Briti ja Iirimaa peaministrid külastavad #Northern Ireland, kutsudes üles lõpetama poliitiline kriis

| Veebruar 13, 2018

Briti peaminister Theresa May ja Iirimaa juht Leo Varadkar kohtusid esmaspäeval Belfastis Põhja-Iirimaa peamised poliitilised parteisid (veebruari 12), et nõuda provintsi detsentraliseeritud valitsemise taastamist, kirjutama William James Londonis ja Padraic Halpin Dublinis.

Põhja-Iirimaa on olnud ilma täidesaatva ja kogunemiseta enam kui aasta pärast Iirimaa rahvusliku partei Sinn Feini taganemist võimu jagamise valitsusest koos oma rivaaliga - Demokraatliku Liidu partei (DUP).

Hoolimata korduvatest tähtaegadest pole mõlemad pooled jõudnud üheskoos uuele kokkuleppele, jättes poliitilise juhtimise puudumise, mille kriitikud väidavad, et nad on külastanud Põhja-Iirimaad, sest Suurbritannia peab läbirääkimisi Euroopa Liidust lahkumise üle.

Maikuu kontori avaldus tõi meelde, et ta tuletab meelde poliitilised juhid "paljude Põhja-Iirimaa tõsiste probleemide" kohta ja ütlevad, et resolutsioon oleks kasulik riigi kodanikele.

Võib öelda ka, et viimastel päevadel on tehtud häid edusamme, reageerides nii DUPi kui ka Sinn Feini avaldustele reedel.

Varadkar, kes pühapäeval hoiatas, et see aeg Briti jaoks lõpetati, täpsustatakse, millist Brexiti lepingut ta ELilt soovib, korraldab kohtumise Briti peaministriga, samal ajal kui kaks juhti on Belfastis, tema ütles büroo.

Ta kasutab ka külastust, et hinnata olukorda Belfasti läbirääkimistel ja julgustada pooli jõudma kokkuleppele, ütles tema kontor oma avalduses.

Enne läbirääkimiste viimast vooru jäid eriarvamused mitmesugustele probleemidele, sealhulgas sama sugupoolsetele abieludele, mis on Põhja-Iirimaal ebaseaduslik, hoolimata sellest, et nad on Ühendkuningriigis ja Iirimaal seaduslikud, iiri keelt kõnelevate isikute õigused ja surmajuhtumite uurimise rahastamine kümnendite jooksul protestantliku katoliikliku sektoosse vägivalla eest enne 1998i rahukokkuleppe sõlmimist.

Briti valitsus, kes jälgib Iirimaa valitsuse kõrval peetud läbirääkimisi, on juba teinud kümne aasta jooksul piirkonna otse Londonist otsustava otsuse, seades oma eelarve eelmise aasta lõpu.

Paljud provintsis kardavad, et otsene reegel halvendaks veelgi delikaatset poliitilist tasakaalu nende kahe poole vahel, kes olid eelmise aasta 2007i režiimi 1998i hea reede rahulepingu kohaselt Xnumxi provintsi käivitanud.

tags: ,

kategooria: Esileht, Brexit, EU, Põhja-Iirimaa, UK