Ühenda meile

Euroopa Parlament

Euroopa tulevik: konverents lõpeb lubadusega muutusteks 

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

TELi institutsioonide presidendid lubasid pärast Euroopa Tuleviku konverentsi lõpparuande saamist tegutseda kodanike ideede järgi ELi muutmiseks, EL asjade.

Dokument, sealhulgas 49 ettepanekut enam kui 300 meetmega konverentsi täiskogu poolt vastu võetud 30. aprillil esitati a lõpuüritus 9. mail – Euroopa päeval – Strasbourgis toimuvale konverentsile.

Tseremoonial kõneles Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola; Ursula von der Leyen, Euroopa Komisjoni president; ja nõukogu esindaja Prantsusmaa president Emmanuel Macron tunnistasid, et mõned kõige ambitsioonikamad ettepanekud nõuavad muudatusi ELi aluslepingutes.

„Oleme taas Euroopa integratsiooni määravas hetkes ja ükski muudatusettepanek ei tohiks olla piirideta. Mis iganes protsess on vajalik, et sinna jõuda, tuleks omaks võtta,” ütles Metsola.

Parlamendiliikmed on juba nõudnud lepingu muutmise kord käivitatakse 4. mail vastu võetud resolutsioonis. Protsess võib nõuda konvendi moodustamist, kuhu läheksid kokku Euroopa Parlamendi, nõukogu ja komisjoni ning liikmesriikide parlamentide esindajad, et teha ettepanek lepingu muutmiseks.

„Inimeste ootuste ja selle vahel, mida Euroopa suudab praegu pakkuda, on lõhe. Seetõttu vajame järgmise sammuna konventi. On probleeme, mis lihtsalt ei jõua ära oodata,” lisas Metsola.

Edasine tegevus

reklaam

Macron, kelle riik on praegu nõukogu roteeruv eesistujariik, ütles, et lepingute reformimine võimaldaks EL-il "lihtsuse poole edasi liikuda" ja "annab konverentsi algatatud demokraatlikule kontrollile legitiimsuse".

Ta pooldas nõukogus otsuste vastuvõtmist pigem kvalifitseeritud häälteenamusega kui ühehäälselt: "Me teame, kuidas minna: jätkata kvalifitseeritud häälteenamuse üldistamist oma otsustes meie peamiste avalike poliitikate jaoks."

Komisjoni president von der Leyen lubas töötada kodanike soovitustel põhinevate uute ettepanekutega ja esitada need septembris, kui ta peab oma iga-aastase kõne Euroopa Liidu olukorra kohta.

"Me saame juba palju viivitamata ära teha ja see kehtib ka nende soovituste kohta, mis nõuavad meilt uusi meetmeid," ütles ta ja rõhutas, et paljusid kodanike pakutud meetmeid saab juba praeguste lepingute raames rakendada.

Ürituse esinejad kutsusid üles leidma viise, kuidas kodanikke alaliselt ELi otsuste tegemisse kaasata.

"Olen kindel, et peale valimiste peame institutsionaliseerima kodanike otsese osalemise ühiskonna lõhestamise vastumürgina," ütles konverentsi kaasesimees Guy Verhofstadt.

Ukraina

EL-i reformimise kiireloomulisus on muutunud veelgi ilmsemaks Venemaa sõjaga Ukraina vastu, ütlesid EL institutsioonide presidendid.

Maailm on praegu “ohtlikum” ja “Euroopa roll on muutunud”, ütles Metsola. "Euroopa tulevik on seotud Ukraina tulevikuga. Oht, millega me silmitsi seisame, on tõeline. Ja ebaõnnestumise hind on märkimisväärne, ”lisas ta.

Inimeste soovitused

Konverentsi lõpparuanne koostati pärast aasta pikkust kohtumist ja rohujuuretasandi üritusi kogu ELis, millest võtsid osa sajad ja tuhanded inimesed. Aruanne põhineb konverentsi veebisaidil esitatud ideedel ning Euroopa ja liikmesriikide kodanike paneelide soovitustel.

Ettepanekud hõlmavad üleskutseid anda Euroopa Parlamendile seadusandliku algatuse õigus, kaotada üksmeel välispoliitikas nõukogus, kehtestada kõigile ELi kodanikele õigus tervishoiule, liikuda energiatootmises taastuvatele energiaallikatele ning parandada haridust keskkonna-, digitaalvaldkonnas. tehnoloogiad, pehmed oskused ja ELi väärtused.

"Kui ma olen 65-aastane, aastal 2070, tahaksin ma oma lastelastele öelda, et paljud positiivsed muutused Euroopas tekkisid selle ainulaadse harjutuse tulemusel," ütles 16-aastane Camille Girard Prantsusmaalt, üks noorimaid osalejaid. konverentsil.

Üle 43,000 XNUMX panuse tehti veebilehel salvestatud konverentsist.

Tutvu konverentsi lõpparuanne.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid