Ühenda meile

Pangandus

#Coronaviiruse ajastul ei saa me endale maksuparadiise lubada

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Suurbritannia kantsler Rishi Sunak, kes määrati tööle veidi üle kuu tagasi, teatas Suurbritannia poliitiliste meetmete kõige olulisem kogum pärast Teist maailmasõda reedel, 20. märtsil.  Pühkimispakk - mis hõlmab 30 miljardi naelsterlingi suurune maksuvabastus ettevõtetele ja valitsuse kohustus maksta osa kodanike palgast esmakordselt Suurbritannia ajaloos - oleks konservatiivide administratsiooni jaoks olnud mõeldamatu alles nädalaid tagasi. Meetmete enneolematu iseloom ja raskused, millega Sunak neist teada andis, tõid koju majandusliku tsunami, mille koroonaviiruse pandeemia on vallandanud.

Globaalne majandus kui üks kommentaator märkida, on südame seiskumine. Keskpankadel Tokyost Zürichini on olemas kärbitud intressimäärad - kuid see võib ainult nii palju leevendada valu, mis jääb miljonitele töötajatele, kes jäävad koju, monteerimisliinid peatuvad ja aktsiaturud langevad vabadusse.

Majandusliku kahju täielikku ulatust on peaaegu võimatu ennustada, samal ajal kui suurem osa maailmast võitleb endiselt viiruse plahvatusliku leviku tõkestamise vastu ja kuigi seni on veel palju ebamäärast. Kas näiteks viirus tuhmuma tänu rangete karantiinimeetmete ja soojemate ilmade kombinatsioonile - ainult selleks, et sügisel kätte maksta, põhjustades majandustegevuse laastavat topeltlõiget?

Peaaegu kindel on see, et Euroopa on saamas uude finantskriisi. "Erakorralised ajad nõuavad erakorralisi abinõusid" tunnistas EKP juht Christine Lagarde, rõhutades, et "meie pühendumus eurole ei ole piiratud". Bloki suurimad majandused, millest mõned olid flirt majanduslanguse ajal isegi enne pandeemiat ületage 3% defitsiidi piir kindlasti. Nemad on Tõenäoliselt tegutseda kiiresti ja lõdvalt ka ELi riigiabieeskirjadega, kuna rängalt kannatada saanud ettevõtted - eriti suuremad lennuettevõtjad, sealhulgas Air France ja Lufthansa - tuleb võib-olla natsionaliseerida, et need kokku ei saaks.

Kuna poliitikakujundajad püüavad oma majanduse pandeemia ägeda faasi ajal ja pärast seda oma pinnal hoida, vajavad nad iga sissetulekujääki. See on siis ennekuulmatu, et umbes 7 triljonit dollarit eravara on varjatud Saladuse hoidmise jurisdiktsioonides, samal ajal kui ettevõtte tulumaksu vältimine välismaiste maksuparadiiside kaudu kulutab valitsuse kassast aastas kuni 600 miljardit dollarit. Uus uurimistöö osutatud et 40% rahvusvaheliste ettevõtete kasumist suunatakse offshore-piirkonda.

Tax Justice Network on tuvastanud „vältimise telje“ - Suurbritannia, Holland, Šveits ja Luksemburg -, mis kokku moodustavad täielikult poole kogu maailma maksudest kõrvalehoidumisest. Suurbritannia kannab erilist vastutust selle eest, et ta ei suutnud oma ülemereterritooriumidel levinud laialdase rahalise rikkumise vastu võitlemist. Kui NHSi töötajad koroonaviiruse epideemia eesliinil on väljendatud tunneb muret, et neid koheldakse suurtükisöödana kaitsevahendite suure puuduse tõttu, sest maailma kolm kurikuulsaimat avamerepiiri on Suurbritannia ülemereterritooriumid.

reklaam

Kõige kuulsam on tõenäoliselt Kaimanisaared, mida EL paigutatud oma maksuparadiisi mustas nimekirjas selle aasta alguses. Aastakümnete vältel on petlikud firmad Enronist Lehman Brothersini kinni jäänud nende probleemsed varad idüllilistel saartel, samas kui ettevõtted, nagu kaevandushiiglane Glencore, vahendasid väidetavalt altkäemaksu vahendeid Briti ülemereterritooriumide kaudu.

Kaimanid on hiljuti üritanud seda fiskaalse Metsiku Läänena mainet kaotada, lubades paljastada ettevõtte omanikud aastaks 2023 - samm, mis viiks saareriigi vastavusse EL direktiividega. Vahepeal jätkub aga lugude illustreerimine, kuidas ebaausad ettevõtted kasutavad Caymansi leebe regulatsiooni ära.

Alles mõni kuu tagasi kuulus Gulf Investment Corporation (GIC) - fond, mis kuulub kuue Pärsia lahe riigi ühiselt -küsis nii Kaimanite kui ka Ameerika Ühendriikide kohtud uurivad “sadu miljoneid dollareid”, mis on ilmselgelt kadunud Caymansi põhise finantsvahendi Port Fundist.

Kohtutoimikute kohaselt võis sadamafondi sponsor, KGL Investment Company, olla seotud Filipiinide sadamafondi varade müügist saadud tulu eraldamisega. GIC väidab, et sadamafond müüs filipiinlaste taristuprojekti umbes miljardi dollari eest, kuid avalikustas fondi tuludena ainult 1 miljonit dollarit ja maksis fondi investoritele välja vaid 496 miljonit dollarit.

Kadunud 700 miljonit dollarit ei aurustunud muidugi muidugi eetrisse. Tundub väga usutav, et lahknevus on vähemalt osaliselt läinud kuluka lobitöö nimel, mille sadamafond on oma endistele juhtidele Marsha Lazarevale ja Saeed Dashtile suunanud Kuveidi vanglast, kus nad on pärast süüdimõistmist kinni pandud. riigi rahaliste vahendite omastamise eest. Suure jõudlusega lobitöö kampaania on kokku pannud miljonite dollarite vahekaardi ja köitnud kõik alates FBI juhist Louis Freehist, kes oli aastatel 1993-2001, kuni Cherie Blairini, endise Suurbritannia peaministri Tony Blairi naiseni.

Lõhnane saaga on täiuslik näide sellest, kuidas kavalad ettevõtted saavad ära kasutada seadusandliku järelevalve puudumist fiskaalparadiisides nagu kaimanlased, et hoida sularaha avalikust kassast välja. Selliseid näiteid on lugematu arv. Teadaolevalt Netflix nihutab raha kolme erineva Hollandi ettevõtte kaudu, et hoida oma globaalne maksusumma madalal. Kuni kuu aega tagasi, tehnoloogia titan Google kasutas ära maksulünka, mida dubleeriti “Double Irish, Hollandi võileivaks”, suunates Iirimaa kaudu suuri summasid kummitusettevõtetele maksuparadiisides, sealhulgas Bermudas ja Jersey, mõlemad Briti sõltuvused.

Euroopa juhid ei saa enam lubada tegevusetust nende rahaliste mustade aukude likvideerimisel. Ibrahim Mayaki, hiljuti loodud ÜRO ebaseaduslike rahavoogude nõukogu kaasesimees uuesti märkust tegemad et „offshore-maksuparadiisides varjatud, kestaettevõtete kaudu pestud ja avalike rahaliste vahendite alt varastatud raha tuleks suunata vaesuse kaotamisele, iga lapse harimisele ja infrastruktuuri rajamisele, mis loob töökohti ja lõpetab meie sõltuvuse fossiilkütustest”.

Praegu tuleks seda suunata kriitiliste hooldusvoodite moderniseerimisele, tagades, et koronaviiruse patsiente ravitavatel Itaalia arstidel oleksid kindad, mis päästaksid nende endi elu, ning pakkudes tuge Euroopa väikeettevõtetele, et neil ei jääks kõhtu.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid