Euroopa Komisjon tervitab esimesi operatiivseid samme #EuroopaDefenceUnion poole

| Detsember 12, 2017 | 0 Kommentaarid

Euroopa Komisjon tervitas 11i detsembris vastu võetud otsust, milles ametlikult loodi alaline struktureeritud koostöö (PESCO), ja 25i ELi liikmesriikide esitatud kavasid koostööks 17i ühiste kaitseprojektide esimese komplektiga.

President Juncker ütles: "Juunis ütlesin, et on aeg ärkama Lissaboni lepingu unine ilu: alaline struktureeritud koostöö. Kuus kuud hiljem see juhtub. Ma tervitan liikmesriikide poolt täna astutud samme Euroopa Kaitseliidu alustalade rajamiseks. Euroopa ei saa ja ei tohiks meie julgeolekut ja kaitset edasi suunata. Euroopa Komisjoni pakutud Euroopa Kaitsefond täiendab neid jõupingutusi ja annab kaitsealasele koostööle täiendava stiimuli - sealhulgas mõnede täna esitatud projektide rahastamise võimaliku rahastamise. "

Alaline struktureeritud koostöö (PESCO) on ELi lepingu instrument, mis võimaldab vabatahtlikel liikmesriikidel teha paremat koostööd kaitse- ja julgeolekupoliitikas. Novembri 13i ajal on 23i liikmesriigid (Austria, Belgia, Bulgaaria, Tšehhi Vabariik, Horvaatia, Küpros, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Itaalia, Läti, Leedu, Luksemburg, Madalmaad, Poola, Rumeenia, Sloveenia, Slovakkia, Hispaania ja Rootsi) astus esimest sammu kaitsealase alalise struktureeritud koostöö käivitamise nimel allkirjastades ühise teate ja edastades selle kõrgelt esindajale Federikale Mogherinile. Alates sellest ajast on ühinenud ka Iirimaa ja Portugal, kaasates osalevate riikide koguarvuni 25i. Täna, vähem kui kuu pärast ühist teatist, võttis nõukogu vastu otsuse, millega ametlikult moodustati PESCO. 25i osalevad liikmesriigid leppisid kokku ka deklaratsiooni koostamisel esimesed koostööprojektid sealhulgas ELi meditsiinilise käskluse, sõjalise liikuvuse, mereseire ja küberjulgeoleku loomine.

Kuigi PESCO on puhtalt valitsustevaheline, on Euroopa Kaitsefond, mille on välja pakkunud Euroopa Komisjon juunis luuakse stiimulid liikmesriikidele koostööks ühiste arendustegevuse ja kaitsevarustuse ja -tehnoloogia omandamise kaudu kaasrahastamise kaudu ELi eelarvest ja komisjoni praktilisest toetusest. See võiks hõlmata mõnda projekti, mille liikmesriigid esitasid täna PESCO raames. Lisaks rahastab Fond täielikult toetusi koostööprojektidele, kusjuures esimesed toetuslepingud peaksid olema allkirjastatud enne 2017i lõppu. Täna nõukogu istungil eeldatakse, et liikmesriigid jõuavad kokkuleppele Euroopa Kaitsefondi (12 detsember).

Taust

President Juncker on nõudnud tugevamat Euroopa julgeolekust ja kaitsepoliitikast alates tema valimiskampaaniast, öeldes aprillis 2014: "Usun, et peame tõsiselt võtma olemasoleva lepingu sätteid, mis võimaldavad nendele Euroopa riikidele, kes seda soovivad järk-järgult üles ehitada ühine Euroopa kaitse. Ma tean, et see ei ole kõigile. Kuid neid riike, kes sooviksid edasi minna, tuleks julgustada seda tegema. Kaitsevõimsuste ühendamine Euroopas on täiesti majanduslikult mõttekas. "Sama eesmärk oli esitatud tema kolmepunktilises välispoliitika kavas, mis võeti vastu Poliitiline suunised - Junckeri komisjoni poliitiline leping Euroopa Parlamendi ja Euroopa Ülemkoguga.

Alaline struktureeritud koostöö (PESCO) on lepingul põhinev raamistik ja protsess, mis süvendab ELi liikmesriikide vahelist kaitsealast koostööd, kes on võimelised ja valmis seda tegema. See võimaldab liikmesriikidel ühiselt arendada kaitsevõimet, investeerida jagatud projektidesse ja suurendada nende relvajõudude operatiivset valmisolekut ja panust. Nõukogu peaks 2018i alguses need esialgsed projektid ametlikult vastu võtma.

Euroopa Kaitsefond, President Juncker teatas septembris 2016 ja käivitati juunis 2017, veelgi tõhustama koostööprojekte kaitseuuringute, prototüüpide väljatöötamise ja võimete omandamise alal. Euroopa Kaitsefondi osana esitas komisjon seadusandliku ettepaneku kaitse- ja tööstusarengu eriprogrammi jaoks. Abikõlblikud on ainult koostööprojektid ja osa üldisest eelarvest eraldatakse VKEde piiriülese osalusega projektidele.

Fondi eesmärgiks on PESCO suutlikkuse samba võimalikult suur toetamine. Praktikas võimaldab fond võimaldada struktureeritud koostöös välja töötatud kaitsevõimeprojektide kõrgemate kaasrahastamismäärade kasutamist ning hõlbustada ja stimuleerida liikmesriikide osalemist selles raamistikus. Kuid osalemine selles struktureeritud koostöös ei ole programmi raames toetuse saamise eeltingimus.

Tuginedes komisjoni tegevusele Valge raamat Euroopa tuleviku, peegelduspaber avaliku arutelu käivitamine selle kohta, kuidas 27i EL 2025i kaudu kaitseministeeriumis võiks areneda ja tema kõne kaitse- ja julgeolekukonverentsil Prahas, tema oma Liidu asukoht aadressil 13 septembris 2017 President Juncker tegi ettepaneku, et 2025i kaudu luuakse täieõiguslik Euroopa kaitse liit.

Rohkem informatsiooni

Alaline struktureeritud koostöö - teabeleht

Pressiteade: Euroopa Kaitsefond

Pressiteade: komisjon avab avaliku arutelu kaitse tuleviku üle

Teabeleht puhul suurem ELi koostöö julgeoleku- ja kaitsepoliitika

Teabeleht Euroopa Kaitseagentuuri Fondi

Euroopa Kaitsefond - korduma kippuvad küsimused

Küsimused ja vastused - Euroopa kaitse tulevik

Pressiteade: nõukogu moodustab alalise struktureeritud koostöö (PESCO)

Sildid: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

kategooria: Esileht, Kaitseväe, EU, Euroopa komisjoni, Euroopa Kaitseagentuuri (EDA), Euroopa Rahukorpuse, Soovitatavad artikli