Ühenda meile

Kliimamuutus

EL annab rohelise tule Euroopa peamise kliimapoliitika uuendamiseks

JAGA:

avaldatud

on

EL-i riigid andsid teisipäeval (25. aprillil) lõpliku heakskiidu Euroopa süsinikdioksiidituru seni suurimale uuendusele, mis peaks muutma kulukamaks saastamise ja teritama 27-liikmelise bloki peamise vahendi süsinikdioksiidi heitkoguste vähendamisel.

Maailma esimene suurem süsinikdioksiidiga kauplemise süsteem on alates 2005. aastast sundinud elektrijaamu ja tehaseid ostma lube, kui need eraldavad CO2, ning vähendanud nende sektorite heitkoguseid 43%.

Euroopa Liidu liikmed kiitsid heaks tehing EL-i riikide ja parlamendi läbirääkijad leppisid eelmisel aastal kokku süsinikuturu reformimises, et vähendada 62. aastaks heitkoguseid 2005% võrra võrreldes 2030. aasta tasemega, mis on mõeldud ELi heitkoguste vähendamise eesmärkide saavutamiseks.

Pärast ligi kaks aastat kestnud EL-i läbirääkimisi tähendab liikmesriikide heakskiit, et poliitika läheb nüüd seaduseks. EL parlament kiitis tehingu heaks Eelmine nädal.

27 EL-i riigist hääletas reformi poolt 24. Poola ja Ungari olid sellele vastu, Belgia ja Bulgaaria jäid erapooletuks.

Poola, kes on varem nõudnud süsinikuturu peatamist või selle hinna ülempiiri kehtestamist, et leevendada tööstuse koormust, ütles, et EL-i kliimapoliitika seab ebarealistlikud eesmärgid.

Reformiga suurendatakse saastekulusid sektorites, sealhulgas tsemenditootmises, lennunduses ja laevanduses, ning samal ajal kogutakse süsinikdioksiidi lubade müügi kaudu miljardeid eurosid, et riikide valitsused saaksid investeerida rohelistesse meetmetesse.

Rasketööstused kaotavad praegu saadavatest tasuta CO2-lubadest 2034. aastaks, samas kui lennufirmad kaotavad omad alates 2026. aastast, mis toob kaasa suuremad CO2-kulud. Laevade heitkogused lisatakse skeemi alates 2024. aastast.

reklaam

Riigid kiitsid heaks ka ELi maailmas esimese poliitika kehtestada alates 2026. aastast järk-järgult kõrge süsinikusisaldusega kaupade impordimaks, mis on suunatud terasele, tsemendile, alumiiniumile, väetistele, elektrile ja vesinikule.

Süsinikdioksiidi piirimaksu eesmärk on viia ELi tööstused ja väliskonkurendid võrdsele tasemele, et vältida ELi tootjate ümberpaigutamist leebemate keskkonnaeeskirjadega piirkondadesse.

EL süsiniku lubade hind on tõusnud viimastel aastatel reformide ootusest hoogu andnud. EL-i süsinikulubadega kaubeldi teisipäeval ligikaudu 88 euroga tonni kohta, mille väärtus on 2020. aasta algusest enam kui kolmekordistunud.

ELi riigid toetasid ka plaane käivitada 2027. aastal uus ELi süsinikuturg, mis hõlmaks autodes ja hoonetes kasutatavatest kütustest tulenevaid heitkoguseid, millele lisandub 86.7 miljardi euro suurune ELi fond kuludest mõjutatud tarbijate toetamiseks.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.
reklaam

Trendid