Ühenda meile

Euroopa Keskpank (EKP)

Euroopa Keskpank peab tagama, et digitaalsest eurost saavad kasu kõik kodanikud, ütleb komitee

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Selles omaalgatuslikus arvamuses, mis kiideti heaks oma oktoobrikuu täiskogu istungil, toetab Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee (EMSK) Euroopa Keskpanka (EKP) digitaalse euro kasutuselevõtuga kaasnevate riskide ja eeliste hindamisel. Komitee usub, et digitaalse euro kasutuselevõtt on euroalal kõigile kasulik, kuna see muudab maksetehingud kiiremaks ja tõhusamaks, kuid rahaline ja digitaalne kaasatus on selle võimaliku kasutuselevõtu jaoks otsustava tähtsusega. Komitee jälgib jätkuvalt EKP tööd, kui ta kaalub võimaliku digitaalse euro väljatöötamist.

Arvamuse koostaja Juraj Sipko ütles, et arvesse tuleb võtta kõiki digitaalse euro positiivseid külgi ja võimalusi ning kõiki võimalikke riske, eriti seoses finantssektori stabiilsusega. "Kuna finantsstabiilsus on digitaalse euro kasutuselevõtu suunas liikudes üks võtmeküsimusi, kutsume EKP-d üles võtma järelevalve valdkonnas kõiki vajalikke meetmeid, et tõkestada ebaseaduslikke tehinguid, eelkõige rahapesu ja terrorismi rahastamise eesmärgil. , aga ka küberrünnakute vastu võitlemiseks," ütles ta.

EKP hinnangul täiendaks digitaalne euro sularaha, pakkudes inimestele uut valikut kaupade ja teenuste eest tasumiseks, muutes selle tegemise lihtsamaks, aidates kaasa juurdepääsetavusele ja kaasamisele.

Kaasa kodanikuühiskond, et tagada kaasatus

Samuti kutsub komitee EKP-d ja euroala riike üles kaasama kodanikuühiskonna organisatsioone ja esindajaid digitaalse euro kasutuselevõtu ettevalmistamise, läbirääkimiste ja arutelude järgmistesse etappidesse.

Nende panus aitab tagada, et võetakse kõik sisulised ja süsteemsed meetmed, et valida kõige sobivam mudel, mis tagab finants- ja digitaalse kaasatuse, finantsstabiilsuse ja privaatsuse.

"Tegemist on keerulise ja eriti nõudliku projektiga, mis puudutab iga Euroopa Liidu liikmesriikide elanikku," ütles Sipko.

reklaam

Digitaalne euro peaks aitama kaasa ka ausama, mitmekesisema ja vastupidavama Euroopa jaemaksete turu loomisele, tagades samal ajal kõrge privaatsuse ja turvalisuse. EMSK märkis, et eurosüsteem on tõepoolest pühendunud kõrgete privaatsusstandardite tagamisele. Euroala reeglitesse tuleks aga integreerida praegusest makselahendustest kõrgem privaatsus.

Digitaalse euro kasutuselevõtt EKP poolt peaks samuti säilitama avaliku raha rolli maksesüsteemi ankruna ning aitama kaasa ELi strateegilisele autonoomiale ja majanduslikule tõhususele.

Tuleb tagada, et digitaalse euro abil oleks võimalik teha nii online- kui ka võrguväliseid tehinguid. Lisaks on sama oluline, et piiriüleste maksetehingute puhul peavad süsteemid omavahel ühilduma.

EKP uurib ja vaatab praegu läbi erinevaid digitaalse euro kujundusvõimalusi ning teeb lõpliku otsuse digitaalse euro kasutuselevõtu kohta hiljem. Samal ajal kaaluvad ja arendavad paljud keskpangad üle maailma oma digitaalset valuutat.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid