju;
  • anda liikmesriikidele täiendavad juhised täitemeetmete kohaldamise kohta ja tõhustada oma menetlusi ELi toiduainete eeskirjadele vastavuse jälgimiseks. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel on Euroopa kodanikel maailmas üks suurimaid kindlustunde oma toidu ohutuse osas. ELi mudeli tugevus põhineb:
  • Juhtimisstruktuur, mis jagab vastutuse kahe ELi detsentraliseeritud asutuse ja komisjoni vahel, mis eraldab riskianalüüsi riskijuhtimisest;
  • kemikaalide ohutuse hindamise eesmärk enne nende kasutamist toiduahelas;
  • vastutuse selge jaotus erasektori ja riiklike kontrolliasutuste vahel.

Lisaks nõuab EL, et ELi mittekuuluvad riigid järgiksid ELi standardeid, tagamaks, et ELi imporditud toit vastab samadele kõrgetele ohutusnõuetele.

Kontrollikoda esitab oma eriaruanded Euroopa Parlamendile ja nõukogule ning teistele huvitatud isikutele, nagu riikide parlamendid, tööstuse sidusrühmad ja kodanikuühiskonna esindajad. Suurem osa meie aruannetes tehtud soovitustest on praktikas rakendatud. Selline kasutuselevõtmise kõrge tase rõhutab meie töö kasu ELi kodanikele.

Eriaruanne 2 / 2019 Keemilised ohud meie toidus: ELi toiduohutuse poliitika kaitseb meid, kuid seisab silmitsi väljakutsetega on kättesaadav Euroopa Kontrollikoja veebisait aastal 23 ELi keeltes.

tags: , ,

kategooria: Esileht, EU, toit, tervis, Uuendtoidu, Orgaaniline toit