Ühenda meile

Ühtse turu

ELi uued mänguasjade ohutuse eeskirjad astuvad sammu lähemale

JAGA:

avaldatud

on

ELi Nõukogu võttis vastu oma seisukoha (läbirääkimisvolitused) mänguasjade ohutuse määruse kohta, millega ajakohastatakse eeskirju, et kaitsta lapsi mänguasjade kasutamisega seotud riskide eest. Kuigi kehtivate õigusaktidega on ELi mänguasjade ohutuseeskirjad ühed rangemad maailmas, on kavandatud õigusakti eesmärk suurendada kaitset kahjulike kemikaalide (nt endokriinsüsteemi kahjustavate ainete) eest ja tugevdada jõustamiseeskirju uue digitaalse tootepassi abil.

Nõukogu seisukoht toetab ettepaneku üldeesmärke, kuid toob sisse mitmeid täiustusi, et selgitada ettevõtjate ja veebipõhiste turgude kohustusi; sellega määratakse kindlaks digitaalse tootepassi sisu ja hoiatused ning suurendatakse ainete hulka, mille esinemine mänguasjades on keelatud.

Kuigi kehtivad eeskirjad on ühed turvalisemad maailmas, õnnestus meil Belgia eesistumise ajal tugevdada nõudeid ettevõtjatele ja veebiturukohtade pakkujatele. Konkreetseid ohutusnõudeid, sealhulgas kemikaalinõudeid, on täiustatud, täpsustades uusi või olemasolevaid riske. Mänguasjade ohutus väärib meie suurimat tähelepanu ja kindlasti peaksime oma lapsi kaitsma nõuetele mittevastavate toodete valmistamise või impordi eest.
Pierre-Yves Dermagne, Belgia asepeaminister ning majandus- ja tööhõiveminister 

Läbirääkimisvolitustes esitatakse nõukogu seisukoht ettepaneku kohta, mille komisjon esitas 2023. aasta juulis. Komisjoni mänguasjade ohutuse määruse ettepaneku eesmärk on ajakohastada kehtivat direktiivi meetmetega, et suurendada kaitset kahjulike keemiatoodete eest, laiendades kantserogeensete ja mutageensete ainete keeldu. ja reproduktiivtoksilised tooted (CMR) teistele ohtlikele keemiatoodetele, nagu endokriinsüsteemi kahjustavad ained ja kemikaalid, mis mõjutavad hingamisteid või muid organeid. 

Kavandatava õigusakti eesmärk on vähendada nõuetele mittevastavate ja ohtlike mänguasjade arvu ELi turul, tugevdades juriidiliste nõuete jõustamist, eelkõige imporditud mänguasjade puhul. Komisjoni ettepanekuga võetakse kasutusele digitaalne tootepass (DPP), mis sisaldab teavet mänguasja ohutuse kohta, et piirikontrolliasutused saaksid skannida kõiki digitaalseid passe, kasutades uut IT-süsteemi. Komisjon saab määrust ajakohastada ja anda korralduse teatud mänguasjad turult kõrvaldada, kui tulevikus tekivad uued ohud, mida praeguses tekstis ei ole sätestatud.  

Nõukogu läbirääkimismandaadis on ettevõtjate kohustused viidud vastavusse üldise tooteohutuse määrusega (GPSR) ja uue reaalsusega, mis on seotud internetimüügi suurenemisega. Sel eesmärgil peavad tootjad märgistama hoiatused keeles või keeltes, mis on tarbijatele ja teistele lõppkasutajatele kergesti arusaadavad, nagu on kindlaks määranud liikmesriigid. Tootjad peavad teavitama ka teisi turustusahela ettevõtjaid toote vastavusega seotud probleemidest. Lisaks peavad mänguasjade importijad teavitama tootjat ja turujärelevalveasutusi, kui nad kahtlustavad, et mänguasi kujutab endast ohtu.

Nõukogu mandaat selgitab ka nn täitmisteenuse pakkujate (ettevõtted, kes hoolitsevad toodete müügi logistiliste elementide, nagu ladustamine, komplekteerimine, pakendamine või saatmine) kohustusi. Neid peetakse ettevõtjateks, kuna täitmisteenuste pakkujad mängivad mänguasjade, eelkõige kolmandatest riikidest pärit või veebist ostetud mänguasjade turuleviimisel olulist rolli. Nende kohustused piirduvad nende rolliga tarneahelas, kuna nõukogu seisukohas leitakse, et veebipõhiste turgude pakkujatel on oluline roll mänguasjade müügi või reklaamimise vahendamisel kauplejate ja tarbijate vahel.

reklaam

Seetõttu käsitletakse mänguasju, mis ei vasta mänguasjade ohutuse määrusele, digitaalteenuste seaduse (DSA) tähenduses ebaseaduslikuks sisuks. Läbirääkimisvolitustes on lisaks kehtivas õigusraamistikus (nt DSA ja GPSR) nõutavatele kohustustele sätestatud ka mänguasjapõhised kohustused veebipõhiste turuplatside pakkujatele. Näiteks nõuab see, et veebiturgude liidesed oleksid kujundatud ja korraldatud viisil, mis võimaldab ettevõtjatel kuvada CE-vastavusmärgist, tarbijale vajalikke hoiatusi enne ostu sooritamist ja veebilinki või andmekandjat (st QR-koodi või vöötkoodi). mis sisaldab linki digitaalse tootepassi juurde. Läbirääkimisvolitustega viiakse digitaalse tootepassiga seotud sätted veelgi vastavusse säästvate toodete ökodisaini määrusega (ESPR).

Nõukogu seisukohas lisatakse „digitaaltoote passi” määratlus, et selgitada, millist teavet peavad digitaaltoote passid sisaldama, ja andmekandja tehnilisi omadusi. Mänguasjade digitaalse tootepassiga seotud tehniliste nõuete ulatus määratakse kindlaks komisjoni vastuvõetud rakendusaktidega.

Nõukogu seisukohas selgitatakse ka nõudeid hoiatusteadete miinimumsuuruse, nähtavuse ja loetavuse kohta, et need oleksid elanikkonnale visuaalselt juurdepääsetavad. Nõukogu seisukohaga viiakse mänguasjade ohutuse määrus kooskõlla keemiatoodete klassifitseerimise, märgistamise ja pakendamise (CLP) määrusega. Sel eesmärgil piirab see kantserogeensete, mutageensete või reproduktiivtoksiliste ainete (CMR-ainete) esinemise üldist keeldu mänguasjades nende ainete suhtes, mille suhtes on kohaldatud ühtlustatud klassifikatsiooni.

Lisaks keelatakse sellega teatud kategooriad nahka sensibiliseerivad ained (keemilised ained, mis põhjustavad allergilise reaktsiooni pärast kokkupuudet nahaga), biotsiidse funktsiooniga mänguasjade keeld ja mänguasjade biotsiididega töötlemise keeld (välja arvatud mänguasjad). mis on ette nähtud püsivalt õue paigutamiseks). Biotsiidid on ained, sealhulgas säilitusained, insektitsiidid, desinfektsioonivahendid ja pestitsiidid, mida kasutatakse kahjulike organismide tõrjeks. Teatud säilitusained on teatud tüüpi mänguasjade materjalides lubatud. Lõpuks, mis puudutab allergeenseid lõhnaaineid, ajakohastatakse läbirääkimisvolitustega erieeskirju, mis reguleerivad nende kasutamist mänguasjades (sealhulgas keelatakse lõhnaainete tahtlik kasutamine mänguasjades), samuti teatavate allergeensete lõhnaainete märgistamist.

Täna kokku lepitud üldine lähenemisviis muudab nõukogu läbirääkimispositsiooni ametlikuks. See annab nõukogu eesistujale volitused läbirääkimisteks Euroopa Parlamendiga, mis algavad niipea, kui äsja ametisse nimetatud parlament võtab oma seisukoha vastu.  

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid