Ühenda meile

energia

Energiaharta leping: EL teatab oma väljaastumisest

JAGA:

avaldatud

on

Euroopa Liit on astunud viimase ja ametliku sammu energiaharta lepingust väljumisel. Nõukogu eesistuja, keda esindas eesistujariik Belgia ja kes tegutseb liidu nimel, esitas energiaharta lepingu hoiulevõtjale kirjaliku teate liidu lepingust väljaastumise kohta. Väljaastumine jõustub üks aasta pärast seda, kui depositaar on teate kätte saanud.

"Tänu liikmesriikide vahel leitud poliitilisele kompromissile, mida tuntakse Belgia tegevuskavana, lahkuvad Euroopa Liit ja Euratom energiaharta lepingust aasta pärast," ütles Belgia energiaminister Tinne Van der Straeten. „Ülejäänud liikmesriigid saavad kaasajastatud lepingut toetada. See peegeldab nõukogus tehtava töö kvintessentsust; suutma saavutada tasakaalustatud lahendusi läbi konstruktiivsete läbirääkimiste ja kompromisside”.

30. mail 2024 vastu võetud kahe otsusega andis Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liidule ja Euratomile lõpliku rohelise tule energiaharta lepingust lahkumiseks; samal ajal saavad ülejäänud liikmesriigid toetada selle moderniseerimist järgmisel energiaharta konverentsil hääletamisel. Need otsused on omavahel seotud, kuna moodustavad Belgia energiaharta lepingu tegevuskavana tuntud poliitilise kompromissi kaks sammast.

Energiaharta leping on mitmepoolne leping, mis jõustus 1998. aastal ja mis sisaldab muu hulgas sätteid investeeringute kaitse, vaidluste lahendamise, transiidi ja kaubanduse kohta energiasektoris.

7. juulil 2023. aastal esitas komisjon ettepaneku võtta vastu nõukogu otsus liidu väljaastumise kohta energiaharta lepingust koos sarnase ettepanekuga Euratomi kohta, kuna leidis, et see ei ole enam kooskõlas ELi kliimaeesmärkidega. Euroopa roheline kokkulepe ja Pariisi kokkulepe, mis on peamiselt tingitud murest jätkuvate fossiilkütuste investeeringute pärast.

1. märtsil 2024 tegi komisjon ettepaneku võtta vastu kaks nõukogu otsuse eelnõud Euroopa Liidu ja Euratomi nimel võetava seisukoha kohta energiaharta konverentsi asjakohasel koosolekul ning ülejäänud liikmesriikidele ettepaneku heaks kiita või mitte vastu seista. ajakohastatud energiaharta leping.

reklaam

Need neli otsust võeti ametlikult vastu 30. mail 2024 kui nõukogus saavutatud kompromissi kaks tugisammast.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid