#Omb ombudsman kutsub üles „süüdistama Brüsseli kultuuri

| Jaanuar 18, 2019
Euroopa ombudsman Emily O'Reilly tervitab Euroopa Parlamendi tugevat toetust oma soovitustele parandada ELi liikmesriikide valitsuste seadusandliku töö läbipaistvust ja vastutust Brüsselis.

„Õigusloome läbipaistvuse puudumine nõukogus on võimaldanud„ süüdistada Brüsseli kultuuri ”liiga kaua. Loodan, et tänane hääletus aitab veenda liikmesriikide valitsusi - selles kõige olulisemas ELi valimisaastal - leppima kokku ELi õigusloome avatumaks muutmises, et avalikkus näeks, kes otsuseid tegelikult teeb, ”ütles O'Reilly.

„See eeldab nõukogus kultuurimuutust, eemal vanaaegsest diplomaatiast, kus palju peetakse peidus, avatumaks ja demokraatlikumaks töötamise viisiks. Meetmete võtmata jätmine kahjustaks veelgi ELi demokraatiat, sest see ELi õigusloomeprotsessi oluline osa ei ole kodanikele avatud.

„Riiklikul tasandil oleks mõeldamatu, et ministrid ei ütle kodanikele oma seisukohti riiklike õigusaktide kohta, kuid see on sisuliselt see, mis toimub siis, kui samad ministrid kohtuvad ELi õigusaktide üle otsustamisel,” ütles ombudsman.

Oma raportis, mille üle täna hääletati ja kiideti heaks väga laialdaselt, kiitis parlament heaks ombudsmani soovitused, mis aitaksid eurooplastel hõlpsamini järgida ELi õigusloomet ja rõhutaksid riikide valitsuste keskset rolli ELi õigusaktide vastuvõtmisel.

Tema soovituste hulgas on see, et liikmesriikide ametikohad on kantud Euroopa Liidu õigusaktide üle otsustavate riiklike saadikute kohtumistesse ja et ainult nõukogu dokumentidele, mille puhul on põhjendatult piiratud, antakse märge LIMITE.

Taust

Ombudsman alustas uurimist nõukogu seadusandliku töö läbipaistvuse kohta 2017is. Pärast nõukogu praktika analüüsimist nõukogu sisekontrolli dokumentide kontrollimise ja a avalik arutelu, ombudsman 2018is kolm soovitust ja kuus ettepanekut protsessi demokraatliku järelevalve parandamiseks.

Kuna nõukogu ei vastanud ettenähtud tähtaja jooksul ja arvestades küsimuse tähtsust, otsustas ombudsman paluda Euroopa Parlamendilt toetust Eriaruanne.

Alates 19ist on Euroopa Parlamendilt parlamendilt saadud ainult 1995i eriaruandeid. Neli eelmist aruannet puudutasid nõukogu, sealhulgas üks selle kohta, kui tähtis on nõukogu seadusandja avalikkuses, mis on välja antud enne Lissaboni lepingut.

tags: , , , ,

kategooria: Esileht, EU, Euroopa ombudsman