Ühenda meile

keskkond

Kommentaarid EL Komisjoni metsaseire raamistiku ettepaneku kohta

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Rootsi Metsatööstuse Föderatsioon toetab Euroopa Komisjoni ambitsiooni tagada kvaliteetsete andmete kättesaadavus metsade kohta ELis. Siiski on oht, et täna esitatud ettepanek liidu metsade uue seiresüsteemi kohta ei täida neid ootusi. Ei ole selge, kuidas ettepanek lisab asjakohaseid teadmisi metsa funktsioonide kohta, vähemalt mitte riikide jaoks, kus on riiklikud inventuurid ja mis juba vahetavad andmeid rahvusvaheliste algatuste raames, ja seoses kohustusliku seirega, mis on juba sätestatud ELi õigusaktides.

„Me tervitame ambitsiooni parandada teadmisi Euroopa metsade seisukorra kohta ja paremat juurdepääsu võrreldavatele andmetele ning satelliitseire laiendatud kasutamist, et parandada kiiret juurdepääsu andmetele pidevate looduslike häiringute kohta. Samas on esmapilgul raske kõikidel väljapakutud näitajatel selget eesmärki eristada,” ütleb Viveka Beckeman, Rootsi Metsatööstuse Föderatsiooni peadirektor.

Metsaseireseaduse eesmärk on luua terviklikum pilt Euroopa metsade olukorrast ja kõigist nende poolt pakutavatest teenustest. Paljudes liikmesriikides, sealhulgas Põhjamaades ja Kesk-Euroopas, on juba aastaid olnud hästitoimivad ja ulatuslike andmekogudega seiresüsteemid. Rootsi riikliku metsainventuuri kaudu on Rootsi metsi jälginud sada aastat.

„Ettepaneku tugev keskendumine satelliidi- ja geograafilisele teabele on vastuolus hästi toimivate inventuurisüsteemide loogika ja traditsioonidega, mis põhinevad seirekohtade koondandmeproovidel. Samuti nihutab see fookuse kõigis liikmesriikides kvalitatiivsemate andmete tegelikult vajaduselt digitaalse kaardistamise kihtide ja lihtsustatud näitajate loomisele,“ ütleb Viveka Beckeman.

See, kuidas digitaliseerimist saab kasutada metsanduse säästva arengu edendamiseks, on üks paljudest Rootsis käimasoleva riikliku uurimisprojekti fookusvaldkondadest. Samuti on prioriteediks uued mõõtmismeetodid ja bioloogilise mitmekesisuse uuringud, et täita elujõuliste ja suurema bioloogilise mitmekesisusega metsade potentsiaali.

„Eelseisvatel läbirääkimistel kutsume üles hindama Euroopa Parlamenti ja liikmesriike, eriti neid, kus on juba hästi toimivad inventuurisüsteemid, väljapakutud indikaatorite asjakohasust, mõõdetavust ja olulisust erinevate ühiskondlike eesmärkide jaoks,“ lõpetab Viveka. Beckeman.

reklaam

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid