Ühenda meile

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD)

OECD peab lõpetama ohtliku pöördukse erasektoriga

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

OECD maksupoliitika ja maksuhalduse keskuse (CTPA) ametist lahkuv juht Pascal Saint-Amans liitub 1. novembril erasektori lobifirmaga Brunswick Group. See näitab aususe puudumist OECD „pöördukse” fenomeni osas, mis seab kahtluse alla edusammude. peamiste ülemaailmsete maksualgatuste kohta, kirjutab Financial Transparency Coalitioni tegevdirektor Matti Kohonen.

Brunswicki kontsern ise esitab probleemi omaette sõnad

„Pascal on olnud ühe põlvkonna suurimate muudatuste keskmes rahvusvahelises maksuraamistikus. Toetudes oma sügavale kogemusele OECD-s ja poliitikas, on tal väga hea positsioon nõustada organisatsioone, kuidas kaasata peamisi sidusrühmi maksu- ja muude kriitiliste poliitiliste küsimustega.

Seejärel rõhutab Brunswick, et nad eeldavad, et ta tegutseb lobistina ning kasutab avalikus ametis saadud teavet ja kogemusi. Seda kõike sel ajal, kui Saint-Amans jääb OECDsse 31. oktoobrini, osaledes olulistel läbirääkimistel, nagu minimaalse ettevõtte tulumaksu kehtestamine ja OECD kaasava foorumi (IF) protsess, milles ta on olnud keerukas.

Kogu see stsenaarium on avalikult vastuolus OECD enda 2010. a Soovituspõhimõtted läbipaistvuse ja aususe kohta lobitöös mitmed liikmesriigid on rakendanud, kutsudes üles kehtestama ametist lahkuvatele riigiametnikele piiranguid, et „vältida huvide konflikti uuele ametikohale otsimisel, takistada „konfidentsiaalse teabe” väärkasutust ja vältida avaliku teenistuse järgset „poole vahetamist” konkreetsetes protsessides, milles endised ametnikud olid olulisel määral kaasatud. Põhimõtted soovitavad ka "jahtumisperioodi, mis ajutiselt piirab endiste riigiametnike lobitööd oma varasemate organisatsioonide ees".

Teised rahvusvahelised organisatsioonid on huvide konflikti ärahoidmisel rohkem arenenud. Juhised Euroopa Komisjonis välja töötatud ettepanekud nõuavad näiteks kõrgematele töötajatele 12-kuulist järelemõtlemisperioodi, millega keelatakse neil selles Euroopa institutsioonis lobitööd teha või lobitööd nõustada. 

Pascal Saint-Amans peaks vähemalt nõustuma, et ta ei tee lobitööd OECD ega ühegi liikmesriigi ees, kuni ta jääb oma praegusesse rolli. Kuid tal pole see õnnestunud.

reklaam

Kui ta osaleb jõupingutustes kujundada läbi tõhusa äritegevuse lobikõneluste ja kampaaniastiilis lähenemise tulemusi, võib see kaasa tuua kaasava raamistiku poliitilise dünaamika muutumise. See on laiem probleem, mida protsessis juba rõhutati, kuna G-24 valitsustevaheline rühm, Aafrika maksuhaldurite foorum (ATAF) ja valitsustevaheline lõunakeskus on väljendanud muret, et neid võetakse palju vähem kuulda kui kõrge sissetulekuga riikide rühmasid, nagu Euroopa Liit (EL) ja G7.

Lõppude lõpuks nõustab Brunswicki grupp ettevõtteid lobitöös OECD liikmete valitsustes ja võib-olla muutes sellega seisukohti, mida mõned valitsused võivad tulevikus kaasava raamistiku osas võtta. The Brunswick Group väidab üsna arusaadavas keeles, et „valitsuse eeskirjad ja kontroll võivad ettevõtte kasumit otseselt mõjutada. Lobitöö on endiselt hädavajalik, kuid üksi sellest enam ei piisa. Tõhus propageerimine, järjepidev kaasamine ning vestluste ja tulemuste kujundamise võime nõuavad kampaanialaadset lähenemist.

See probleem tekitab OECD-s ka laiemat tõsist muret, sest sekretariaat on pikka aega avalikult väitnud, et püüab anda kodanikuühiskonnale samasuguse juurdepääsu kui erasektori lobistidele. Kuid just eelmisel aastal kinnitati see suurejooneliselt, kui peamine äritegevuse lobirühm kirjutas avalikult OECD-le, kirjeldades seni tundmatuid töögruppe ja nende huvides loodud erikanaleid – ja väites, et see võimaldas neil siiski ebapiisavat mõjuvõimu.

Vaja on kiireloomulist sõltumatut eetikaülevaadet OECD, eelkõige CTPA ja erasektori suhete kohta. Sellise läbivaatamise volitused peaksid hõlmama seda konkreetset ametissenimetamist ja ilmset kaitsemeetmete puudumist järelemõtlemisperioodide ja huvide konfliktide haldamise kohta – praegu ja tulevikus. Läbivaatamise käigus tuleks hinnata ka erasektori juurdepääsu astet OECD rahvusvaheliste maksueeskirjade kehtestamise protsessile, võrreldes seda riigi parimate tavadega lobitöö läbipaistvuse ja aususe osas. Lõpuks tuleks läbivaatamisel kaaluda ja soovitada poliitikat, mis tagaks, et OECD suudab lõpetada „pöördukse fenomeni”.

Kõikide huvides ei saa neid hämaraid tavasid seisma jätta.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid