Kui #Trump õigesti aru saab

| November 8, 2019

President Donald Trump (pildil) teda kritiseeritakse paljude asjade pärast, kuid tema valitud USA suursaadik Bulgaarias ei tohiks nende hulgas olla. Ta sai selle õiguse ja väärib selle eest tunnustust, kirjutab Iveta Tšerneva.

USA uus suursaadik Bulgaarias Herro Mustafa räägib üheksa keelt ja minuga seitsme keelega inimesele on see tohutult muljetavaldav. Praegu õpib ta bulgaaria keelt, mis on tema kümnes keel. Kui palju USA ametnikke sellist teate?

Mustafa kasvas üles intellektuaalse eeskujuga Põhja-Dakotas. Tema isa oli uuriv reporter, nii et Bulgaarias soovib ta põhjusel meediavabadust võidelda. Selleks on ta kohtunud Bulgaaria kohaliku toega ja juba sõbruneb.

Suursaadiku taust ja kogemused Lähis-Ida poliitikas omandati lisaks diplomaatilistele lähetustele Iraagis ka tema ametis asepresidendi kabinetis, Afganistani büroos, poliitiliste küsimuste asekantsleri büroos ja Riikliku Julgeolekunõukogus. Kreeka, Liibanon ja Kreeka valmistavad teda ette Bulgaaria rolli jaoks, mis on Lähis-Ida poliitikas mõnevõrra eriline.

Bulgaaria ei osale diplomaatiliselt aktiivselt konfliktide lahendamises, kuid on sellest hoolimata strateegiliselt positsioneeritud Lähis-Idale kõige lähemal asuva EL-i välispiiririigina. Mõne Lähis-Ida terrorismivastase võitluse voodikohaga ISISe võitlejate tagasipöördumine EL-i passidega läbib Bulgaaria tingimata värava EL-i. Ja president Trump on veendunud, et ISISe võitlejatega Euroopa rahvad peavad nende eest vastutuse võtma. Põhiküsimus on see, mis juhtub ISISe hävitajatega, kui nad esimest korda ELi sisenevad - võimalik, et Bulgaarias. Selles mõttes on Bulgaaria funktsioon ja USA suursaadiku roll võtmetähtsusega.

See oli minu esimene mõte, kui nägin suursaadiku Mustafa kogemusi. Näib, et hr Trump hindas Bulgaaria strateegilist rolli, kui ta nimetas riiki just tema.

Muidugi, peale kiirnupuga seotud küsimuste, on palju veel öelda energiajulgeoleku ning USA ja Bulgaaria koostöö kohta. Tema esimeste siinsete kohtumiste põhjal võib öelda, et energiajulgeolek on suursaadiku jaoks esmatähtis valdkond.

USA saatkond Sofias on traditsiooniliselt osalenud kultuuri- ja haridusvahetuses. Ja seda hindavad paljud kohalikud bulgaarlased, kes on keeleprogrammidest kasu saanud, ja mitte ainult.

Jääb üle vaadata, milline saab olema suursaadiku Mustafa pikaajaline panus USA ja Bulgaaria suhetesse. Tema ja kahe väikese lapsega pere elavad siiani.

Esmamuljetest näib, et Donald Trump tegi siiski õige otsuse.

Iveta Cherneva on julgeoleku ja inimõiguste valdkonnas autor, kes on varem töötanud viies ÜRO agentuuris ja USA Kongressis. Tema hiljutised kommentaarid on ilmunud Euro Uudised, The New York Times, Eestkostja, Londoni majanduskool, Fletcheri foorum, Euractiv, EL Reporter ja teised. Iveta on ka California ülikooli vilistlane.

Kommentaarid

Facebooki kommentaarid

Sildid: , , , ,

kategooria: Esileht, EU, US

Kommentaarid on suletud.