#EUCitizens - kui rahul on inimesed oma eluga?

| November 8, 2019

“Kui üldiselt olete rahul oma eluga tänapäeval?” Küsiti inimestelt kogu Euroopa Liidus. Eluga rahulolu näitab, kuidas vastaja hindab oma elu tervikuna. Skaalal 0 (“pole üldse rahul”) kuni 10 (“täielikult rahul”) oli 16-i ja vanemate EL-i elanike keskmine (keskmine) eluga rahulolu keskmine (keskmine) 7.3-is 2018, mis on võrreldes 7.0-iga suurenenud 2013-iga.

Pärast 2013i tõusis ka ELis nende enda leibkonna rahalise olukorraga rahulolu keskmine tase - 6.0-ist 2013-is 6.5-i 2018-is, samal ajal kui keskmine rahulolu isiklike suhetega püsis peaaegu stabiilsena, 7.8 2013-is ja 7.9 2018-is. Euroopa Liidu statistikaamet Eurostat avaldab valiku subjektiivseid näitajaid inimeste heaolu kohta Euroopas. Üksikasjalik artikkel on saadaval Eurostati veebisaidil.

Suurim eluga rahulolu Soomes ja Austrias, madalaim Bulgaarias 2018-is oli keskmine eluga rahulolu, mõõdetuna skaalal 0 kuni 10, ELi liikmesriikide vahel märkimisväärselt. 8.1i keskmise keskmisega olid Soome elanikud ELis oma eluga kõige rahulolevamad, järgnesid tihedalt Austria (8.0), Taani, Poola ja Rootsi elanikud (kõik 7.8). Skaala vastupidises osas olid kõige vähem rahul Bulgaaria elanikud (5.4), järgnesid Horvaatia (6.3), Kreeka ja Leedu (mõlemad 6.4), Ungari (6.5), Läti ja Portugali (mõlemad 6.7) elanikud. .

Nende liikmesriikide seas, mille kohta on olemas 2018-i andmed, on keskmine eluga rahulolu suurenenud pärast 2013-i 19-i liikmesriikides. Suurim kasv registreeriti Küprosel (6.2-ist 2013-is 7.1-i 2018-is või + 0.9-i), Bulgaarias (+ 0.6), Tšehhis, Eestis, Poolas ja Portugalis (kõik + 0.5). Võrreldes 2013iga jäi kahes liikmesriigis: Belgias ja Horvaatias keskmine eluga rahulolu samaks. Vastupidiselt registreeriti langus neljas liikmesriigis: Leedus (6.7-ist 2013-is 6.4-i 2018-is või -0.3), Taanis (-0.2) ning vähemal määral Hollandis ja Rootsis (mõlemad -0.1).

Keskmine leibkonna rahalise olukorraga rahulolu varieerus EL-i liikmesriikides märkimisväärselt. Leibkonna rahalise olukorraga olid kõige rahulolevamad Taani, Soome ja Rootsi elanikud keskmise 7.6-iga. Neile järgnesid Hollandis (7.4), Austrias (7.3), Belgias (7.0), Luksemburgis (6.9), Saksamaal ja Maltal (mõlemad 6.8). Skaala vastupidises osas olid kõige vähem rahul Bulgaaria elanikud (4.3), järgnesid Kreeka, Horvaatia ja Leedu (kõik 5.2), Läti ja Portugali (mõlemad 5.4) ning Ungari (5.5) elanikud.

Peaaegu kõigis liikmesriikides, mille kohta 2018i andmed on kättesaadavad, kasvas keskmine rahulolu rahalise olukorraga võrreldes 2013iga, välja arvatud Taanis, Luksemburgis ja Madalmaades, kus see ei muutunud, ning Leedus, kus see vähenes 5.8-ist 2013-is 5.2-i. 2018-is (-0.6). Suurim kasv registreeriti Kreekas, Küprosel ja Portugalis (+ 0.9), Maltal (+ 0.8), Tšehhis, Itaalias ja Sloveenias (kõik + 0.7). Suurim rahulolu isiklike suhetega Maltal, Austrias ja Sloveenias 2018-is varieerus keskmine rahulolu isiklike suhetega EL-i liikmesriikides märkimisväärselt. 8.6-i keskmise keskmisega olid Malta, Austria ja Sloveenia elanikud oma isiklike suhetega ELis kõige rahulolevamad. Neile järgnesid Küprosel ja Rootsis (mõlemad 8.5), Soomes (8.4) ja Tšehhis (8.3). Skaala vastasotsas olid kõige vähem rahul Bulgaaria elanikud (6.6), millele järgnesid elanikud Kreekas (7.1), Horvaatias (7.5), Itaalias, Ungaris ja Rumeenias (kõik 7.6).

Nende liikmesriikide seas, mille kohta on olemas 2018-i andmed, on keskmine rahulolu isiklike suhetega suurenenud pärast 2013-i 18-i liikmesriikides. Suurim tõus registreeriti Bulgaarias (5.7-ist 2013-is 6.6-i 2018-is või + 0.9-i), Küprosel (+ 0.5), Hispaanias (+ 0.4), Eestis, Itaalias, Portugalis ja Sloveenias (kõik + 0.3). Võrreldes 2013iga püsis kahes liikmesriigis: Ungaris ja Rumeenias keskmine rahulolu isiklike suhetega muutumatuna, samas kui langus registreeriti viies liikmesriigis: Taanis, Lätis ja Madalmaades (kõik -0.3), Leedus ja Luksemburgis (mõlemad -0.2). ). Geograafiline teave Euroopa Liitu (EL) kuuluvad Belgia, Bulgaaria, Tšehhi, Taani, Saksamaa, Eesti, Iirimaa, Kreeka, Hispaania, Prantsusmaa, Horvaatia, Itaalia, Küpros, Läti, Leedu, Luksemburg, Ungari, Malta, Holland, Austria, Poola, Portugal, Rumeenia, Sloveenia, Slovakkia, Soome, Rootsi ja Ühendkuningriik.

Meetodid ja määratlused Esitatud subjektiivse heaolu andmed põhinevad 2018-i ajutise mooduli EU statistilistel andmetel, mis on osa Euroopa Liidu sissetulekute ja elutingimuste uuringust (EU-SILC). EU-SILC uuring on ELi võrdlusallikas sissetulekute jaotuse, vaesuse ja elutingimuste võrdleva statistika jaoks. 2018-moodul hõlmas mõnda muutujat, mis varem koguti sama teema 2013-i ajutise mooduli jaoks. Võrdlusrühmaks on kõik kodumajapidamised ja nende praegused liikmed, kes elavad andmete kogumise ajal konkreetse liikmesriigi territooriumil.

Kollektiivsetes majapidamistes ja asutustes elavad isikud jäetakse üldjuhul sihtrühma, samuti riigi territooriumi väikeste ja kaugete osade hulka, moodustades mitte rohkem kui 2% riigi elanikkonnast. Eluga rahulolu mõõtmine on mõeldud hõlmama vastaja ulatuslikku hinnangut oma elust. Mõiste “elu” on siin mõeldud inimese kõigi valdkondadena. Muutuja viitab seega vastaja arvamusele / tundele oma eluga rahulolu taseme kohta. Uuring hõlmas 16 ja vanemat elanikkonda. Seda mõõdetakse 11-punkti skaalal, mis ulatub 0-ist (“pole üldse rahul”) kuni 10-ni (“täiesti rahul”).

Kommentaarid

Facebooki kommentaarid

Sildid: , ,

kategooria: Esileht, EU

Kommentaarid on suletud.