Ühenda meile

Prantsusmaa

Prantsusmaa korraldab tuumaenergiat pooldava kohtumise, et saavutada ELi kliimaeesmärkide tunnustamine

JAGA:

avaldatud

on

Prantsusmaal toimus teisipäeval (16. mail) 16 tuumaenergiat pooldava Euroopa riigi ministrite kohtumine, mille eesmärk oli koordineerida tuumaenergia laiendamist ja kutsuda EL-i üles tunnustama oma rolli 2050. aasta kliimaeesmärkide saavutamisel, teatas riigi energiaministeerium.

Pariisis toimunud kohtumisel osalesid Euroopa Liidu energiavolinik Kadri Simson ja esindajad 14 EL-i riigist, sealhulgas Prantsusmaalt, Belgiast ja Hollandist, vaatlejana Itaaliast ja Ühendkuningriigist kui Euroopa Liitu mittekuuluvast liikmest.

Prantsuse ministeeriumi ametnik ütles, et Ühendkuningriigi osalemine oli väärtuslik, kuna riik ehitab kahte reaktorit ja võib jagada teavet mastaabisäästu kohta.

Iga riik edastab värskendusi oma tuumaprojektide kohta. "Me saame näha, millist sünergiat ja koordineerimist sellistes küsimustes nagu rahastamine, tööalane koolitus ja värbamine Euroopa tuumasektori taaskäivitamiseks," ütles ametnik.

EL-i lobirühma Nucleareurope direktor Yves Desbazeille peab samuti ettekande, mis sisaldab andmeid võimalike töökohtade loomise ja investeeringute kohta.

Kohtumisjärgse avalduse eelnõus öeldakse, et riigid julgustavad volinikku integreerima tuumaenergia ELi energiapoliitikasse, tunnustades ELi süsinikdioksiidiheite vähendamise eesmärkide hulgas ka tuumaenergiat teiste roheliste energiatehnoloogiate kõrval.

Prantsuse ametnik ütles, et kõnelustel käsitletakse muude teemade hulgas EL Net Zero Industry Act, vesinikupanka, madala süsinikusisaldusega vesiniku määratlusi ja vesiniku impordistrateegiaid.

reklaam

Dokumendi eelnõus nõutakse ka ELi teatise avaldamist väikeste moodulreaktorite kohta.

Avalduses, mis võib enne selle vastuvõtmist teisipäeval veel muutuda, öeldakse, et osalejad kavatsevad suurendada ELi tuumavõimsust 150. aastaks 2050 gigavatini praeguselt 100 GW-lt, ehitades 30 kuni 45 uut nii väikese- kui ka suuremahulist reaktorit.

Koordineerimise eesmärgina on kirjas ka tarneahela tugevdamine ja Venemaast sõltuvuse vähendamine.

Euroopa Komisjoni ametnik ütles, et Simsoni kohalolek on "signaal aktiivsest tähelepanust kasvavale tööstusele ja võtmetehnoloogiale, mis võimaldab saavutada nulli, kuid ei kalduta kõrvale meie piiratud rollist ja neutraalsest hoiakust", kuna kõik allkirjastatud deklaratsioonid on ainult riikide esindajate seas.

Tuumaenergia tõusis sel aastal ELi energiapoliitika päevakorda riigid killustuvad vaidlusi selle üle, kas arvestada energiaallikat ELi taastuvenergia eesmärkide täitmisel.

Pärast seda, kui selle seaduse osas tehti viimasel minutil kompromiss, püüavad Prantsusmaa ja teised tuumaenergiat toetavad riigid nüüd tuumaenergia seisundit laiemalt parandada ja tehnoloogiat kasutavate riikide vahelist koostööd tõhustada.

Tuumaenergia suudab toota suurtes kogustes baaskoormusega CO2-vaba elektrit ning Euroopa riigid, sealhulgas Poola, kavandavad oma esimesi reaktoreid, mis aitavad fossiilkütuste kasutamisest loobuda.

Mõned maismaaga riigid, näiteks Tšehhi Vabariik, peavad tuumaenergiat peamise rohelise energiaallikana, eriti seetõttu, et erinevalt rannikuriikidest ei saa nad ehitada suuri avamere tuuleparke.

ELi tuumaenergia vastased – sealhulgas Saksamaa, kes lülitas eelmisel kuul oma viimased reaktorid välja, Luksemburg ja Austria – viitavad muredele, sealhulgas jäätmete kõrvaldamise ja hoolduse probleemidele, mis on viimastel aastatel Prantsusmaa laevastikku vaevanud.

Austria ja Luksemburg kaebavad EL-i kohtusse otsuse pärast nimetada tuumainvesteeringud ametlikult roheliseks.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid