Ühenda meile

Kaubandus

EL kehtestab Venemaa ja Valgevene teraviljatoodetele ülemäärased tollimaksud

JAGA:

avaldatud

on

 Euroopa Liidu Nõukogu võttis vastu määruse, mille eesmärk on kehtestada Venemaalt ja Valgevenest imporditavatele teraviljatoodetele keelustavad tollimaksud. Määrusega suurendatakse Venemaalt ja Valgevenest pärit teravilja, õliseemnete ja nendest saadud toodete tollimakse tasemeni, mis praktiliselt peatab nende toodete impordi.

Määrusega tõstetakse imporditariife nii Venemaa Föderatsioonist kui ka Valgevene Vabariigist pärit teravilja, õliseemnete ja nendest saadud toodete ning peedimassi graanulite ja kuivatatud herneste suhtes, mille eest importijad praegu ei maksa või maksavad madalaid tariife. Lisaks sellele keelatakse nende kaupade juurdepääs liidu tariifikvootidele.

Täna kehtestatud uute tollitariifide eesmärk on praktiliselt peatada teravilja import Venemaalt ja Valgevenest EL-i. Need meetmed hoiavad seega ära EL-i teraviljaturu destabiliseerumise, peatavad Ukraina territooriumil toodetud ebaseaduslikult omandatud teravilja ekspordi Venemaa ja takistavad Venemaal kasutamast ELi eksporditud tulusid oma Ukraina-vastase agressioonisõja rahastamiseks. See on veel üks viis, kuidas EL näitab üles Ukrainale pidevat toetust.
Vincent Van Peteghem, Belgia rahandusminister

Need meetmed puudutavad tooteid, mis pärinevad Venemaa Föderatsioonist või Valgevene Vabariigist või eksporditakse sealt otse või kaudselt ELi. Need ei mõjuta transiiti läbi ELi mõlemast riigist teistesse kolmandatesse riikidesse.

Meetmed jõustuvad 1. juulil 2024. ELi teraviljatoodete import Venemaalt on pärast Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse 24. veebruaril 2022 märkimisväärselt suurenenud. Kuigi Venemaa Föderatsioon on nende toodete ELile suhteliselt väike tarnija. turul, on ta nende toodete juhtiv ülemaailmne tootja ja eksportija. 

Võttes arvesse Venemaa praegusi ekspordimahtusid maailma, võib Venemaa Föderatsioon suunata nende toodete märkimisväärsed tarnemahud ümber ELi, põhjustades oma suurte olemasolevate varude järsu sissevoolu, häirides sellega ELi turgu. Samuti on tõendeid selle kohta, et Venemaa Föderatsioon omastab praegu ebaseaduslikult suuri koguseid selliseid tooteid Ukraina territooriumidel, mida ta ebaseaduslikult hõivab, ja suunab need väidetavalt Venemaa toodetena oma eksporditurgudele.

reklaam

Need meetmed takistavad seega ELi turu destabiliseerimist, peatavad Ukraina territooriumil toodetud ebaseaduslikult omandatud teravilja ekspordi Venemaa ja takistavad Venemaad kasutamast ELi eksporditud tulusid oma Ukraina-vastase agressioonisõja rahastamiseks.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid