# Puhta õhu liikuvus: uus komisjoni omanduses olevate heitkoguste laboratoorium

| Oktoober 12, 2018

Pärast uue ELi autode tüübikinnituse määruse vastuvõtmist investeerib komisjon kahte täiendavasse heitkoguste katsetamise rajatisesse, mida nimetatakse VELA (sõidukite heitkoguste laborid), mille haldab komisjoni Teadusuuringute Ühiskeskus (JRC) )

Puhas õhk on komisjoni peamine prioriteet, nagu meenutatud Puhas õhk kõigile kommunikatsioonidele maikuus. Selle tagamiseks, et autode heitkoguseid mõõdetakse täpselt, on üks paljudest meetmetest, mida saab kasutada meie eesmärgi saavutamiseks. Pärast sidusrühmadega konsulteerimist ja ametlikku vastuvõtmist ELi tasandil muutus 2017i jaoks kohustuslikuks uute, täpsemate heitmekatsetuste jaoks.

EL on ka läbi viinud sõiduki tüübikinnituse ja turujärelevalve raamistiku, mida hakatakse kohaldama alates septembrist 2020. Nagu on ette nähtud, lisab komisjon praegustele neli VELA laboratooriumi, et oleks võimalik teostada sõidukite turukontrolli liikmesriikidest sõltumatult. Mõlemad uued laborid on veebruaris 2019i valmis ja plaanitakse 2020is alustada, et katsetada autosid laboris (WLTP) ja reaalses sõiduasjas (RDE).

Uued tüübikinnituse eeskirjad võimaldavad komisjonil võtta otseseid meetmeid mittekomplektsete sõidukite kogu ELi hõlmava tagasivõtmisega. Praegu on see liikmesriikide kohustus ja meenutada määrasid, mis on Komisjon avaldab korrapäraselt, erinevad oluliselt kogu Euroopas. Eile arutles keskkonnanõukogu sellega seotud teemal õhukvaliteedi probleemid ja kasutatud diiselautod. Keskkonnavolinik Karmenu Vella esindas komisjoni ja rõhutas, et "kasutatud diiselautode hinnad langevad ja see muudab mõned inimesed rahul, kuid paljud teised kannatavad õhu halva kvaliteedi tõttu. Me ei saa lubada kohalikke õhukvaliteedi probleeme liidu läänest eastga suunata, eksportides diislikütust saastavaid autosid. "

A veebiüksus VELA testimisvõimalused on kättesaadavad Internetis.

Sildid: , ,

kategooria: Esileht, CO2 heitkoguste, keskkond, EU, Euroopa komisjoni, Reostus, Sõidukite heitgaase