#MFF - „Ilma tõelise progressita riskime suunata kõigi aegade halvim eelarve“: Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee president Luca Jahier

| Veebruar 13, 2020

„Olen ​​nädalaid olnud tõsiselt mures uudiste filtreerimise üle seoses erakorralise Euroopa Ülemkogu ettevalmistamisega, kus eeldatavasti arutatakse mitmeaastast finantsraamistikku 20. veebruaril. Tänane EP täiskogu arutelu Strasbourg'is kinnitas täielikult minu pikaajalisi muresid.

„Toetan täielikult Euroopa Parlamendi tegevust ja lähenemisviisi, mis võitleb raevukalt ambitsioonika Euroopa eelarve nimel ja kutsun nõukogu üles viima oma tulevane seisukoht vastavusse Euroopa Parlamendi saadikute poolt hääletatud ning Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee seisukohaga.

„Nõukogu ei ole selles dokumendis, mis on ülioluline, väga suuri edusamme teinud. See küsimus on nüüd Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheli käes, kellel on viimase nädala jooksul kahepoolsete kohtumiste põhjal keeruline ülesanne esitada uus tekst.

„Ühemalt öeldes on muret tekitav lähenemisviiside puudumine. President von der Leyeni juulis peetud kõnega alustanud uus komisjon näitas üles pühendumust ja auahnust.

„Euroopa rohelise kokkuleppe vastuvõtmine 2019. aasta detsembris on olnud esimene suurem akt, mis kinnitas uut poliitilist hoogu. Komisjoni 2020. aasta tööprogramm on sama ambitsioonikas.

„Kuid - ja on ka, kuid - kui tahame täita ambitsioonikat Euroopa tegevuskava, pole saladus: EL vajab piisavaid ressursse. Kui liikmesriikidel pole võimalik juba kokkulepitud ambitsioonikate prioriteetide täitmise eest rohkem maksta, peavad nad lubama järjepidevaid omavahendeid.

„Juba 2. mail 2018 kiitsin EMSK presidendina komisjoni ettepanekut mitmeaastase finantsraamistiku kohta mõne uudsuse kohta, kuid hoiatasin, et 1,13% -lisele RKT-le põhinevast ELi eelarvest ei piisa. Peame minema vähemalt kuni 1.3%.

„Eelarve suuruse osas lubage mul rõhutada, et EMSK seisukoht on kooskõlas Euroopa Parlamendi ja Regioonide Komitee seisukohaga, kes on ilmselgelt sama teadlikud kui praegu, et eesseisvad väljakutsed nõuavad piisavaid rahalisi vahendeid .

„Kui EL ei suuda isegi algusest peale seda positsiooni anda, siis reetame Euroopa valijad, kes andsid hiljemalt eelmise aasta mais oma hääle kaudu kõlava sõnumi:„ Meie (ikka) uskuge Euroopasse, selle väärtustesse ja poliitikasse ”.

„Praeguses olukorras võime riskida kõigi aegade halvima eelarvega. ELi eelarve vastuvõtmine, mille maht oleks umbes 1% või veidi suurem, ei edastaks mitte ainult valet poliitilist sõnumit, vaid nõrgendaks ka Euroopa Komisjoni suutlikkust seda täita.

„Komisjon on oma ettepanekus omavahendite osas rõhutanud, eriti Monti raporti põhjal. On aeg, et EL vaatleks tõsiselt seda ja teisi rahalisi võimalusi, või riskime oma eelarve vähenemisega.

„Neile liikmesriikidele, kellel on kiusatus kärpida ELi eelarvet ja eriti„ vanu “poliitikaid, nagu ühine põllumajanduspoliitika ja ühtekuuluvuspoliitika, ütlen: need poliitikad ei ole mineviku poliitikad, need on Euroopa enda nägu paljude Euroopa kodanike jaoks! Nad esindavad rohkem kui kunagi varem lähtepunkti, millele Euroopa tulevikul rajada: nad toetavad majanduskasvu, tööhõivet ja Euroopa roheliste kokkulepet! Nad osutavad tulevikule, mitte minevikule.

"Aeg saab otsa. Oleme juba väga hiljaks jäänud. Hea järelduse osas võib kokku leppida väga lühikese aja jooksul, kui on olemas selge poliitiline tahe. On aeg olla sidus, on aeg esitada nõukogule väljakutse ja asuda kokkuleppele jõudmiseks.

„Vajame tulevikueelarvet, eelarvet, mis on kooskõlas selge visiooniga Euroopa, selle kodanike ja järgmiste põlvkondade jaoks!

"Euroopa kodanikud väärivad austust ja nende häält tuleks kuulata, mitte eirata!"

Kommentaarid

Facebooki kommentaarid

Sildid: , , , ,

kategooria: Esileht, EU, ELi eelarve, Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee, Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee (EMSK)

Kommentaarid on suletud.