Kohtunik määrab #Assange pakkumise, et põgeneda Ühendkuningriigis kohtumenetlusest

| Veebruar 13, 2018

WikiLeaks asutaja Julian Assange (pildil) kuulab teisipäeval (13 veebruaris) ära, kas tema seaduslik pakkumine lõpetada tema vastu esitatud kautsjoni rikkumise eest toimunud hagi on edukas, otsusega, mis võiks sillutada teed, kuidas ta saab Ecuadorea saatkonda Londonis.

Isegi kui tema kasuks otsustab kohtunik, võib ta siiski otsustada jääda saatkonda, kus ta on peaaegu kuus aastat kestnud, kuna ta kardab, et Ameerika Ühendriigid võivad taotleda tema väljaandmist seoses WikiLeaks
Assange, 46 põgenes saatkonda juunis 2012 pärast kautsjoni väljaandmist, et vältida saatmist Rootsile, et tulla toime väidetega vägistamisest, mida ta eitas. Rootsi juhtum langes eelmise aasta mais, kuid Suurbritannial on ikka veel tagatis, et ta vahistati kautsjoni rikkumise eest.

Eelmisel nädalal kaotasid Assange advokaadid katse, et õigustus tühistati, kuid nad esitasid eraldi väite, et Briti ametivõimude jaoks ei oleks õigust võtta tema vastu midagi edasisi meetmeid.

Kohtunik Emma Arbuthnot kavatseb sellel kohtul otsustada teisipäeval Westminsteri kohtus. Kui tema otsus läheb Assange'le, ei oleks Ühendkuningriigis enam tema vastu suunatud avalikke hagisid.

Ei ole selge, kas USA kavatseb otsida Assange väljaandmist, kui hakkab vastutusele võtma WikiLeaksu avaldatud salastatud sõjaliste ja diplomaatiliste dokumentide ulatusliku avaldamise - ühe suurima teabe lekke USA ajaloos.

USA väljaandmisotsuse olemasolu ei ole kinnitatud ega ka lükatud.

tags: ,

kategooria: Esileht, EU