Ühenda meile

Majandus

Parlament soovib tagada õiguse tööst lahti saada 

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Parlament soovib kaitsta töötajate põhiõigust töölt lahti ühendada ja mitte olla väljaspool tööaega kättesaadav.

Digitaalsed tööriistad on suurendanud tõhusust ja paindlikkust tööandjate ja töötajate jaoks, kuid loonud ka pideva valvekultuuri, kus töötajad on hõlpsasti kättesaadavad igal ajal ja kõikjal, ka väljaspool tööaega. Tehnoloogia on teinud kaugtöö võimalikuks, samas kui Covid-19 pandeemia ja sulgemised on muutnud selle laialt levinud. 37% ELi töötajatest alustas töösulu ajal kodus töötamist.

Kaugtöö hägustab vahet era- ja ametialase vahel

Kuigi kaugtöö on päästnud töökohti ja võimaldanud paljudel ettevõtetel koroonakriisist üle elada, on see ka hägustanud vahet töö- ja eraelu vahel. Paljud inimesed peavad töötama väljaspool oma tavapärast tööaega, mis halvendab nende töö- ja eraelu tasakaalu. 27% kodus töötavatest inimestest töötas väljaspool tööaega.

Regulaarselt kaugtööd tegevad inimesed töötavad rohkem kui kaks korda tõenäolisemalt rohkem kui ELis sätestatud maksimaalne tööaeg tööaja käskkiri kui need, kes seda ei tee.

Maksimaalne töö- ja minimaalne puhkeaeg: 

  • Maksimaalselt 48 töötundi nädalas 
  • Igapäevane puhkeaeg vähemalt 11 tundi järjest  
  • Vähemalt neli nädalat tasustatud põhipuhkust aastas 

Uurige, mida EL teeb pandeemiast mõjutatud töökohtade kaitsmiseks.

reklaam

Lisateavet töö- ja eraelu tasakaalu käsitlevate ELi eeskirjade kohta.

Pidev ühenduvus võib põhjustada terviseprobleeme

Puhkamine on inimeste heaolu jaoks hädavajalik ja pidev tööga seotus mõjutab tervist. Liiga pikk istumine ekraani ees ja liiga palju töötamine vähendab keskendumisvõimet, põhjustab kognitiivset ja emotsionaalset ülekoormust ning võib põhjustada peavalu, silmade kurnatust, väsimust, unepuudust, ärevust või läbipõlemist. Lisaks võivad staatiline asend ja korduvad liigutused põhjustada lihaspingeid ja luu- ja lihaskonna häireid, eriti töökeskkondades, mis ei vasta ergonoomilistele standarditele.

Parlament nõuab uut ELi seadust

Ühenduse katkestamise õigus ei ole ELi õiguses määratletud. Parlament soovib seda muuta. 21. jaanuaril 2021 kutsus ta komisjoni üles esitama seadust võimaldades töötajatel töölt lahti ühendada töövälisel ajal ilma tagajärgedeta ja kaugtöö miinimumstandardite seadmine.

Parlament märkis, et töövälise aja katkestamine ja tööaja pikendamine võivad suurendada tasustamata ületundide tegemise riski, avaldada negatiivset mõju tervisele, töö- ja eraelu tasakaalule ning töölt puhkamisele; ja nõudis järgmisi meetmeid:

  • Tööandjad ei tohiks nõuda, et töötajad oleksid väljaspool tööaega kättesaadavad, ja kaastöötajad peaksid hoiduma kolleegidega tööalastel eesmärkidel ühendust võtmast.
  • ELi riigid peaksid tagama, et töötajad, kes kasutavad oma õigust ühendus katkestada, on kaitstud ohvriks langemise ja muude tagajärgede eest ning et on olemas mehhanismid kaebuste või ühenduse katkestamise õiguse rikkumiste käsitlemiseks.
  • Kaugõppe- ja koolitustegevus tuleb arvestada töötegevusena ning see ei tohi toimuda ületundide või vabade päevade ajal ilma piisava hüvitiseta.

Lisateavet selle kohta, kuidas EL parandab töötajate õigusi ja töötingimusi.

Uuri rohkem 

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid