Ühenda meile

EU

Venemaa humanitaarveokid: pooltühjad või pooltühjad?

JAGA:

avaldatud

on

DA0CB0F8-820E-4653-8BEE-8DCAF67F35FE_cx0_cy14_cw0_mw1024_s_nArvamuse esitaja Halya Coynash

Since writing the words below it has become clear that very many of the trucks are virtually empty arousing the suspicion either that something other than aid needed to be unloaded before the check, or that the whole ‘humanitarian convoy’ performance was aimed at distracting attention from other movement, quite possibly of Russian military equipment, across the border. First journalist reports suggest that a number of the Russian military trucks in the ‘humanitarian convoy’ have little in them at all.


Timur Olevsky alates TV dozhd says that he has been able to see the inside of several of the KAMAZ trucks specially paint white for this ‘humanitarian’ exercise.  What was immediately noticeable, he says, is that those he saw, while indeed, containing buckwheat, water, etc., were less than a third full.  This is confirmed by tweets from FT ajakirjanik Courtney Weaver, Kes kirjutab, et paljud neist on enamasti tühi.

 

Kui veoautod olid alati kolmandiku või vähem täis ning ortodoksi preester õnnistas propagandaharjutusena kõigepealt 280 valgeks ja õnnistas, tuleb selle edukuses tõsiselt kahelda. Seda ei saa aga teada, sest hoolimata Kremli ja Venemaa välisministeeriumi täiesti valedest väidetest ei näidatud Rahvusvahelisele Punasele Ristile kunagi pabereid ega suudetud sisu kontrollida.  

 

The 280 trucks were supposed to arrive at the border crossing in Kharkiv oblast two days ago in order to be checked and transferred to IRC vehicles, under the latter’s supervision.  Moscow refused to allow this, and the trucks abruptly changed direction and headed for the Luhansk oblast which is under Kremlin-backed militant control.

reklaam

 

Kui nad ületasid selle piiri, oleks see olnud ilmne agressiooni tegu. 

 

Nad ei ole, peatades selle asemel mõned 20 kilomeetri kaugusel piirist, aga Lääne- ajakirjanikud nägid pealt, kuidas sama sõjaväesõidukit Vene sõjaväesõidukid, sealhulgas relvastatud vedajad, ületasid sama piiri. Nii Shaun Walker Guardianist kui ka Roman Oliphant politseist postitasid kohe teated neljapäeva õhtul ületanud vähemalt 23 sellisest sõidukist. Daily Telegraph.

 

See on ka Venemaa agressioon. Varjatud selles. Sõidukid ei lülitanud isegi esitulesid välja ja ületasid 280 veoautole nii lähedal asuvat ala, et Venemaa sõjaväelased oleksid hästi teadnud, et liikumist märgatakse ja registreeritakse.

 

Varasem neljapäeval, Jeremy Bender oli reporteerimise Business Insider that the convoy “of unmarked white trucks to Ukraine, and the supposed humanitarian mission is now being accompanied by heavy offensive Russian military equipment.

 

“The trucks of supplies have been joined by helicopters, surface-to-air missile systems, and possible anti-aircraft weapons systems. … The Tunguska probably isn’t the only anti-aircraft weapon traveling with the convoy, as this photo of a currently unidentified weapon system demonstrates: Russian military helicopters have been flying alongside the convoy as well. 

“The Russian convoy has raised a number of red flags, even aside from this heavy contingent of guns and armor. The convoy has failed to abide by conditions put in place by both Ukraine and the International Committee of the Red Cross (ICRC) – the convoy is traveling under the ICRC flag, yet the organization has not been able to verify the contents of the trucks."

Last weekend the US, UK and probably other countries made it unequivocally clear to Russia that any attempt to force the so-called ‘humanitarian convoy’ into Ukraine without Ukraine’s consent would be treated as Russian invasion. While the ‘humanitarian’ load may have remained on Russian territory, heavy military technology did not.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid