Ühenda meile

põllumajandus

Põllumajandus: ELi põllumajandustoodetega kauplemise märkimisväärne kasv jätkub

JAGA:

avaldatud

on

Viimased ELi põllumajandus- ja toiduainetekaubanduse andmed avaldati 4. jaanuaril näitavad, et ELi põllumajandustoiduainete kaubanduse koguväärtus (eksport pluss import) 2021. aasta jaanuaris-septembris ulatub 239.5 miljardi euroni, mis on 6.1% kasv võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Eksport kasvas 8%, ulatudes 145.2 miljardi euroni, ning import suurenes 3.5%, jõudes 94.2 miljardi euroni. See peegeldab 51 miljardi euro suurust põllumajandus- ja toiduainetekaubanduse ülejääki aasta esimese üheksa kuu kohta, mis on 17% kasv võrreldes 2020. aasta sama perioodiga. Suurim oli ekspordi kasv Ameerika Ühendriikidesse, mis kasvas 15%. Seda ajendasid peamiselt vein, kanged alkohoolsed joogid ja liköörid ning šokolaad ja kondiitritooted. Eksport Lõuna-Koreasse kasvas ka tänu veini, sealiha, nisu ja mesliini tugevale tootlusele ning ekspordile Šveitsi. 2021. aastal ületas põllumajandustoiduainete eksport Ühendkuningriiki esmakordselt 2020. aasta vastava perioodi väärtuse ja kasvas 166 miljoni euro võrra. Seevastu Saudi Araabiasse, Hongkongi ja Kuveiti suunduva ekspordi väärtus vähenes oluliselt. Põllumajandus-toiduainete impordi osas suurenes enim Brasiiliast pärit tooted, mis kasvasid 1.4. aasta sama perioodiga võrreldes 16 miljardi euro ehk 2020% võrra. Suurenes ka import Indoneesiast, Argentinast, Austraaliast ja Indiast. Märkimisväärselt vähenes import mitmest riigist, millest märkimisväärseim oli Ühendkuningriigi impordi väärtuse langus 2.9 miljardi euro võrra ehk 27%, järgnesid USA, Kanada, Uus-Meremaa ja Moldova. Tootekategooriate lõikes kasvas jaanuar-september perioodil suurt veini, kangete alkohoolsete jookide ja likööride ekspordiväärtust. Muud olulised ekspordiväärtuse kasvud olid rapsi- ja päevalilleõli ning šokolaadi ja kondiitritoodete osas. Imikutoidu ja nisu eksport aga langes oluliselt. Lisateavet ELi põllumajandus- ja toiduainetekaubanduse viimaste andmete kohta on saadaval siin ja ELi põllumajandustoiduainetega kauplemise kohta üldiselt siin.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid