Ühenda meile

Käsitöö

Täiskasvanud hariduses ja koolituses ELi piirkondades

JAGA:

avaldatud

on

Täiskasvanute osalemise määrad formaalses ja mitteformaalses õppes viimase 4 nädala jooksul piirkondlikul tasandil (PÄHKLID 2 piirkonda) kipub olema sees väga homogeenne EU kajastades pigem riiklikku kui piirkondlikku haridus ja koolitusalgatused. 

2022. aastal oli 96st piirkonnast 240 osalemismäär ELi keskmisega võrdne või kõrgem 11.9%. Sellesse rühma kuulusid kõik Taani, Hispaania, Hollandi, Austria, Sloveenia, Soome ja Rootsi piirkonnad, aga ka Eesti, Luksemburg ja Malta (kõik üksikud piirkonnad sellisel detailsustasemel).

Edetabeli tipus oli 24 piirkonda, kus uuringule eelnenud nelja nädala jooksul osales hariduses ja koolituses vähemalt veerand 25-64-aastastest inimestest. Kaheksas Rootsi piirkonnas oli osalusmäär kõrgem kui üheski teises ELi piirkonnas, saavutades 8% taseme pealinnas Stockholmis. Sellesse rühma kuulusid ka kõik 38.1 Taani piirkonda ja 5 Madalmaade 9 piirkonnast, kusjuures kõrgeimad määrad on Hovedstadenis (Taani pealinna piirkond) ja Utrechtis (Holland). Selles nimekirjas on veel kaks pealinnapiirkonda: Helsingi-Uusimaa Soomes ja Bratislavský kraj Slovakkias. 

Teisest küljest täheldas 29 piirkonda täiskasvanuhariduses ja koolituses osalemise määra 5.0. aastal alla 2022%. See rühm oli koondunud Bulgaariasse (kõik 6 piirkonda), Kreekasse (10 piirkonda 12; Ionia Nisia kohta andmed puuduvad) ja Horvaatiasse ( 3 piirkonda 4-st), kuid hõlmas ka 5 piirkonda Poolas, 3 Rumeenias, samuti üht Belgias ja teist Saksamaal.

Naiste kõrgem osalusmäär 192-s 233-st NUTS 2 piirkonnast

2022. aastal osales uuringule eelnenud nelja nädala jooksul õppes ja koolituses 12.9% naistest vanuses 25–64 aastat. See oli 2.1 protsendipunktid (pp) suurem kui meeste vastav osakaal (10.8%). Naiste hariduses ja koolituses osalemise määr oli suurem 192-s 233-st NUTS 2 piirkonnast, mille kohta andmed on kättesaadavad. Seal oli 3 piirkonda, kus sugudevahelised osalusmäärad olid samad, ülejäänud 38 piirkonnas oli meeste osalusmäär kõrgem.

Naiste kõrgem hariduses ja koolituses osalemise määr oli eriti märgatav piirkondades, mida iseloomustas väga kõrge üldine osalusmäär. Eelkõige oli see 8 Rootsi piirkonna puhul, kus naiste osalus oli 11.5–17.6 protsendipunkti kõrgem kui meestel; suurim lõhe täheldati Mellersta Norrlandis (17.6 pp). Oluliselt kõrgemad määrad registreeriti ka kahe teise pealinnapiirkonnas Põhjamaade EL riigid: Helsingi-Uusimaa Soomes (vahe 9.8 pp) ja Hovedstaden Taanis (9.1 pp).

reklaam

Piirkonnad, kus täiskasvanute osalusmäär hariduses ja koolituses oli meeste seas kõrgem, olid koondunud Saksamaale (13 piirkonda), Rumeeniasse (5 piirkonda), Tšehhiasse (4 piirkonda), Itaaliasse (samuti 4 piirkonda, peamiselt põhjas), Kreekasse ja Slovakkiasse. (mõlemad 3 piirkonnaga). 

Horisontaalne tulpdiagramm: sooline lõhe hariduses ja koolituses osalemise määras, 2022 (protsentuaalne erinevus 25–64-aastaste naiste ja meeste osakaalu vahel, kes osalesid nelja nädala jooksul enne uuringut hariduses ja koolituses, NUTS 2 piirkondade lõikes)

Lähteandmestik:  trng_lfse_04


See teave on esitatud 2023. aasta väljaandes Eurostati piirkondlik aastaraamat, mis keskendub Euroopa oskuste aasta, mis on loodud selleks, et aidata inimestel omandada kvaliteetsete töökohtade jaoks õiged oskused, aidates samal ajal ettevõtetel oskuste puudusega tegeleda. Haridust ja tööturgu käsitlevad laiendatud peatükid annavad ülevaate, kuidas erinevatel piirkondadel läheb. 

Kas soovite rohkem teada ELi hariduse ja koolituse kohta? 

Lisateavet saate lugeda selle spetsiaalsest jaotisest Regioonid Euroopas – 2023. aasta interaktiivne väljaanneja selle pühendatud peatükis Eurostati piirkondlik aastaraamat – 2023. aasta väljaanne, saadaval ka a Statistika selgitatud artikkel. Vastavad kaardid Statistiline atlaspakkuda täisekraanil interaktiivset kaarti. 

Rohkem informatsiooni

Metoodilised märkused

  • Formaalne haridus ja koolitus on määratletud kui „haridus, mis on institutsionaliseeritud, tahtlik ja kavandatud avalik-õiguslike organisatsioonide ja tunnustatud eraorganite kaudu ning moodustab tervikuna riigi formaalse haridussüsteemi. Seega tunnustavad formaalseid haridusprogramme sellistena vastavad riiklikud haridusasutused või samaväärsed ametiasutused, nt mis tahes muu asutus koostöös riikliku või piirkondliku haridusasutusega. Formaalne haridus koosneb valdavalt algharidusest [...]. Kutseharidust, eriharidust ja täiskasvanuhariduse mõningaid osi peetakse sageli formaalse haridussüsteemi osaks. Formaalhariduse kvalifikatsioone tunnustatakse definitsiooni järgi ja seetõttu kuuluvad need ISCED-i kohaldamisalasse. Institutsionaliseeritud haridus toimub siis, kui organisatsioon pakub struktureeritud hariduskorraldust, näiteks õpilaste ja õpetajate suhteid ja/või suhtlust, mis on spetsiaalselt loodud hariduse ja õppimise jaoks. See määratlus põhineb ISCED 2011.
  • Mitteformaalset haridust ja koolitust määratletakse kui „haridust, mis on institutsionaliseeritud, tahtlik ja hariduse pakkuja poolt kavandatud. Mitteformaalset haridust iseloomustab see, et see on formaalhariduse täiendus, alternatiiv ja/või täiendus üksikisikute elukestva õppe protsessis. Sageli on see ette nähtud selleks, et tagada kõigile õigus saada juurdepääsu haridusele. See on mõeldud igas vanuses inimestele, kuid see ei pruugi tingimata rakendada pidevat rajastruktuuri; see võib olla lühiajaline ja/või madala intensiivsusega; ja seda pakutakse tavaliselt lühikursuste, töötubade või seminaride vormis. Mitteformaalne haridus annab enamasti kvalifikatsioonid, mida asjaomased riiklikud või piirkondlikud haridusasutused ei tunnusta formaalsete või formaalsete kvalifikatsioonidega samaväärsetena või puuduvad kvalifikatsioonid üldse. Sellegipoolest võib ametlikke tunnustatud kvalifikatsioone omandada konkreetsetes mitteformaalse haridusprogrammides osalemise kaudu; see juhtub sageli siis, kui mitteformaalne programm täiendab teises kontekstis omandatud pädevusi”. See määratlus põhineb ISCED 2011.

Kui teil on küsimusi, külastage kontakt lehel.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid