Ühenda meile

energia

Parlamendi ja nõukogu läbirääkijad lepivad kokku uutes eeskirjades energiasäästu suurendamiseks 

JAGA:

avaldatud

on

Parlamendiliikmed ja nõukogu eesistujariik Rootsi leppisid kokku uutes energiasäästu eesmärkides nii primaar- kui ka lõppenergia tarbimisel ELis. ITRE.

Liikmesriigid peaksid ühiselt tagama energiatarbimise vähendamise ELi tasandil 11.7. aastaks vähemalt 2030% (võrreldes 2020. aasta võrdlusstsenaariumi prognoosidega). Selle eesmärgiga kaasneb tugev järelevalve- ja jõustamismehhanism, mis tagab, et liikmesriigid täidavad oma riikliku panuse selle siduva ELi eesmärgi saavutamiseks.

Parlamendiliikmed ja nõukogu eesistujariik leppisid kokku ka liikmesriikide aastase energiasäästu 1.5% (keskmiselt) kuni 2030. aastani. Aastane energiasääst algab 1.3% perioodil kuni 2025. aasta lõpuni ja jõuab järk-järgult 1.9%ni 2030. aastani. viimane periood kuni XNUMX. aasta lõpuni.

Eesmärgid tuleks saavutada meetmetega kohalikul, piirkondlikul ja riiklikul tasandil erinevates sektorites – nt avalikus halduses, hoonetes, ettevõtetes, andmekeskustes jne. Saadikud rõhutasid, et kava peaks hõlmama eelkõige avalikku sektorit, mis peab vähendama energia lõpptarbimist igal aastal 1.9%. Samuti peaksid liikmesriigid tagama, et igal aastal renoveeritakse vähemalt 3% avalikest hoonetest liginullenergiahooneteks või saastevabadeks hooneteks. Leping kehtestab ka uued nõuded tõhusatele kaugküttesüsteemidele.

Raportöör Niels Fuglsang (S&D, DK) ütles: "Mul on väga hea meel, et meil õnnestus tõugata liikmesriike palju ambitsioonikamate energiatõhususe eesmärkide poole. On ülimalt oluline, et me ei sõltuks tulevikus enam Venemaa energiast, saavutades samal ajal oma kliima. Täna oli suur võit. Kokkulepe ei ole mitte ainult hea meie kliimale, vaid ka halb Putinile."

"Esmakordselt on meil energiatarbimise eesmärk, mida liikmesriigid on kohustatud täitma," lisas ta.

Järgmised sammud

reklaam

Ajutise kokkuleppe peavad nüüd heaks kiitma nii parlament kui ka nõukogu.

Taust

14. juulil 2021 võttis Euroopa Komisjon vastu paketi „Fit for 55”, millega kohandatakse olemasolevaid kliima- ja energiaalaseid õigusakte, et need vastaksid ELi uuele eesmärgile vähendada 55. aastaks kasvuhoonegaaside heitkoguseid vähemalt 2030%. Paketi üks element on taastuvenergia direktiivi (RED II) läbivaatamine, mis aitab ELil saavutada uue 55% kasvuhoonegaaside heitkoguse eesmärgi. Praegu kehtiva RED II kohaselt on EL kohustatud 32. aastaks tagama, et vähemalt 2030% oma energiatarbimisest pärineb taastuvatest energiaallikatest.

Pakett „Fit for 55” sisaldab ka energiatõhususe direktiivi (EED) uuestisõnastamist, viies selle sätted vastavusse uue 55% kasvuhoonegaaside eesmärgiga. EED sätestab praegu energiasäästu taseme, mida EL peab saavutama, et täita kokkulepitud eesmärki suurendada 32.5. aastaks energiatõhusust 2030%.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid