Ühenda meile

põllumajandus

 EL peab hakkama pöörama tähelepanu soovimatutele tagajärgedele

JAGA:

avaldatud

on

Kasutame teie registreerumist, et pakkuda sisu viisil, millega olete nõus, ja parandada meie arusaamist teist. Tellimuse saate igal ajal tühistada.

Halvasti läbimõeldud ELi metsaraadamist käsitlevate eeskirjade mõju tarbijatele hakkab ilmnema. ELi ladudes on oht lähikuudel hävitada sadu tuhandeid tonne kohvi- ja kakaopoode, kuna ELi metsade hävitamise määruses sätestatud uued eeskirjad on jäigad. Financial Timesi uurimine leidis, et pärast määruse jõustumist selle aasta lõpus on oht ära visata vähemalt 350,000 XNUMX tonni kohvi ja kakaod. Samamoodi võib palmiõli, soja ja kautšuki impordi puhul nende pakkumine väheneda või varud minema visata, kirjutab Poola Euroopa Parlamendi liige Ryszard Czarnecki.

Need kaubad on olulised elemendid peaaegu kõigis Euroopa perede tarbitavates toiduainetes – väidetavalt on palmiõli ainuüksi keskmises supermarketis 50 protsendis toodetes. See, mida see peredele ja kogukondadele kogu ELis tähendab, on väga lihtne: hinnatõus.

 Kahjuks on see kõigest viimane episood ELi eeskirjade propageerimise ja avaldamise pikas ajaloos, ilma soovimatute tagajärgedega korralikult arvestamata.

"Võimägi" on võib-olla kõige kurikuulsam ja koletuim näide, mille ülejäägid algasid 1970. aastatest ja jätkusid kuni 2017. aastani. Jäätmehunnikuid on läinud ka "viljamägede", "veinijärvede" või "veiseliha mägede" juurde. '. 

Kõigil neil juhtudel oli eesmärk "tootjate jaoks hindu stabiliseerida", kuid tegelikkuses tähendas see lihtsalt kunstlikult kõrgeid hindu, nii et pakkumine ületas alati palju nõudlust. Seistes silmitsi samade vihaste põllumeestega, ostis EL rutiinselt kokku ülemäärase toodangu tonnaaži ja jättis selle tohututesse varudesse.

Kuigi iga majandustudeng suudab üsna selgelt selgitada, miks raiskavad ülejäägid olid sellise läbimõtlematu sekkumise ainuvõimalik tulemus, on EL-i regulaatorid keeldunud õppetundi võtmast. Põllumeeste rahustamise poliitilist kasu peeti üsna selgelt olulisemaks kui perede elukalliduse vähendamist. 

EL teeb suure osa oma "rohelisest kokkuleppest" ehk juhtprogrammist, mille eesmärk on arendada oma keskkonnaõigust ja kehtestada tootmisreeglid, et vähendada ELi impordi keskkonnamõjusid. Ei tohiks olla üllatav, et paljudel juhtudel saavutatakse see täpselt vastupidine sellele, mida ta pidi saavutama. 

reklaam

Tasub meeles pidada, et kohvi, kakaod ja palmiõli toodavad kõik arengumaade väiketalunikud – miljonid väiketalunikud ja pered, kes toidavad oma toodangut Euroopa tarneahelatesse. Kuidas peaksid need põllumehed pääsema ligi satelliitpiltidele, mis on seotud geograafilise asukoha määramisega, nagu metsade hävitamise määruses nõutakse? Kuidas nad maksaksid süsinikdioksiidi piiride reguleerimise mehhanismi (CBAM) raames ette nähtud kallite hindamiste eest?

Stiimulite struktuur on ilmselgelt perversne. Selle asemel, et muuta reeglid selgeks ja odavalt järgimiseks, on EL muutnud keskkonnasäästlikuks muutumise väljavaate taskukohaseks. Tuhanded väiketalunikud ja ettevõtted, kes oleksid võinud muudatusi teha, on otsustanud seda mitte teha, sest asjakohane sertifitseerimine oleks liiga keeruline või kulukas. Neid tooteid võib kergesti suunata turgudele, kus sellised eeskirjad puuduvad, näiteks Hiinas või Indias. Roheline kokkulepe motiveerib arengumaade põllumajandustootjaid mitte võtma kasutusele säästvaid tavasid. 

Iroonia on see, et paljud neist riikidest on juba veendunud säästva tootmise vajalikkuses ja rakendavad seda ilma ELi abita. Malaisia ​​on vähendanud metsade raadamist tõhusalt nullini, keelates metsade ja turbamaade muutmise istandusteks ning kaardistades maade nimetused ja põllumajandusalad (mis peaks välistama vajaduse satelliidipiltide järele), kehtestades samal ajal seadusega, et 50% maast tuleb kaitsta metsana. . Suured ettevõtted sellistest riikidest nagu Malaisia, Brasiilia, Tai ja teised suudavad kahtlemata järgida Green Deal'i eeskirju. Väiketalunikud seda ei tee, kuid paindlikkuse nõuded jäävad Brüsselis kurtidele kõrvadele.

EL pole ainus süüdlane. COP28-l kerkib kindlasti rohkem halbu ideid kohutavate soovimatute tagajärgedega. Tundub, et "toidumiilid" on taas moes kui idee, mis on mõeldud valijatele hõlpsasti mõistetavaks, hoolimata asjaolust, et see lihtsalt ei aita. Kaubad, mille CO2 transpordikulud on väidetavalt kõrged, liiguvad tegelikult lennukitel, mille edasi-tagasi reisid on harva täis. Tekkivad marginaalsed lisaheitmed on nullilähedased. Sellistel ja veel kümnetel juhtudel muudaks toidukilomeetrite maksude rakendamine tooted kallimaks, ilma et kliima paraneks. 

Sellel kõigel on ühine joon. Kohvi, kakaod ja palmiõli Euroopas ei kasvatata. Protektsionistlikud meeleolud on tõusmas, eriti enne valimisi. Kas välismaa põllumeestele seatud piirangud muutuvad valimiste jaoks populaarseks? Võib olla. Kuid tulevasi hinnatõuse – vältimatu tagajärg – ei tule.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid