Invincible korruptsioon: #Ukraina võib saada järgmisel positsioonil #IllegalAlcohol ELi

| Märtsil 13, 2018

Korruptsioon Ukrainas ehitab enam kui 2% majanduskasvust, "märkis IMFi alaline esindaja Ukrainast Jost Ljungman. "See ei ole lihtsalt õigluse küsimus; see on ka oluline majanduslik küsimus ". 2017is pakkus EL Ukrainale tasuta abi üle 174 miljoni euro (2018is, ELi abi prognoositav summa on umbes 208 miljonit eurot).

Liit on jätkuvalt Ukraina üks suurimaid rahastajaid, olles esikohal 2017-i elluviidud projektide arvul. Üks peamisi juhiseid, mille Euroopa Komisjon kiitis heaks 2018-2020i abistamise strateegilise dokumendi raames[1] on majandusareng, ettevõtluskliima parandamine ja korruptsioonivastane võitlus.

EL pakub kõiki võimalikke vahendeid institutsioonide ja hea valitsemistava tugevdamiseks, sealhulgas õigusriigi tagamise valdkonnas. Sellest hoolimata oli Transparency Internationali sõnul korruptsioonitase Ukrainas 2017-is kõige suurem Euroopas, sest riik halvendas oma positsioone ja okupeeris ainult 130-i positsiooni korruptsiooni tajumise indeksis[2].

Korruptsiooni tajumise indeks © / Transparency International

On hästi teada, et Ukraina on sigarettide salakaubanduse peamine allikas Euroopas, kuid viimastel aastatel on salakaubana alkohol Euroopa turul sagedasem. Ukraina võib korrata Leedu ajalugu, kuna seda tunnistati ametlikult ELi ebaseadusliku alkoholi transiidipunktiks. Varjamajanduse osakaal Leedus on üle 30% - suurim Euroopa Liidus, samas kui aktsiisiga maksustatava kauba kättesaadavus on üks madalamaid Euroopa Liidus. Alkohoolsed joogid on Leedus kõige kallimad kogu Euroopa Liidus võrreldes elanike sissetulekutega[1].

Ebaseaduslik alkoholitootmine Kiievis © / Ukraina julgeolekuteenistuse pressiteenistus

Olukord alkoholiturul Ukrainas areneb täpselt samamoodi. Enamik nn Euroopa viinapiirkonna riike - Eestit, Lätit, Leedut, Poolat, Moldoviat ja Valgevenet - iseloomustab alkoholitarbimise kõrge tase ja suremus sel põhjusel ning enamik neist on Ukraina naabrid. Võib ette näha, et Ukrainast pärit madala kvaliteediga alkoholi sissevool võib põhjustada haiguste kasvu ja surrogaatmürgistuse mürgitust.

Alkoholi tarbimine ja sellega seotud alkoholiga seotud haiguste koormus on Euroopas kõrgem kui kõikjal maailmas. Madala kvaliteediga alkohol on reeglina alati mitu korda odavam kui originaal, sest see toodetakse ilma normide ja tehnoloogiatega vastavusse viimiseta ja kasutatakse madala kvaliteediga piiritusjooke, tavaliselt tehnilist. Umbes 10 surma igal aastal surrogaadi mürgituse tõttu tuhat inimest [1].

Ebaseaduslik alkoholitootmine Kiievis © / Ukraina julgeolekuteenistuse pressiteenistus

Täna on Ukrainas alkoholitootmine täiesti kontrollimatu ja reguleerimata. Lisaks sellele on Ukraina ainus riik, kus endiselt on olemas riigi monopoolne toodangu monopol. See tähendab, et alkoholitööstus on täielikult kontrolli all ja riigiasutuste vastutusalas. Samal ajal on aktsiiside dramaatiline kasv - peaaegu ELi riikide tasemele - ja sellest tulenevalt ka hinnad, mis on viinud lisandunud alkoholitootmisse. Rahvusvahelise Valuutafondi sõnul on ebaseadusliku alkoholi tootmine Ukrainas ligikaudne 60% kogu turust, samas kui teistes riikides on see näitaja keskmiselt kuni 25%[2].

Ebaseaduslik alkoholitootmine Tšerkassi piirkonnas © / Ukraina riikliku politsei pressiteenistus

Ukraina korruptsioonivastase inimõigusalase organisatsiooni uurimise kohaselt on vähemalt pool riigist pärit piiritusetehastest ebaseaduslikud alkohoolsed joogid ja 10i 30i tehased on seotud võltsitud kaupade tootmisega. Roman Bochkala, korruptsioonivastase organisatsiooni juht ja Ukraina inimõiguste aktivist, teatab, et riigiasutused ei võta tegelikult meetmeid ebaseadusliku alkoholitootmise piiramiseks. Sageli kaitsevad ja kaitsevad õiguskaitseorganid ja ametnikud selliseid ettevõtteid.

"Oleksandria Blig" - üks 10 tehastest - ebaseadusliku viina tootjad © / Pravdorub

Rahvusvahelise ettevõtte PwC auditi kohaselt "must turg" ei saa Ukraina eelarvet enam kui 12 miljardit grivni (360 miljonit eurot) aastas. Põhimõtteliselt kompenseerivad Euroopa maksumaksjad ukrainlaste korruptsiooni ja riigiasutuste ebatõhususe kahjumit. Kuigi EL eraldab korruptsiooniga võitlemise eesmärgil 208 miljonit eurot, ebaseaduslik alkoholiturg Ukrainas võtab riigist välja 360 miljonit eurot.

Neid küsimusi arutavad juba praegu Euroopa parlamendiliikmed ja need võetakse arvesse järgmise töökoosoleku päevakorda Ukraina valitsusega. Võib-olla on aeg kasutada Ukraina võimudele ja õiguskaitseorganitele poliitilist võimendavat mõju, et julgustada praeguses alkoholitootmises ja ebaseaduslikus viinakontoris monopoli korruptsioonivastaseid reforme, mis võib tuua Ukraina eelarve ligikaudu 360 miljonit eurot majandusarenguks.

[1] http://ec.europa.eu/transparency/regcomitology/index.cfm?do=Search.getPDF&ds_id=53928&version=1&AttLang=en&db_number=2&docType=DRAFT_MEASURE

[2] https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017

[3] http://www.eurocare.org/library/updates/lithuania_the_heaviest_drinking_country_in_the_world

[4] http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/publications/2012/european-action-plan-to-reduce-the-harmful-use-of-alcohol-20122021

[5] https://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/index.aspx

tags: , , , , ,

kategooria: Esileht, Alkohol, Majandus, EU, Ukraina