Ühenda meile

keskkond

Komisjon teeb ettepaneku õiglasemate ja keskkonnahoidlikumate tarbijatavade kohta

JAGA:

avaldatud

on

Euroopa Komisjon võttis täna oma kolleegiumi koosolekul vastu rea rohelise kokkuleppe ettepanekuid. Ettepanekud keskenduvad säästvatele majandustavadele, nagu tagamine, et tarbijad teaksid oma õigusi ja et ELis müüdavad tooted oleksid säästvalt ehitatud, parandatavad ja ringlussevõetavad. 

„On aeg lõpetada meie planeedile, tervisele ja majandusele nii kahjulik „võta, tee, purusta ja viska minema” mudelile,“ ütles komisjoni asepresident Frans Timmermans. "Nii toome taas tasakaalu oma suhetes loodusega ja vähendame haavatavust ülemaailmsete tarneahelate häirete suhtes."

Uute ettepanekute kohaselt peaks kõigil toodetel olema digitaalne tootepass. See pass hõlbustaks toote komponentide parandamist või ringlussevõttu ning tarneahela jälgimisprobleeme. See ettepanek laiendaks olemasolevat ökodisaini raamistikku nii, et see hõlmaks võimalikult palju tooteid, ja suurendaks eeskirjade arvu, millele tooted peavad vastama. Need eeskirjad hõlmavad energiatõhususe suurendamist ehituses, suuremat ringlussevõetavust ja üldiselt kliimatõhusamaid äritavasid.

Olemasolev ökodisaini raamistik on olnud pooleli alates selle esmakordsest iteratsioonist 2009. aastal. Nende standarditega loodi viisid, kuidas ELis toodetud ja müüdud tooted oleksid keskkonnasõbralikumad nende elutsükli kõigil etappidel. Sellest ajast alates on toodete standardid paranenud, et hõlmata rohkem parandatavaid tooteid, säästvamaid materjale ja üldist energiatõhusust. 

Komisjon võttis vastu ka ELi säästva ja ringtekstiili strateegia. Eesmärk on reguleerida tekstiile, muutes need 2030. aastaks ringlussevõetavamaks ja pikaealisemaks, mittetoksilisemaks ja säästvamaks. Ettepaneku eesmärk on tõrjuda "kiirmood" ELi turult välja. Kiirmood on see, kui kauplused loovad odavaid rõivaid, et kiiresti hetkestiili järgida. Selleks otstarbeks valmistatud riided on sageli halvasti valmistatud ja disainitud stiili muutumisel kasutusest kaduma. 

Komisjoni ettepaneku viimane osa oli ELi tarbijakaitseeeskirjade ajakohastamine. See muudaks tarbijale kättesaadavaks teabe selle kohta, kuidas toode on valmistatud ja kui kaua see peaks kestma. Eesmärk on võimaldada Euroopa tarbijatel teha ostetavate toodete osas teadlikumaid otsuseid. Ettepanek ajakohastab ka olemasolevat ebaausate kaubandustavade loetelu, et hõlmata ebamääraste faktideta keskkonnaalaste väidete esitamist, vastupidavust piiravatest omadustest teavitamata jätmist ja vabatahtliku jätkusuutlikkuse märgise kasutamist, mis ei ole seotud sõltumatu läbivaatamisega.

reklaam

Jagage seda artiklit:

Trendid