#EuroopaFundamentForDemokraatia - Strasbourgi rünnak

| Detsember 13, 2018

Detsembrikuu 11i õhtul vaatas maailm uuesti Strasbourgi linna jõuluturul toimunud terrorirünnaku, mis sai Euroopa Parlamendi asukohaks. Grimly, restoranid, hotellid ja baarid üle kogu linna valmis halvim, kirjutab Euroopa Demokraatia Fond.

Parlamendis takistasid parlamendiliikmed ja sadu töötajaid lahkuma kui üksildane relvastus, kes oli tapnud kolm inimest ja sai vigastada rohkem kui tosina rändlevat tasuta. Strasbourgi jõuluturg oli suunatud juba varem Al Qaeda terroristidega 2000is ning pärast populistlike "gilets jaunes" protestide üle kogu riigi - keelatud Strasbourgis - linn oli juba hoolega.

Mida me teame

Kuigi see ei ole ametlikult tuvastatud, mainib Prantsuse meediat Prantsuse meediat kui Cherif C. Tuntud prantsuse julgeolekuteenistustele. Nende hulka kuulus ta potentsiaalse ohuna (nagu ka Amedy Coulibaly, kes tapeti Prantsuse siseministri asetäitja Laurent Nuñezi sõnul on see mõni 2015i Pariisi kosheri supermarketti kuuluv inimene, kuigi mitte terroriaktide eest. Varasemad ametivõimud ründasid oma korterit Strasbourgi Neudorfi piirkonnas, kuigi ta oli põgenenud. See võib põhjustada rünnaku hilisemal päeval.
Kuigi tema motivatsiooni kohta pole palju teada, on Cherif C lugu külmutanud, kui tuntud ring. Prantsuse ametivõimud kirjeldasid "korduvviga", et ta oli Prantsusmaal ja Saksamaal süüdi mõistetud kuritegude eest. Seejärel radikaliseeriti ta vanglas.
Praegune terrorismioht

Kuna 2019is järk-järgult vabaneb märkimisväärne hulk endisi välismaiseid terroristide võitlejaid, kes on vangistatud osalema Iraagi ja Süüria ülemeremaade konfliktides, on riigi julgeolekuteenistustel - eriti Prantsusmaal ja Belgias - tõsiselt vaidlustatud, et jälgida sadu radikaliseerunud inimesi tagasi peavoolu ühiskonnas. See on üks peamisi väljakutseid valitsustele kogu Euroopas.
Irooniat ei lähe kaduma, sest 12i detsembris peaks Euroopa Parlament hääletama terro riaalkomisjoni raporti täiskogu istungjärgul, mis on ette valmistatud umbes seitse kuud. Selles raportis tunnistatakse ülioluliselt, et äärmuslik ideoloogia mängib olulist rolli radikaliseerumisprotsessides, mis viivad terrorismini. Ta kutsub ELi liikmesriike üles reguleerima äärmuslike ja terroristlike tegevuste rahastamise allikaid. Komitee soovitab Euroopa valitsustel uurida, kuidas tagada kummardamis-, haridus- ja religioosse õppimise kohad, heategevusorganisatsioonid, kultuuriühendused ja sihtasutused, mis annaksid üksikasju nende vahendite päritolu ja levitamise kohta nii ELis kui ka väljaspool seda.
Kõik see moodustab osa tõelises taustast, mis esineb reaalajas, sest terrorismivastase tegevuse viimane tegija, Cherif C, jääb suureks linnaks, kus hääletus toimub.
Üleskutse

Euroopa Demokraatia Fond ja meie partnerid on palunud mitmeid aastaid võtta mitmeid lihtsaid meetmeid. Täna me kordame oma üleskutset ELi ja liikmesriikide valitsustele tegutseda, tunnistades järgmist:
  • Radikaliseerumise ennetamise roll mängib inimestel vägivaldse ekstremismi vastu;
  • ennetusmeetmete osana on esmatähtsate praktikute, eriti õpetajate, haridustöötajate ja sotsiaaltöötajate toetamise praktika olulisus;
  • vajadus võidelda radikaalsete ideoloogiate vastu - äärmuslik, kuigi mitte tingimata avalikult vägivaldne -, mis omakorda mängib rolli üksikisikute radikaliseerumisel terrorirünnakute jätkamiseks;
  • vajadus töötada ekspertide ennetusorganisatsioonidega, et tegeleda eelkõige vanglate radikaliseerumisega.

tags: , , , ,

kategooria: Esileht, EU, Prantsusmaa, Arvamus, Radikaliseerumine, Terrorism