Võib öelda sõnavõtus "Road to #Brexit"

| Veebruar 13, 2018

Peaminister Theresa May üritab ühendada oma vaenuliku kabineti ja veenda skeptilist Euroopa Liitu, et Suurbritannia teab, mida Brexiti ta soovib, järgmise paari nädala jooksul, kirjutab William James.

Suurbritannia loodab järgmisel kuul kinnitada üleminekukorraldust, et sujuvalt EList lahkuda, ja jõuaksid kokkuleppele pikaajalise kaubanduslepingu osas sel aastal. Kuid Brüssel eelmisel nädalal ei olnud üleminekukord kindel ja Londonil oli vaja selgitada, mida ta ELi soovis.

Mai valitsuse eesmärk on selle probleemi lahendada järgmisel nädalal peaminister ja teised kõrgemad ministrid kuues sõnavõtus, mille tema büroo pealkirjaga "Tee Brexitini".

"Brexit on meie rahva ajaloos määrav hetk," ütles maikuu kontoris allikas.

"Kui me läheme teele selle tulevikku, täpsustame üksikasjalikumalt, et inimesed saaksid näha, kuidas see uus suhe kasutab kogukondi kõigis meie riigi osades."

Lisaks Brüsseli survele võib olla vaja ühendada valitsuskabineti ja konservatiivide partei, mis on ikka veel sügavalt jagunenud nende vahel, kes hääletasid Brexit'is 2016is ja kes ei kuulunud ühtse nägemuse pärast Suurbritannia tulevikust väljaspool Euroopa Liitu.

Võib viibida oma kodumaal, kabetega, vanemministreid, et püüda leppida kokku oma kabineti eri fraktsioonide vahel.

"Rallying Cry"

Mai esimene sõnavõtt, mis saabub järgmisel laupäeval Münchenis toimuvas konverentsil (17 veebruar), sätestab turvalisuse suhte, mida Suurbritannia soovib ELiga. Ta esitab Ühendkuningriigi tulevase partnerluse uue sätte, kuigi seda kuupäeva ei ole veel kinnitatud.

Välisminister Boris Johnson, juhtiv Brexitin advokaat, alustab "Seeriat Brexiti" sarjaga kolmapäeval toimunud kõnes, mida maikuu kontoris kirjeldatakse "Breheti arutelu mõlemal küljel olevatel sõpradele".

Brexit minister David Davis kirjeldab, kuidas Suurbritannia ettevõtted saavad pärast Brexit oma maailmamajanduse säilitamist veel plaanivas kõnes. Samuti esitavad kõnesid kaubandusminister Liam Fox ja ministrite kabineti David Lidington.

Kantselei Philip Hammond, kes on Euroopa Parlamendi peaministri kõige pro-EU liikmeks, ei anna kõne.

May's võimu Brexit, mis on juba nõrgenenud pärast ebaõnnestunud õnnemängu möödunud aasta äänestlõppudele, on veelgi kahjustanud ideoloogilised lõhed ministeeriumide vahel, süvendades muret, et Brexit läbirääkimised võivad ebaõnnestuda ja valitsuse kokkuvarisemine.

Konservatiivide seadusandja ja väljapaistev mai ELi väljapääsustrateegia kriitik Anna Soubry hoiatas pühapäeval, et valitsuse Brexiti liigi hulgast ei olnud enamus toetust parlamendis, mis saab lõpliku väljaütlemislepingu kohta sõna.

Eelmisel nädalal andsid Jaapani ettevõtjad maile hoiatuse, et nad peaksid Inglismaalt lahkuma, kui kaubandustõkked pärast Brexit'i muutmist ei oleks tulusad.

tags: , , ,

kategooria: Esileht, Brexit, EU, UK