Ühenda meile

Majandus

Hääletus digitaalsete turgude seaduse poolt

JAGA:

avaldatud

on

Pärast eilset (14. detsembril) digitaalsete turgude seaduse arutelu. Saadikud hääletasid 642 poolt-, 46 vastu- ja XNUMX erapooletuga uute kohustuste ja keeldude kehtestamisel suurtele platvormidele, et tagada aus ja avatud turg..

Euroopa Parlament ja komisjon pidasid enne hääletust täiskogul arutelu. Kuigi ettepanek on keeruline, ütles tegevasepresident Vestager, et selle võiks kokkuvõtlikult öelda, et tagatakse, et turud on avatud, õiglased ja vaidlustatavad, nii et igal ettevõttel on õiglane võimalus kliente meelitada. 

Raportöör Andreas Schwab (EPP, DE) tervitas hääletust: „Tänane DMA läbirääkimismandaadi vastuvõtmine saadab tugeva signaali: Euroopa Parlament seisab vastu digitaalsete hiiglaste ebaausatele äritavadele. Hoolitseme selle eest, et digitaalsed turud oleksid avatud ja konkurentsivõimelised. See on kasulik tarbijatele, ettevõtetele ja digitaalsele innovatsioonile. Meie sõnum on selge: EL jõustab sotsiaalse turumajanduse reeglid ka digisfääris ning see tähendab, et konkurentsireegleid dikteerivad seadusandjad, mitte digigigandid.

Üks aspekt, mis on Euroopa Parlamendi jaoks eriti oluline, on võime, mille ta annab komisjonile eelnevalt tegutseda, ütles Euroopa Parlamendi liige Stéphanie Yon-Courtin (Renew, FR): „Me anname Euroopa Komisjonile vahendid, et pigem ennetada. kui ravi, väga selge kohustuste loeteluga. Me hakkame algusest peale kehtestama reeglid, et me ei peaks aastaid võitlema advokaatide armeede vastu.

Mozilla tervitas hääletust: „Inimesed väärivad erinevaid tooteid, mis on nende eelistuste järgi isikupärastatud...Inimestel peaks olema võimalus lihtsalt ja lihtsalt proovida uusi rakendusi, kustutada soovimatuid rakendusi, vahetada rakendusi ja muuta rakenduste vaikeseadeid. Sama kehtib ka operatsioonisüsteemide ja veebiturgude kohta – arendajatel ja kaupmeestel peaks olema õigus pakkuda oma tooteid tarbijatele võrdsetel alustel väravavalvuritega. Kuni toimub tarkvarasõda ja tehnikahiiglased kontrollivad ruumi. Ootame, et Euroopa ametiasutused need reeglid jõuliselt jõustaksid.

Seadus ei ole pälvinud üldist vastuvõttu, ennustatavalt kujutavad suurtehnoloogiad määrust USA ettevõtete vastu suunatud rünnakuna.

Väravavahtide valvamine

Määrus hakkab kehtima suurematele ettevõtetele, mis pakuvad nn põhiplatvormi teenuseid, mis on kõige altid ebaausatele tavadele, näiteks sotsiaalvõrgustikud (Facebook), otsingumootorid (Google), operatsioonisüsteemid (iOS), veebireklaamiteenused, pilvandmetöötlus. ja videote jagamise teenused (YouTube). Saadikud lisasid määruse reguleerimisalasse veebibrauserid, virtuaalsed assistendid ja ühendatud teleri.

Selle aastakäive Euroopa Majanduspiirkonnas (EMP) on 8 miljardit eurot ja turukapitalisatsioon 80 miljardit eurot ning see töötab vähemalt kolmes ELi riigis, kus on vähemalt 45 miljonit igakuist kasutajat ehk 10,000 XNUMX ärikasutajat. Künnised ei takista komisjonil määramast teisi ettevõtteid väravavalvuriteks, kui need vastavad teatud tingimustele.

Sihitud reklaamid

Saadikud lisasid täiendavaid nõudeid andmete kasutamisele suunatud või mikrosihitud reklaami jaoks ning teenuste koostalitlusvõimele. Tekstis öeldakse, et väravavaht hoidub oma ärilistel eesmärkidel ja kolmandate isikute reklaamide paigutamisel enda teenustesse isikuandmete kombineerimisest sihitud või mikrosihitud reklaami edastamise eesmärgil, välja arvatud juhul, kui „selge, selgesõnaline, uuendatud, teadlik nõusolek”, mis on kooskõlas isikuandmete kaitse üldmäärusega. Lisaks ei töödelda alaealiste isikuandmeid ärilistel eesmärkidel, nagu otseturundus, profiilide koostamine ja käitumisele suunatud reklaam.

"Tapjate omandamise" ajutine peatamine

Parlamendiliikmed nõustusid andma komisjonile volitused kehtestada "strukturaalsed või käitumuslikud parandusmeetmed", kui väravavalvurid on süstemaatiliselt rikkunud. Heakskiidetud tekstis nähakse eelkõige ette võimalus, et komisjon võib piirata väravavalvurite omandamist DMA jaoks olulistes valdkondades, et heastada või vältida edasist kahju siseturule. Samuti oleksid väravavalvurid kohustatud komisjoni teavitama kõigist kavandatavatest koondumistest.

EL-i tasandi koostöö, vilepuhujad ja trahvid

Parlamendiliikmed teevad ettepaneku luua "Euroopa kõrgetasemeline digitaalsete reguleerijate töörühm", et hõlbustada komisjoni ja liikmesriikide vahelist koostööd ja koordineerimist nende jõustamisotsuste tegemisel. Need selgitavad riiklike konkurentsiasutuste rolli, jättes samal ajal DMA jõustamise komisjoni hooleks.

Siseturukomisjoni liikmed ütlevad ka, et DMA peaks tagama piisava korra, mis võimaldaks rikkumisest teatajatel hoiatada pädevaid asutusi käesoleva määruse tegelike või võimalike rikkumiste eest ja kaitsta neid kättemaksu eest.

Kui väravavalvur reegleid ei täida, võib komisjon määrata trahvi, mis on "vähemalt 4% ja mitte rohkem kui 20%" tema eelmise majandusaasta ülemaailmsest kogukäibest, täpsustavad saadikud.

Jagage seda artiklit:

Trendid