Ühenda meile

Digitaalne tehnoloogia

Euroopa poliitilised liidrid mõtisklevad, kuidas TikToki vastu astuda

JAGA:

avaldatud

on

Eelseisvad valimised on katsepolügooniks, kuidas Brüssel ja EL-i liikmesriigid saavad hakkama äärmusrühmituste ja kolmandate osapoolte jätkuva survega desinformatsiooni levitamisel.

Paljud parlamendiliikmed on väljendanud muret sotsiaalmeediaplatvormi võime pärast levitada valeteavet eelkõige noorte valijate seas. Paremtsentristlik Euroopa Rahvapartei esikandidaat Ursula von der Leyen loobub hääletamise eel TikTokist, kinnitas tema kampaaniameeskond.

Euroopa Parlamendi liikmed erinevatest riikidest väitsid, et TikToki kasutajate arvu suurenemine protsendina ELi elanikkonnast võib ohustada eelseisvaid valimisi, eriti paremäärmuslaste rühmituste tõusuga.

Teised nagu Renew MEPs ütlevad, et TikTokplatformi võimalik keeld peaks olema osa laiemast avalikust arutelust. “Lasime Euroopa Parlamendis teha uuringu selle kohta, mida noored kõikides liikmesriikides vaatavad ja ma arvan, et kui vaadata, kust noored oma infot saavad, siis väga suur osa nende infost ei pärine mitte ainult TikTokist, vaid ka Instagramist, millel pole mingit probleemi Hiina ja teistega siduda,” tsiteeriti üht RENEW parlamendiliiget.

Rumeenia parlamendiliige ütleb, et TikToki võimalik keeld Rumeenias valimiskampaania ajal oleks demokraatiavastane. "Mis puudutab TikToki piiramist, siis ma arvan, et nüüd, kampaania ajal, peame endale esitama mõned küsimused, ehk kui võimuliit tahab nüüd TikToki ära keelata, kuna see neile ei sobi, siis pean tunnistama, et kuigi ma mõistan Hiinaga seotud ohtu, tundub mulle, et nad püüavad lahti saada asjadest, mis neile ebamugavust tekitavad, sealhulgas opositsioonierakondadest, seega näeksin seda meedet sel perioodil veidi antidemokraatlikuna peaks olema osa laiemast avalikust debatist ja mitte sellepärast, et sulle ei meeldi suhtluskanal järsku, üleöö, kuna nägid küsitlust,“ lõpetab saadik.

Arutelu TikToki üle on kestnud mitu kuud. Hiljutises valimiseelses debatis mainis von der Leyen, et Euroopa Komisjon on "TikToki ohust" teadlik ja tuletas meelde, et tema juhitav institutsioon keelas esimesena rakenduse installimise ettevõtete seadmetesse. Seisukoht pärineb ajal, mil pinged Hiina ja Lääne vahel kasvavad ning USA kaalub ka TikToki keelustamist oma sidemete tõttu Hiina valitsusega.

reklaam

Oma mandaadi raames rõhutas von der Leyen, et digiteenuste reguleerimisel, veebiplatvormide vastutuse tagamisel ja digiturgude monopoliseerimisel suurettevõtete poolt on tehtud olulisi edusamme. Enne kohtumist Hiina presidendi Xi Jinpingiga rõhutavad need avaldused ELi muret küberturvalisuse ja kodanike andmete kaitse pärast. 

Nende arengutega jääb TikToki tulevik Euroopas ebakindlaks ning Euroopa Parlamendi valimistele järgnevad poliitilised otsused on otsustava tähtsusega, et otsustada, kas äpp jätkab mandril töötamist või seatakse sellele ranged piirangud.

Jagage seda artiklit:

EU Reporter avaldab mitmesugustest välistest allikatest pärit artikleid, mis väljendavad mitmesuguseid seisukohti. Nendes artiklites võetud seisukohad ei pruugi olla EU Reporteri seisukohad.

Trendid